Door naar content

Ronald vertelt in Oosterhout en Etten-Leur over wondere wereld van terroir-whisky

09 februari 2023

Ronald Anneveldt is al jarenlang een graag geziene gast op diverse proeverijen en festivals; van whisky en rum tot gin of jenever. Sinds 2023 behoren ook proeverijen met de whisky’s van Waterford tot zijn ‘assortiment’. Op enthousiaste wijze vertelt Ronald over deze Ierse ‘terroir-georiĂ«nteerde’ whisky’s.

Terroir en single farm whisky

Op woensdag 1 en vrijdag 3 februari 2023 was Ronald te gast in Oosterhout en Etten-Leur bij respectievelijk Mitra Nieuwkoop en Gall & Gall Janssen. Ronald nam de bezoekers mee in de bijzondere wereld van terroir en single farm whisky.

Smaak van whisky

Mark Reynier heeft Waterford in 2014 opgericht met als doel te bewijzen dat de ondergrond waar de gerst op groeit invloed heeft op de smaak van de whisky. Via wetenschappelijk onderzoek is dat inmiddels ook bewezen.

Invloed van terroir op whisky

Terroir

Lange tijd dacht men in de whiskywereld dat houtrijping zo’n 80% van de smaak van de whisky bepaalde. Nu blijkt dus uit wetenschappelijk onderzoek dat terroir – de ondergrond – veel meer invloed heeft op de smaak van de whisky dan eerder gedacht.

Van de 2000 smaakcomponenten is 60% rechtstreeks te herleiden tot het terroir waar de gerst op groeit. En dat is het terrein waar Waterford zich op richt.

Hout

Dit neemt overigens niet weg dat men bij Waterford houtrijping niet belangrijk vindt. In tegendeel zelfs! Bij Waterford besteedt men maar liefst 30% van het budget aan hout.

 

 

Waterford Whisky line-up proeverij

Mitra Nieuwkoop en Gall & Gall Janssen

Line-up

In in Oosterhout en Etten-Leur kreeg men 6 verschillende whisky's van Waterford te proeven:

  • Waterford Wilkinstown 1.1
  • Waterford Organic Gaia 2.1
  • Waterford Biodynamic Luna
  • Waterford Heritage Hunter
  • Waterford Peated Fenniscourt
  • Waterford Peated Ballybannon

Waterford proeverij Mitra Nieuwkoop, Oosterhout

De eerste van de twee Waterford-proeverijen vond plaats in Oosterhout. Erik en Gohar Nieuwkoop waren onder de indruk van het verhaal dat Marc Reynier hen vorig jaar vertelde. De filosofie van Waterford sprak hen aan en ze waren ook erg enthousiast over de smaak van de whisky’s.

Erik en Gohar vonden dat de whiskyliefhebbers in Oosterhout en omstreken ook kennis moesten maken met Waterford. En zo geschiedde het. Klanten werden uitgenodigd om op woensdag 1 februari aan de proeverij deel te nemen en binnen no-time had een aantal liefhebbers zich al aangemeld.

Waterford proeverij Mitra Nieuwkoop in Oosterhout

Kun je daar wat meer over vertellen?

Zij kwamen niet alleen om de 6 whisky’s uit de line-up te proeven, maar wilden het hele verhaal achter het Waterford-project weten.

Ronald werd bestookt met vragen

"Hoe zit het precies met die code op de fles?"

“Die CuvĂ©e van Waterford zit niet in de proeverij, maar kun je daar ook wat over vertellen?”

“En er staat in de winkel van Mitra Nieuwkoop ook Renegade Rum uit Grenada in het schap, dat is toch ook van Waterford?”

Natuurlijk wilde Ronald daar wat over vertellen. Met veel plezier zelfs! Ronald: “In al die dertig jaar dat ik deze passie deel met liefhebbers van sterke drank heb ik nog nooit zoveel verteld over flessen die nog dicht zaten.

Uiteindelijk maakten Erik en Gohar zelfs nog een aantal flessen open die niet in de proeverij zaten. Het was het een topavond! En ondanks dat ik ruim 2 liter water heb gedronken, zat ik met een droge keel in de auto.

Ik moest tijdens mijn terugreis spontaan denken aan een tv-serie van tig jaren geleden; ‘Gaat het weer een beetje meneer Anneveldt?....’

