Door naar content
DENIS MEUNIER Vouvray Extra Brut Insolite

Over deze wijn

Deze biologische mousserende wijn uit de Vouvray, Loire, is de favoriet van wijnmaker Denis Meunier. De neus is expressief, met fruitige en frisse aroma’s van Granny Smith-appels en tonen van rijpe druiven. De wijn, gemaakt van chenin blanc, is complex en fruitig, heeft een fijne mousse en een aangename lengte: kortom een zeer feestelijk glas!

De wijn heet 'Insolite', het Franse woord voor ongebruikelijk. Wat is er dan zo ongebruikelijk aan deze wijn? De wijn wordt gemaakt volgens de méthode traditionelle, waarbij de eerste vergisting plaatsvindt op een lage temperatuur (15-17°C) in roestvrijstalen tanks. Dit gebeurt met gisten die van nature op de druiven aanwezig zijn en de vergisting wordt gevolgd door een rijping van 4 maanden op de fijne lie. Normaal gesproken wordt er na botteling een 'Liqueur de Tirage' (een mengsel van wijn, suiker en gist) toegevoegd, waardoor de tweede vergisting plaatsvindt in de fles. Bij de Insolite wordt er geen extra suiker toegevoegd, en vindt de vergisting plaats met de nog aanwezige suikers in de wijn. Ook na de tweede vergisting wordt er geen suiker toegevoegd, de wijn wordt geclassificeerd als extra brut. Na de tweede vergisting (op fles) rijpt de wijn nog minimaal 3 jaar. 
De Insolite wordt niet ieder jaar gemaakt. Alleen in jaren met veel zon, waardoor de chenin blanc druiven genoeg suikers bevatten voor de twee vergistingen, wordt deze mousserende wijn gemaakt. 

Vouvray is de meest bekende appellatie van het Loire gebied voor de Chenin Blanc. Het domaine kwam net na de Eerste Wereldoorlog in de familie. In 2012 nam Denis (3e generatie) de 13 hectares Chenin Blanc (met 65 jaar oude stokken) van zijn vader en oom over. Hoewel Denis Meunier nog jong is, is hij één van de meest veelbelovende wijnmakers van Vouvray. Wijnboer worden was altijd al waar hij van droomde, hij zat al jong op de tractor om in de wijngaarden te ploegen. Het is zijn passie om zijn eigen wijnen te creëren die een weerspiegeling zijn van het terroir waar de druiven op staan.

Land van herkomst Frankrijk Druiven Chenin Blanc Appellation Vouvray Alcohol 12.5 Groep Wijnen Gerechten

Perfect als aperitief, past ook bij desserts of sommige kazen.

Wijnhuis Denis Meunier Serveertemperatuur 7-8°C Houtlagering geen Subgroep Mousserend Kleur Wit

Ervaar onze wijnen zelf

Festivals & Beurzen

Monnik Wine Experience 2024
04 maart 2024

Monnik Wine Experience 2024

Op maandag 4 maart 2024 organiseren wij onze jaarlijkse proeverij, de Monnik Wine Experience, bij Buitenplaats Kameryck, midden in het Groene Hart.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact met ons op.
Onze adviseurs staan voor u klaar.

Back to top