Door naar content

Whiskyliefhebbers genieten tijdens Whisky Festival Noord-Nederland

30 maart 2022

De 15e editie van Whisky Festival Noord-Nederland vond plaats in het weekend van 25, 26 en 27 maart 2022. Ruim 2700 bezoekers genoten gedurende de 3 dagen van een enorm aanbod van whisky’s.

Natuurlijk was ook De Monnik Dranken aanwezig met een mooie selectie whisky’s, zoals bijvoorbeeld Loch Lomond, Glen Scotia, Glengoyne en Tamdhu, maar ook wereld whisky’s als Kavalan, Amrut en Mars.

Een begrip in de whiskywereld

WFNN in Groningen is een begrip in de whiskywereld. Vanuit het hele land kwamen whiskyliefhebbers – veelal met de trein – naar Groningen. Het festival vond dit jaar niet plaats in Der Aa-kerk, maar in De Suiker op het voormalige Suikerunie terrein.

Genieten

Deze nieuwe, industriële omgeving maakte de jubileum editie van WFNN extra speciaal. Er was veel ruimte voor het publiek. Zij konden naast de vele whisky’s ook genieten van muziek, lekker eten en de ouderwetste gezelligheid waar dit festival om bekend staat.

Masterclass met Tomintoul & Glencadam

Cody Reynolds en Elliot Hillman waren vanuit Schotland overgekomen om de whiskyliefhebbers op enthousiaste wijze te vertellen over de whisky’s van Tomintoul en Glencadam.

Cody gaf tijdens het festival - voor een select aantal bezoekers - een masterclass met beide whiskymerken. De whisky's van Tomintoul en Glencadam kregen het gehele weekend veel lof en werden meerdere keren 'de leukste ontdekking' van het festival genoemd.

Line-up masterclass:

  • Tomintoul 12 YO Oloroso Cask Finish
  • Tomintoul Cigar Malt Whisky Oloroso Sherry Cask
  • Tomintoul 16 YO Speyside Single Malt
  • Glencadam 10 YO Highland Single Malt
  • Glencadam Reserva Andalucia Oloroso Sherry Cask Finish
Loch Lomond Single Malt Whisky op WFNN 2022 in Groningen

Verschillende stijlen whisky

Loch Lomond Single Malt Whisky

De Loch Lomond distilleerderij staat bekend om de verschillende stijlen whisky die men er kan produceren. In Groningen kon men bijvoorbeeld 3 verschillende soorten 12 jaar oude whisky’s proeven.

• Loch Lomond Inchmurrin 12YO
• Loch Lomond Original 12 YO
• Loch Lomond Inchmoan Smoky 12YO

Aan het begin van elke sessie was de Inchmurrin 12 YO favoriet, met name bij de jongere whiskyliefhebbers. Dit is dan ook een ideale whisky om mee te beginnen.

 

Meer over Loch Lomond Single Malt Whisky

Glen Scotia op WFNN 2022 in Groningen

Campbeltown Single Malt Whisky

Glen Scotia

Natuurlijk stonden de Campbeltown whisky’s van Glen Scotia ook volop in de belangstelling in het Hoge Noorden. De distilleerderij werd vorig jaar uitgeroepen tot Scottish Whisky Distillery of the Year.

Glen Scotia 15 Years Old

Glen Scotia Brand Manager Arjan Hartkamp kreeg vooral vraag naar de Glen Scotia 15 Years Old.

Deze whisky won in 2021 goud op San Francisco World Spirits Competition (SFWSC) en bevat de kenmerkende ziltige en kruidige tonen waar de whisky’s van Glen Scotia om bekend staan.

Tomintoul Single Malt Whisky

Goud voor Sigar Malt van Tomintoul op IWSC San Francisco

Tomintoul Single Malt Whisky

Distillery Manager Robert Fleming en zijn team creëren sinds jaar en dag heerlijke whisky’s. De distilleerderij is prachtig gelegen in het Cairngorms National Park in het hart van de Speyside.

Terwijl de weersomstandigheden in Cairngorms soms onstuimig en koud kunnen zijn kenmerken de whisky’s van Tomintoul zich door het zachte, ronde karakter met verfijnde houttonen.

Bij Tomintoul gebruikt men over het algemeen bourbon-vaten om de whisky op te laten rijpen. Dat geldt echter niet voor de Cigar Malt. Deze whisky rijpt op Oloroso Sherry Casks.

