Door naar content

Nieuw bij Tomintoul: 14 YO Cognac Cask Finish & 15 YO Madeira Cask Finish

25 februari 2024

De combinatie van Tomintoul whisky’s met wijn-, rum of cognacvaten staan hoog aangeschreven in de whiskywereld. Distillery Manager Robert Fleming heeft samen met zijn team weer twee heerlijke whisky’s op de markt gebracht: Tomintoul 14 YO Cognac Cask Finish en Tomintoul 15 YO Madeira Cask Finish.

The Gentle Dram uit de Speyside

Hoog in de Cairngorm Mountains komen natuur, kwaliteit en vakmanschap samen in de vorm van een heerlijke dram. Ondanks de soms onstuimige en koude weersomstandigheden weet men bij Tomintoul een verfijnde en zachte stijl whisky’s te creëren die door de whiskyliefhebbers liefkozend ‘The Gentle Dram’ wordt genoemd.

Wine Cask Finish

Traditie en innovatie gaat hand in hand in de wereld van whisky en natuurlijk ook bij Tomintoul. Zo heeft Distillery Manager Robert Fleming – na jaren van experimenteren – ontdekt dat ‘The Gentle Dram-whisky’s’ van Tomintoul ook uitstekend tot hun recht komen op een ‘wine finish’.

De White Port en PX Sherry finish (april 2023) en de Cask Finishes reeks (december 2022) zijn daar mooie voorbeelden van. Whiskyliefhebbers uit Nederland kunnen vanaf heden twee nieuwe Wine Cask finishes tegemoet zien; Tomintoul 14 YO Cognac Finish en 15 YO Madeira Cask Finish.

Tomintoul 14 YO 2009 Cognac Cask Finish

Tomintoul 14 YO 2009 Cognac Cask Finish

Deze nieuwe uitgave van Tomintoul, gedistilleerd in 2009, heeft een bijzondere rijping ondergaan.

Na een periode van rijping op ex-bourbonvaten, volgde een laatste fase waarin de whisky verfijning vond in hoogwaardige cognacvaten, zorgvuldig gekozen door Master Distiller Robert Fleming.

Met een alcoholpercentage van 46% biedt deze whisky een complexe smaakervaring, gekenmerkt door weelderige fruittonen en een robuust karakter dat zijn kenmerkende kwaliteit benadrukt.

Proefnotities
  • Neus: zoete aroma’s van amandelen, gebakken abrikozen, vanille, donkere chocolade en roze peperkorrels.
  • Smaak: complexe lagen van gemberkoekjes, witte chocolade, tonen van donker fruit en bakkerskruiden.
  • Afdronk: warme kruiden, eikenhout, vanille, melkchocolade en tonen van kastanje.
Tomintoul 15 YO 2008 Madeira Cask Finish

Tomintoul 15 YO 2008 Madeira Cask Finish

Evenals de 14YO Cognac, heeft de 15 jaar oude Madeira Cask van Tomintoul zijn eerste rijpingsperiode ondergaan op Amerikaanse ex-bourbon vaten. De distillatie van deze single malt heeft in 2008 plaatsgevonden.

Om een extra verfijnde smaak te verkrijgen, heeft deze whisky een rijping ondergaan in een Madeiravat voordat deze uiteindelijk werd gebotteld op 46%. De combinatie van Tomintoul whisky's en wijnvaten wordt zeer gewaardeerd in de whiskywereld.

Proefnotities
  • Neus: zoete geur van butterscotch, bramen, koffie en donkere chocolade.
  • Smaak: sappige lagen van chocolade gehuld in rozijnen, pruimen, tiramisu, toffee en een peperige kruidigheid van eikenhout.
  • Afdronk: geroosterde noten, espresso, cacao en donker fruit.

Bestelinformatie

Inmiddels is de eerste lading van deze premium whisky’s aangekomen in Nederland. Voor meer informatie kunt u terecht bij de buitendienst van De Monnik Dranken.

105717 | TOMINTOUL 14YO 2009 Cognac Cask Finish 0,70 ltr
105718 | TOMINTOUL 15YO 2008 Madeira Cask Finish 0,70 ltr

 

Er gaat niets boven Tomintoul

Er gaat niets boven Tomintoul

Tomintoul is een distilleerderij gelegen in het noorden van Speyside en staat bekend om zijn vriendelijkheid, kwaliteit en onafhankelijkheid.

Ondanks de kleine omvang van de regio Speyside, in vergelijking met de Highlands of Lowlands, geniet het wereldwijd bekendheid.

De whisky's van Tomintoul hebben een milde en vriendelijke smaak en worden ook wel "The Gentle Dram" genoemd.

Lees meer over Tomintoul

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top