Door naar content

Janneau introduceert buitengewoon oude armagnac’s

16 december 2022

Janneau Armagnac brengt een 12, 18 en 25 jaar oude armagnac op de markt. Deze nieuwe driedelige range van Janneau valt in de ‘Horse d’Age’. Dit is de Franse benaming voor ‘buitengewoon oud’.

Één van de oudste sterke dranken ter wereld

Met een geschiedenis die rijkt tot diep in de 14e eeuw is armagnac één van de, zo niet dé oudste, spirit ter wereld. Oorspronkelijk werd het geconsumeerd om zijn therapeutische werking, tegenwoordig wordt het voornamelijk als digestief na een maaltijd gedronken.

Armagnac regio

Armagnac regio

Janneau is een begrip in de wereld van armagnac. Het armagnac-huis is opgericht door Pierre Etienne Janneau. Hij vestigde zijn bedrijf in 1851 in 'La Ténarèze', dat te boek staat als belangrijk armagnac-gebied.

Klimaat
De regio heeft zijn eigen microklimaat met aan de ene kant de Pyreneeën en aan de andere kant dennenbossen om de wind tegen te houden. Daarnaast zorgen de thermische verschillen tussen dag en nacht, tijdens de rijping van de druiven, voor een aromatisch geheel. Dit zorgt voor unieke smaken bij onder andere de druivensoort ‘Ugni Blanc’ die gebruikt is in de nieuwe range van Janneau.

Pioniers

Janneau

Pioniers

Vier generaties van de familie Janneau hebben het geheim van de armagnac doorgegeven van vader op zoon. Vandaag de dag is het bedrijf uitgegroeid tot een toonaangevende speler die uitsluitend armagnac van superieure kwaliteit produceert.

Distillatieproces
De gehele distillatie en rijping vindt volledig plaats in de regio van herkomst.

Vanaf eind jaren 70 wordt er gebruik gemaakt van twee methodes van distilleren, namelijk via continue distillatie én dubbele distillatie.

 

Blending en rijpingsproces

kenmerkend

Blending en rijpingsproces

Beide distillaten worden geblend om de bekende Janneau Armagnac te verkrijgen; een kenmerk waarin Janneau zich onderscheidt ten opzichte van alle andere armagnac.

Het rijpingsproces vindt plaats in oude kelders die sinds de oprichting in 1851 gebouwd zijn.

In deze kelders ligt ongeveer 10% van de gehele armagnac voorraad uit de regio te rusten en te rijpen in volledige stilte.

Janneau Armagnac 12YO

Janneau Armagnac 12 YO

De jongste eau-de-vie in deze blend rijpt 12 jaar in een Franse kelder, wat deze Armagnac een mooie complexiteit geeft. Hij wordt uitsluitend gemaakt van Ugni Blanc-druiven en door middel van dubbele distillatie. De armagnac kenmerkt zich door tonen van gedroogd fruit, vanille en gember, en een vleugje Muscatwijn in het midden van het gehemelte.

Proefnotities: 
Neus:
droge abrikoos, rozijn, zoete kruiden zoals paprika en karamel.
Smaak: zijdeachtig met een vleugje karamel en steranijs.
Afdronk: zacht, fruitig en aanhoudend.

Janneau Armagnac 18YO

Janneau Armagnac 18 YO

De Janneau Armagnac 18YO is een blend van eau-de-vie, waarvan de jongste minstens 18 jaar in Franse kelders heeft gerijpt. Deze Armagnac wordt uitsluitend met Ugni Blanc druiven gemaakt en wordt door middel van dubbele distillatie geproduceerd. Hij kenmerkt zich door de prachtige diepe amberkleur, welke wordt begeleid door aroma's van pruimen, bloemen en vanille. De volle smaak eindigt heerlijk droog, waardoor Janneau Armagnac 18YO een ideaal aperitief is. 

Proefnoties:
Neus: kamfer, noten zoals walnoot, hazelnoot, amandel en gebakken appel.
Smaak: gebakken appel, drop, kamfer, hazelnoottonen en kaneelafwerking.
Afdronk: lange en droge afdronk.

Janneau Armagnac 25YO

Janneau Armagnac 25 YO

Deze 25 jaar oude Armagnac uit het Single Distillery-assortiment van Janneau wordt uitsluitend gemaakt met Ugni Blanc-druiven en geproduceerd door middel van dubbele distillatie. Het is de oudste Armagnac in het 'core range' assortiment van Janneau. Door de lange rijping geeft de Armagnac een zeldzame complexiteit met zijdezachte tonen van eiken en fruit. 

Proefnotities: 
Neus:
dennenboom, pepermunt, kamfer, gentiaan, rood fruit zoals zwarte bessen en bramen.                                                        
Smaak: complex, rond met grote lengte, rozijn, sigaar, vanille, tonka boon, chocolade en sandelhout noten.
Afdronk: aanhoudend met elegante tonen van eikenhout.

Bestelinformatie

De verkoop verloopt via de bekende verkoopkanalen van De Monnik Dranken.

108197 JANNEAU Armagnac 12YO Single Distillery 0,70 ltr in gifttube
108198 JANNEAU Armagnac 18YO Single Distillery 0,70 ltr in gifttube
108199 JANNEAU Armagnac 25YO Single Distillery 0,70 ltr in gifttube

De Single Distillery Range van Janneau is vrij te bestellen en is per direct leverbaar.

Armagnac, het oudste wijndistillaat van Frankrijk

Armagnac, het oudste wijndistillaat van Frankrijk

Armagnac bestaat 200 jaar langer dan cognac en is het oudste wijndistillaat van Frankrijk. Deze sterke drank komt uit de Gascogne en wordt voornamelijk gemaakt van de ugni blanc druif.

De regio Armagnac ligt midden in de Gascogne in het zuidwesten van Frankrijk. Dit uitgestrekte gebied ligt tussen de Pyreneeën en de Bordeaux en heeft de meeste zonuren van heel Frankrijk.

Kom meer te weten over Armagnac.

Back to top