Door naar content

Mars Komagatake Shinshu Single Cask nr 3202 doet Fort Sabina op zijn grondvesten schudden

20 juni 2023

Op zaterdag 17 juni 2023 organiseerden Whiskyjongens een (bijna) midzomer whiskyfestival in Fort Sabina. Dit prachtige historische fort ligt strategisch op de grens van Noord-Brabant, Noord-Holland en Zeeland.

De omstandigheden waren tropisch deze zaterdagmiddag. Gelukkig zorgden de voormalige munitiebunkers van Fort Sabina voor een aangename verkoeling.
Ronald Anneveldt had namens De Monnik Dranken een mooie selectie whisky’s meegenomen, waaronder de Mars Komagatake Shinshu Single Cask nr 3202. Deze Japanse whisky viel bijzonder goed in de smaak bij het whiskypubliek en deed Fort Sabina op zijn grondvesten schudden.

Napoleon

Later in dit nieuwsbericht meer over Mars Whisky. We duiken eerst de geschiedenis in met Glenturret en Fort Sabina. Tijdens de Franse revolutionaire en napoleontische oorlogen (van 1792 tot 1815) werd Nederland bezet door de Fransen.

In 1809 doen de Engelsen - die dan al 17 jaar in oorlog zijn met de Fransen - een inval op Walcheren. Dat is voor Napoleon het moment om opdracht te geven voor het versterken van de kustverdedigingswerken en in 1811 komt Fort Sabina (dan nog Fort De Ruijter genoemd) gereed.

Woelige tijd

Deze periode was voor Nederland een woelige tijd. Nadat de napoleontische oorlogen ten einde waren, werd in 1815 het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden opgericht. Het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden omvatte destijds zowel het huidige Nederland, België en Luxemburg.

Het is niet bekend of de ruim 400 bezoekers vaak aan Napoleon hebben gedacht op het festival, maar het ging deze middag wel vaak over whisky en geschiedenis. Whisky en geschiedenis zijn dan ook vaak onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Glenturret

Glenturret

Neem bijvoorbeeld Glenturret. Deze distilleerderij werd in 1763 (!) opricht, dat is 29 jaar vóór de start van revolutionaire en napoleontische oorlogen en slechts 18 jaar ná The Battle of Culloden, wat de laatste grote veldslag in Schotland was.

Rijke geschiedenis en mooie toekomst

Voor menig whiskyliefhebber die zich bij Ronald aan de stand meldde was Glenturret nog een onbekend merk. Daar kwam na het proeven van de whisky en de bijbehorende achtergrondinformatie over de rijke geschiedenis en de interessante ontwikkelingen die zich vandaag de dag rond Glenturret afspelen verandering in.

Glenturret heeft er in Fort Sabina een hoop fans bijgekregen! Lees meer over The Glenturret

Mars

Dat gold ook voor de whisky’s van Mars. Niet de planeet Mars, maar de hoogstgelegen distilleerderij van Japan.

De belangstelling voor dit – naar alle waarschijnlijkheid – enige whiskymerk uit Japan dat op dit festival aanwezig was, was enorm groot.

Glenturret
The Rising Star of Japanese Whisky

Mars is het op twee na oudste whiskymerk van Japan. The Rising Star of Japanese Whisky.

Qua productieomvang is Mars zo’n 60 keer kleiner dan de grootste distilleerderij van Japan.

Mars mag dan in productie veel kleiner zijn dan de grote whiskynamen uit Japan, men maakt hier whisky van topkwaliteit. Mars Whisky wordt dan ook “The Rising Star of Japanese Whisky” genoemd.

Romeinse god

Naast de Mars Cosmo en Mars Kassei genoot men van de Mars Komagatake Shinshu Single Cask nr 3202. Deze whisky werd meerdere keren genoemd als favoriet van het festival.

De naam Mars is qua naam gelijk aan die van de rode planeet Mars én de Romeinse god van de oorlog.

 

Vonkje en buskruit

Vlak bij de voormalige munitieopslag van Fort Sabina sloeg ‘het vonkje’ over op het enthousiaste whiskypubliek. Vonkjes en buskruit zijn geen goede combinatie en als er één whisky had kunnen zijn die Fort Sabina op zijn grondvesten had kunnen doen schudden, dan was het Mars Komagatake Shinshu Single Cask nr 3202 wel geweest.

Hemelse whisky

Het bleef gelukkig bij de liefkozende woorden van één van de bezoekers: “Dit is een hemelse whisky, het lijkt wel of die van een andere planeet komt…”

Bedankt

Met dit mooie compliment willen wij dit nieuwsbericht afsluiten en de Whiskyjongens bedanken voor het organiseren van dit mooie en gezellige festival.

Proef en vergelijk met Mars Whisky

Proef en vergelijk

Onderscheidend

Eén van de unieke capaciteiten van Mars Whisky is dat ze de mogelijkheid hebben om verschillende soorten Japanse single malts op de markt te brengen.

Deze zijn op verschillende plekken in Japan zijn gedistilleerd en hebben ook op verschillende locaties gerijpt.

Schaars

Japanse single malts zijn nog altijd schaars op de Europese markt, maar bij Mars Whisky doet men hun uiterste best om ook de Nederlandse whiskyliefhebbers kennis te laten maken met deze heerlijke single malt whisky’s.

Core Collection Glenturret in de prijzen

The Glenturret 2022 Core Collection Release

Elk jaar brengt Glenturret een nieuwe collectie uit. Daarbij wordt voortgeborduurd op de release van het voorgaande jaar.

Kenmerkende fruitige stijl

De kenmerkende fruitige stijl van Glenturret komt in alle whisky’s naar voren.

Bob Dalgarno laat daarnaast zien wat rijping op verschillende houtsoorten toevoegt aan de single malts.

Lees meer over The Glenturret 2022 Core Collection Release 

Lees meer over The Glenturret Distillery

Lees meer over Bob Dalgarno Global Master Distiller

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top