Mooie avond

Langs deze weg willen wij Erik en Gohar van Mitra Nieuwkoop en de enthousiaste gasten nogmaals hartelijk bedanken voor de mooie avond!

Inhoud en de fles

Inhoud en de fles

Alle whisky’s van Waterford zijn gebotteld op 50% alcohol en zitten in een kenmerkende blauwe fles. Deze kleur beschermt de whisky en het etiket vertelt het verhaal over de inhoud.

Terroir-code

Op elke fles staat een Terroir-code. Deze kan worden ingevuld op de website van Waterford, waarna de whiskyliefhebber een ongekende hoeveelheid informatie krijgt met betrekking tot de betreffende release.

Denk hierbij aan rijke fotografie en allerlei ultramoderne technische snufjes, waardoor Waterford duizenden datapunten verzamelt, zoals details over de oogst, de teler zelf, distillatiedetails en het volledige spectrum van hout. Zelfs geluiden van de boerderij zelf zijn hier te vinden!

 

 

Curvées van Waterford Single Malt Whisky

THE WHOLE, GREATER THAN SIMPLY THE SUM OF THE PARTS

Cuvées

Elke Single Farm Origin vertegenwoordigt een boerderij en de individuele smaak van het terroir van die locatie. Waterford Cuvée is een assemblage van 25 van deze boerderijen.

Waterford Cuvée

Volgens Mark Reynier mag deze assemblage geen blend genoemd worden; “Het geheel is meer dan de som der delen. Alle smaken van de individuele boerderijen zijn perfect in harmonie en maken van de Waterford CuvĂ©e een gelaagde, diepgaande en complexe whisky”.

Waterford proeverij Gall & Gall Janssen in Etten-Leur

Op vrijdag 3 februari 2023 was Ronald Anneveldt te gast in Etten-Leur. Hier organiseerde Gall & Gall Janssen in samenwerking met Restaurant Havenhuis een proeverij met de whisky’s van Waterford.

Waterford Whisky bij Het Havenhuis in Etten-Leur

Het Havenhuis

Het Havenhuis is een voormalige zeepfabriek. Het pand bevat veel authentieke details en het restaurant beschikt over een zeer goede keuken. Dat laatste werd tijdens deze whiskyproeverij nog eens bevestigd.

Er deden maar liefst 58 personen mee aan de proeverij, aangevuld met een aantal frisdrinkers (zij waren de BOB).

Geen Brabants kwartiertje

Etten-Leur ligt in Noord-Brabant en Noord-Brabant staat bekend om het Brabants kwartiertje. Echter niet hier in Etten-Leur! Stipt om 20:00 uur begon de proeverij. Men had er zin in!

Hapjes

Tijdens de proeverij werden er diverse hapjes geserveerd. Men begon met een plankje (zeg maar gerust een plank) met verschillende kaassoorten, olijven en vleeswaren. Daarnaast werd er o.a. bloemkoolsoep met truffel geserveerd en tonijn tataki. Als vanzelfsprekend was er ook aan de vegetarische medemens gedacht, zij kregen wat anders voorgeschoteld.

Chocolade dessert

Bij de allerlaatste whisky – Peated Ballybannon – kwam er een chocolade-dessert op tafel. Deze was gemaakt van een panna cotta van pure chocolade en kruidnagel, chermeux van mandarijn en nootmuskaat, chocolade-aarde en huisgemaakte tonka-bonen met pure chocolade ijs. Een werkelijk hemels dessert en een fantastische afsluiter van een zeer smaakvolle avond!

Bedankt

Langs deze weg willen wij Gall & Gall Janssen en Restaurant Havensluis nogmaals enorm bedanken voor een zeer geslaagde avond.

Waterford Whisky uit Ierland is onderscheidend en innovatief

innovatief en onderscheidend

Waterford Whisky

Waterford is een innovatief en onderscheidend whiskymerk en richt zich op ervaren whiskydrinkers die klaar zijn voor nieuwe ontwikkelingen op whiskygebied.

Terroir

Het idee om Waterford Whisky zonder 'e' te schrijven, zoals in Ierland normaal gesproken gebruikelijk is, komt voort uit de gedachte dat het terroir belangrijker is dan toevallig getrokken landsgrenzen.

Lees meer over Waterford Whisky

Back to top