Door naar content

Bezoekers najaarsproeverij Slijterij Adegeest genieten van Bodegas Portia en ‘woestijnwijn’

29 november 2022

Op donderdagavond 17 november 2022 vond er in het Cultureel Centrum Voorschoten de najaarsproeverij van Slijterij Adegeest plaats. De klanten van Petra en Michel Smit waren erg enthousiast over de te proeven wijnen.

Namens De Monnik Dranken was Patrick van Egmond aanwezig om een mooie serie wijnen te presenteren. Met name de wijnen van Bodegas Portia vielen in de smaak, net als de Tara Viognier uit de Atacama woestijn.

Aperitief en wijn uit de woestijn

Als aperitief kon men in Voorschoten beginnen met de Prosecco Rosé of Cuvée Prestige van Bellussi. Niet alleen de inhoud, maar ook de fraaie fles werd daarbij goed ontvangen.

Tara

Er stonden meerdere wijnen van Vinã Ventisquero op de proeftafel, waaronder de Tara Viognier. Tara is een bijzonder project van met name Felipe Tosso, chef wijnmaker van Ventisquero.

Atacama woestijn

Aan de zuidrand van de Atacama woestijn – het droogste gebied op aarde – werden twee wijngaarden aangeplant; de 3,66 hectare metende Nicolasa-wijngaard en de bijna 10 hectare grote Loncomilla-wijngaard.

Mist

Op het eerste gezicht is de woestijn een onwerkelijke plek voor wijnbouw. Maar elke dag komt er vanuit de nabijgelegen oceaan een dichte mist opzetten.

Pas als die mist in de middag optrekt komt de zon tevoorschijn. Zelfs in de zomer wordt het hier zelden warmer dan 27⁰C. De bodem bestaat hier uit 70 centimeter zand op een ondergrond van kalksteen.

Tara Solera Viognier

najaarsproeverij Slijterij Adegeest

Tara Solera Viognier

De Tara Solera Viognier heeft geen toevoeging van gekweekte gisten gehad. De wijn is een blend van de jaargangen 2011 t/m 2018. Jaargangen 2011 t/m 2014 zijn 100% vergist op vaten van Frans eikenhout. Vanaf 2015 is de wijn volledig vergist in RVS tanks.

Solera-rijping

De wijn heeft een Solera-rijping ondergaan, waarbij de jongere jaargangen worden gebruikt om de vaten bij te vullen. Kortom, de oudste wijn (jaargang 2011) heeft ruim 10 jaar gerijpt, terwijl de jongste wijn (2018) ongeveer 3 jaar heeft gerijpt.

Bodegas Portia

Er stonden maar liefst 5 wijnen van Bodegas Portia op de proeftafel. Van de frisse Rueda Verdejo, De veelzijdige Roble tot de absolute top; Portia Triennia.

Icoonwijn

Portia Triennia Deze wijn, volledig gemaakt van tempranillo, is de icoonwijn van Bodegas Portia. De druiven zijn afkomstig uit de wijngaard ‘Pago Carronda,’ gelegen op 900 – 950 meter boven zeeniveau in de D.O. Ribera del Duero.

Wijnen van kwaliteit

Hoewel iedereen binnen deze reeks zijn of haar eigen voorkeur had was men het unaniem eens over de kwaliteit van deze wijnen.

Bedankt

Het was een heerlijke en smaakvolle avond in Voorschoten. Langs deze weg willen wij Petra en Michel nogmaals bedanken voor de uitstekende organisatie.

Back to top