Door naar content

Ierland is een prachtig groen heuvelachtig eiland waar vriendelijke en trotse mensen wonen. Ierland staat daarnaast bekend om zijn sfeervolle traditionele pubs met vrolijke Ierse volksmuziek, Guinness bier, bijzondere sporten als Gaelic football en hurling en natuurlijk Ierse whiskey.

Ierland behoort met Schotland, Amerika, Canada en Japan tot de traditionele whiskylanden. Er was zelfs een tijd dat Ierland het grootste whisky producerende land ter wereld was.

Kenmerken van Ierse whiskey

Er zijn natuurlijk talloze uitzonderingen, maar er zijn een aantal specifieke punten waarop Ierse whiskey zich onderscheidt van bijvoorbeeld Schotse whisky.

  • Over het algemeen wordt whiskey in Ierland 3 keer gedistilleerd.
  • Ontbreken van rooksmaak (zoals bij veel Schotse whisky’s) doordat de mout niet boven een turfvuur wordt gedroogd.
  • Single Pot Still distillatie is een typische Ierse stijl van whiskey maken.

Lange geschiedenis

Het distilleren van whiskey gaat in Ierland, net als in Schotland, al vele eeuwen terug. Volgens de overlevering kwam de kunst van het distilleren vanuit het Midden-Oosten, via de Moren in Spanje, uiteindelijk in zuiden van Ierland terecht.

De graafschap Cork is historisch gezien nog steeds een belangrijk centrum van brouwen en distilleren. Hier is de New Midleton Distillery gevestigd, waar bijvoorbeeld Paddy Old Irish Whiskey wordt gedistilleerd.

Florerende whiskyindustrie

Er was een tijd dat Ierland vele honderden, vaak illegale, distilleerderijen kende. In het midden van de 19e eeuw produceerden de ruim 80 Ierse distilleerderijen meer dan de helft van alle in de wereld verkochte whisky. Ierse whiskey stond wereldwijd bekend als aangenaam en zacht.

Schrijfwijze Ierse whiskey

Ierse whiskey was in deze tijd kwalitatief beter en populairder dan de whisky’s uit Schotland. Om zich, met het oog op de export naar Amerika, te onderscheiden van de (in Ierse ogen) inferieure Schotse whisky besloot men in Ierland een e toe te voegen aan de schrijfwijze.  

Teloorgang Ierse whiskey industrie

In de 20e eeuw kwam er langzaam een einde aan de florerende Ierse whiskey industrie. Hiervoor zijn een aantal oorzaken aan te wijzen:

  • Schotse whisky werd populairder doordat men daar overging tot het blenden van whisky. Daarnaast maakten de Schotten gebruik van de Cofey Still waardoor de kwaliteit van de Schotse whisky steeg. Saillant detail hierbij; De uitvinder van de Coffey still was een Ier, maar met name de grote distilleerderijen in Dublin weigerden deze still te gebruiken.
  • Door de Amerikaanse Drooglegging (1920 – 1933) verloren de Ieren een belangrijk afzetgebied.
  • De Ierse Onafhankelijkheidsoorlog (1922) en de daaropvolgende burgeroorlog hadden grote impact op de Ierse economie en dus ook de whiskey industrie.

Comeback Ierse whiskey

De Ierse whiskey industrie lijkt de donkere jaren van de 20e eeuw achter zicht te hebben gelaten. Er is een nieuwe generatie distilleerderijen en distilleerders opgestaan en zij zijn vastbesloten om de reputatie van Ierland op het gebied van whisky te herstellen, de Boann Distillery van Patrick en Marie Cooney is daar een mooi voorbeeld van.

Rond 2020 waren er alweer ongeveer 25 distilleerderijen actief in Ierland en daar zullen de komende jaren nog een flink aantal bij komen.

Floor
Neem contact op met onze whiskey-specialist Floor

Festivals & Beurzen

Horecava 2025
13 jan 2025 - 16 jan 2025

Horecava 2025

Van 13 tot en met 16 januari 2025 opent de RAI Amsterdam haar deuren voor de Horecava, het grootste evenement voor professionals in de foodservice-industrie. Natuurlijk is De Monnik Dranken ook aanwezig op deze jaarlijks terugkerende beurs trekt de Horecava duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland, die op zoek zijn naar de nieuwste trends, producten en innovaties in de horeca.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan klaar voor u.

Back to top