Tomintoul Cigar Malt Oloroso Sherry Cask Matured ontving een gouden medaille op de International Wine & Spirits Competition 2022 in San Francisco.

Glencadam Highland Single Malt Whisky

Gold Outstanding voor American Oak Reserve & 15 YO

Glencadam Highland Single Malt Whisky

Dat de whisky’s van Glencadam genoemd worden als ontdekking van het festival is niet gek. Glencadam is een kleine maar interessante distilleerderij uit Brechin in het oosten van Schotland.

Sinds 1825 produceert men hier op traditionele wijze een fruitige en frisse Highland single malt whisky.

Uniek intern waterrad

Via een watergang die onder de distilleerderij door loopt wordt het unieke waterrad aangedreven. Dit interne waterrad neemt de energievoorziening voor zijn rekening en is tevens het middelpunt van de 'distillery tours' die bij Glencadam gevolgd kunnen worden.

Gold Outstanding

Tijdens recent georganiseerde IWSC in San Francisco ontvingen de American Oak Reserve en 15 Years Old Highland Single Malt van Glencadam allebei een Gold Outstanding!

 

 

Glengoyne Highland Single Malt Whisky

No-one takes more time and care

Glengoyne Highland Single Malt Whisky

Joël de Kock nam uitgebreid de tijd om het whiskypubliek in Groningen alles over ‘zijn’ Glengoyne whisky’s te vertellen.

Tijd loopt ook als een rode draad door de geschiedenis van Glengoyne. De distilleerderij heeft het langzaamste distillatieproces van Schotland.

Dankzij het langdurige kopercontact ontstaat de heerlijke zachte smaak waar de whisky's van Glengoyne beroemd om zijn.

Mooiste distilleerderij van Schotland

De distilleerderij wordt vaak genoemd als mooiste van Schotland. Ook de omgeving is prachtig. Men doet er alles aan om dat zo te houden.

Duurzaamheid

De 'spent lees', het residu dat overblijft wordt op natuurlijke wijze afgebroken via de 'wetlands' bij de distilleerderij. Daarnaast levert het recyclen van het overige afval genoeg op om 354 huizen van energie te voorzien.

Tamdhu Speyside Single Malt

De kunst van het rijpen op sherryvaten

Tamdhu Speyside Single Malt

Ode aan sherry-rijping

Tamdhu en de kunst van het rijpen op sherryvaten. Het zou de titel van een boek kunnen zijn. De whiskyliefhebbers in Groningen hadden een primeur te pakken. Zij konden de Distinction van Tamdhu alvast proeven.

Deze nieuwste release van de Speyside distilleerderij is een ode aan de karakteristieke rijping op ‘first-fill American oak sherry casks’.

Sherry rijping

Tamdhu onderscheidt zich van andere distilleerderijen door het rijpingsproces. Het is de enige Schotse distilleerderij waarbij de whisky volledig op ex-sherry vaten rijpt. Daarbij heeft men het gehele proces van vaten maken in eigen hand.

 

 

Mars Japanese Whisky

Mars Japanese Whisky

Nieuwe wereld whisky’s

Naast alle Schotse whisky’s kon men ook kennis maken met een aantal ‘nieuwe wereld whisky’s’ zoals Amrut en Kavalan.

Mars Whisky

Groningen is een echte studentenstad en deze studenten waren ook goed vertegenwoordigd op het whiskyfestival. Zij hadden opvallend veel aandacht voor de Japanse whisky’s van Mars.

Uniek blending proeces

Mars is het op twee na oudste whiskymerk van Japan en heeft een uniek blending-proces waarmee het zich onderscheid van andere distilleerderijen in de wereld.

Men maakt er topkwaliteit whisky en Mars Whisky wordt “The Rising Star of Japanese Whisky” genoemd.

Bijzondere whisky

Het mooie aan een festival is dat je ook bijzondere whisky’s kunt proeven zoals Mars Komagatake Limited Edition 2020.

 

Lees meer over Mars Whisky, The Rising Star of Japanese Whisky

Whisky Festival Noord-Nederland 2022

Bedankt

Whisky Festival Noord-Nederland 2022

Het WFNN in Groningen wordt elk jaar georganiseerd door een grote groep vrijwilligers.

Wij willen deze vrijwilligers bedanken voor hun inzet en de organisatie van dit zeer geslaagde festival!

 

 

Back to top