Door naar content

The GlenAllachie Wood Collection Sherry Series deel 1

03 april 2024

Er vinden mooie ontwikkelingen plaats bij het The GlenAllachie van whiskylegende Billy Walker. Begin april 2024 presenteerde het team van deze fameuze Speyside-distilleerderij het eerste trio whisky’s uit de Wood Collection Sherry Series.

The GlenAllachie zal dit jaar 6 single malts uitbrengen die op verschillende sherryvaten hebben gerijpt. Het doel is om de bijdrage van elke sherry-stijl te verkennen. De eerste release bestaat uit een 9-jarige Amontillado Cask Finish, een 9-jarige Oloroso Cask Finish en een 9-jarige Fino Cask Finish.

De limited-edition flessen zijn gehuld in de nieuwe rebranding die The GlenAllachie onlangs heeft ondergaan.

The GlenAllachie Wood Collection

Master Distiller Billy Walker en zijn team hebben ontelbare uren besteed aan het zorgvuldig analyseren en monitoren van de whisky die langzaam rijpt in de zestien pakhuizen van The GlenAllachie.

Zodra is vastgesteld dat de whisky de perfecte balans heeft bereikt tussen hout en de invloed van de distilleerderij, zet Billy met trots zijn naam op elke fles The GlenAllachie die wereldwijd wordt verkocht.

Alle drie de expressies hebben een alcoholpercentage van 48%. Naast de sherry- en winefinishes maken ook de virgin oaks deel uit van GlenAllachie’s Wood Collection.

GlenAllachie 9YO Amontillado Sherry Cask Series 2014

GlenAllachie 9YO Amontillado Sherry Cask Series 2014

Deze 9 jaar oude whisky heeft gerijpt op hogshead Amontillado sherryvaten. Amontillado sherry is een verfijnde Spaanse wijn uit de regio Andalusië, bekend om zijn amberkleurige tint en complexe smaakprofiel.

Amontillado wordt gemaakt van de palomino-druif en ondergaat een uniek rijpingsproces dat resulteert in een droge, nootachtige smaak met een subtiel vleugje ziltigheid.

Door het rijpen van whisky op deze vaten heeft deze whisky een uniek smaakprofiel ontwikkeld, met tonen van donkere bessen, gebrande hazelnoten en stroopachtige karamel.

Proefnotities
 • Kleur: brons.
 • Neus: zacht boomgaardfruit, kaneel, honing, butterscotch en hazelnoten.
 • Smaak: honinggraat, maraschino-kers, gedroogde abrikozen, bloedsinaasappels, kaneel en uiteenlopende verse noten.
 • Afdronk: intens waarin de sherry-invloeden de boventoon voeren.
GlenAllachie 9YO Oloroso Sherry Cask Series 2014

GlenAllachie 9YO Oloroso Sherry Cask Series 2014

Oloroso sherry is zonder twijfel één van de populairste sherrysoorten waarop whisky gefinisht wordt. Het is een krachtige Spaanse wijn, bekend om zijn diepe mahoniekleur en zijn rijke, volle smaak.

Deze sherry wordt gemaakt van de palomino-druif en ondergaat een langdurig oxidatieproces, waardoor hij zijn karakteristieke tonen van noten, karamel en gedroogd fruit heeft ontwikkeld.

Billy Walker heeft deze hogshead sherryvaten gebruikt met als inzet een uniek smaakprofiel te creëren. En dat is hem gelukt; de whisky heeft kenmerken van koffiebonen, rozijnen en stemgember verkregen. Hierdoor is het een fascinerende combinatie van twee geliefde dranken geworden.

 

Proefnotities

 • Kleur: diep donkere kastanje kleur.
 • Neus: honinggraat, mokka, gedroogde abrikozen, kaneel, red velvet cake en marsepein.
 • Smaak: donkere chocolade, honing, butterscotch, gedroogde rode bessen, gember en gepocheerde appels.
 • Afdronk: gebalanceerde afdronk met butterscotch, gesuikerd fruit en rode bessen.
GlenAllachie 9YO Fino Sherry Cask Series 2014

GlenAllachie 9YO Fino Sherry Cask Series 2014

Met zijn delicate smaakprofiel, staat Fino sherry algemeen bekend als de droogste sherry-stijl. De sherry rijpt onder een laag gist genaamd 'flor', wat resulteert in een heldere en frisse smaak met subtiele tonen van amandelen en ziltigheid.

Billy Walker heeft met uiterste zorgvuldigheid de whisky gerijpt op deze hogshead Fino-sherryvaten.

Het eindresultaat is een unieke drank met een verrassende combinatie van aroma's, waarbij de subtiele nootachtige tonen van de sherry samensmelten met de rijkheid van de whisky. Deze combinatie biedt een spannende en verfijnde ervaring voor whiskyliefhebbers.

Proefnotities

 • Kleur: gepolijst goud.
 • Neus: nootmuskaat, honing, vanille, butterscotch, groene appelschil, steenvruchten en geroosterde amandelen.
 • Smaak: gedroogde abrikozen, honing, butterscotch, bakkerskruiden, marsepein, karamel en citroen.
 • Afdronk: een ziltige en nootachtige afdronk.

Allocatie en bestelinformatie

De GlenAllachie Sherry Cask Finish Serie is een gelimiteerde uitgave. Allocatie verloopt via de buitendienst van De Monnik Dranken.

105781 GLENALLACHIE 9YO Amontillado Sherry Cask Series 2014 0,70ltr
105782 GLENALLACHIE 9YO Oloroso Sherry Cask Series 2014 0,70ltr
105783 GLENALLACHIE 9YO Fino Sherry Cask Series Series 2014 0,70ltr

Verwachte uitlevering vanaf week 16.

Merkenpagina GlenAllachie doorverwijzing

Meer over GlenAllachie

GlenAllachie is een Schotse distilleerderij die in 1967 werd opgericht en gelegen is in de Speyside-regio. In 2017 werd de distilleerderij overgenomen door een groep investeerders onder leiding van de ervaren whiskyproducent Billy Walker.

Billy Walker is een icoon in de whiskywereld en wordt geroemd om zijn vatenmanagement. Hij heeft de afgelopen jaren zijn vakmanschap toegepast om de GlenAllachie-whisky's te verbeteren en heeft nieuwe expressies geïntroduceerd die zeer gewild zijn onder whiskyliefhebbers. Zijn toewijding aan kwaliteit en het gebruik van zorgvuldig geselecteerde vaten hebben GlenAllachie een uitstekende reputatie gegeven in de whiskywereld.

Lees meer over GlenAllachie

 

 

 

 

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top