Door naar content

Lucie Stroesser laat Zoetermeer genieten van bijzondere whisky’s van Douglas Laing

06 juni 2023

Op woensdag 31 mei 2023 vond bij Drankenspeciaalzaak Peet in Zoetermeer een bijzondere proeverij plaats. Mike Verbeek had Lucie Stroesser uitgenodigd om een aantal heerlijke whisky’s van Douglas Laing te laten proeven, waaronder Scallywag The Chocolate Edition 2023.

Over Douglas Laing

Douglas Laing bestaat dit jaar 75 jaar. Deze onafhankelijke Schotse bottelaar staat bekend om zijn uitzonderlijke whisky’s. De Exceptional Single Casks en Remarkable Regional Malts zijn daar mooie voorbeelden van.

Exceptional Single Casks

Met de Exceptional Single Casks selecteert Douglas Laing zeldzame en unieke whisky's uit individuele vaten, waarbij elke fles zijn eigen karakter en smaakprofiel heeft.

Remarkable Regional Malts

De Remarkable Regional Malts is een reeks blended malt whisky's die de verschillende Schotse whiskyregio's vertegenwoordigen, zoals The Gauldrons, Timorous Beastie, Scallywag en natuurlijk Big Peat.

Lucie Stroesser

Lucie Stroesser is de ‘Head of Sales’ van Douglas Laing voor de Europese markt. Zij was enkele dagen op werkbezoek en reisde samen met Valentijn Klop naar Zoetermeer. Lucie en Valentijn hadden een aantal bijzondere whisky’s meegenomen.

Naast de hiervoor genoemde Chocolate Edition van Scallywag kregen de gasten nóg drie limited editions in het glas. Ook passeerden liefst vier verschillende single cask whisky’s uit de Provenance-range de revue.

Provenance Glen Moray 10 Years Old

De proeverij in Zoetermeer begon met een mooie Glen Moray 10 Years Old. Dit is een heerlijke vriendelijke, zachte en fruitige whisky uit de Highlands.

Provenance Glen Garioch 8 Years Old

Daarna werd er een 8 jaar oude Provenance Glen Garioch uit de Highlands geproefd. Dit is een verfijnde en licht kruidige whisky.

Provenance Benrinnes 8 YO Sherry Matured

Terwijl Lucie vertelde over de geschiedenis van Douglas Laing en de viering van het 75-jarige jubileum was het alweer tijd voor de derde whisky van de avond; de Provenance Benrinnes 8 YO Sherry Matured. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een op een sherryvat gerijpte whisky afkomstig van de Benrinnes distilleerderij uit Aberlour in de Speyside.

4 limited editions

Wat deze proeverij verder zo bijzonder maakte is dat er maar liefst 4 limited editions van de Remarkable Regional Malts geproefd werden!

Naast Scallywag The Chocolate Edition kon men in Zoetermeer ook kennismaken met The Gauldrons Sherry Cask Finish Batch 2, Rock Island 14 YO Sherry Edition en een bijzondere variant van Big Peat.

Big Peat Fèis Ìle 2023 ‘The Smokehouse Edition’ proefnotities

Douglas Laing Tasting Drankenspeciaalzaak Peet in Zoetermeer

Big Peat The Smokehouse Edition Feis Ile 2023

De gasten konden Big Peat The Smokehouse Edition Feis Ile 2023 proeven, dit is een speciale botteling ter ere van hét Islay eiland festival Feis íle.

Spaanse rode wijnvaten

Voor deze editie van Big Peat heeft Douglas Laing gekozen om de whisky een finish te geven op Spaanse rode wijnvaten, die zorgt voor een diepe, complexe smaak met een mooie fruitige en kruidige afdronk.

Lees meer over Big Peat The Smokehouse Edition Feis Ile 2023

The Chocolate Edition 2023

Op woensdag 31 mei 2023 vond ook de lancering van Scallywag The Chocolate Edition 2023 plaats. Deze nieuwste editie van Scallywag mocht in Zoetermeer natuurlijk niet ontbreken in de line-up.

Oloroso en Pedro Ximenez-vaten

Voor alweer de 6e Scallywag The Chocolate Edition huwt Douglas Laing de beste Speyside single cask single malt whisky’s die 100% gerijpt hebben op Oloroso en Pedro Ximenez-vaten. Onder andere vaten whisky afkomstig van Macallan, Mortlach en Glenrothes worden gebruikt in de receptuur van Scallywag.

Scallywag The Chocolate Edition Batch 6

Ter gelegenheid van deze release hebben De Monnik Dranken, Douglas Laing en André Denecke, chocolatier en eigenaar van banketbakkerij Lentz in Rijswijk de handen ineengeslagen.

André heeft heerlijke bonbons gemaakt met een omhulsel van 70% pure chocolade, gevuld met een ganache waarin de Scallywag The Chocolate Edition verwerkt zit.

Deze bonbons kregen de whiskyliefhebbers uit Zoetermeer te proeven bij de Scallywag The Chocolate Edition en dit bleek een ware streling van de smaakpapillen. Tijdens het festival ‘Whisky in Leiden zullen zowel de Scallywag als de bonbons – in beperkte mate – te proeven zijn.

Voor diegene die niet tot zaterdag 10 juni kan wachten; de bonbons zijn ook te koop bij Banketbakkerij Lentz in Rijswijk.

Lees meer over Scallywag The Chocolate Edition 2023 

Provenance Ardmore 8 YO Sherry Cask Matured

Vervolgens stond er nog één whisky op de proefmat; een 8 jaar oude Ardmore uit de Highlands. Dit is een single cask uit de Provenance-serie.

Het licht rokerige karakter van deze whisky, in combinatie met de fruitige en kruidige tonen die de rijping op het sherryvat met zich meebrengt, werd zeer gewaardeerd door de gasten.

Na een afsluitend dankwoord van Mike Verbeek gingen de gasten tevreden en voldaan naar huis.

Bedankt

Langs deze weg willen wij Lucie Stroesser bedanken voor haar komst en presentatie, André Denecke voor het maken van de heerlijke bonbons, Mike Verbeek voor de organisatie van de whiskyproeverij en natuurlijk alle bezoekers voor zijn of haar komst naar de proeverij.

Remarkable Regional Malts

Remarkable Regional Malts

Elke whisky in de serie is een mix van single malts uit verschillende distilleerderijen die typerend zijn voor een specifieke regio in Schotland, zoals Islay, Speyside, Highland en Lowland.

De whisky's zijn non-chill filtered en hebben een natuurlijke kleur, waardoor de smaken en aroma's van de malts goed tot uiting komen.

De Remarkable Regional Malts-serie is een eerbetoon aan de verschillende Schotse regio's en biedt liefhebbers de mogelijkheid om de kenmerkende smaken en stijlen van elke regio te ontdekken in één fles.

Lees meer over de Remarkable Regional Malts

Exceptional Single Casks van Douglas Laing

Exceptional Single Casks

De Old Particular serie van Douglas Laing is een verzameling van bijzondere single cask bottelingen van Schotse single malt whisky's. De serie staat bekend om zijn hoge kwaliteit en exclusiviteit. Elke botteling wordt gepresenteerd in een individuele doos en voorzien van gedetailleerde informatie over het vat en de whisky zelf.

Old Particular serie

De Old Particular serie is een belangrijk onderdeel van de Exceptional Single Casks van Douglas Laing en wordt gewaardeerd door whiskyverzamelaars en -liefhebbers over de hele wereld.

Lees meer over de Exceptional Single Casks van Douglas Laing.

Valentijn
Wilt u meer informatie over de whisky's van Douglas Laing? Neem dan contact op met Valentijn Klop.

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top