Spirits of the South brengt bezoek aan Filliers en houdt cocktailcompetitie
Op maandag 3 april 2023 brachten Jeroen Kimenai en Bas Groot Zevert samen met een aantal leden van Spirits of the South een bezoek aan het Belgische Filliers in Deinze. De gasten uit Noord-Brabant en Limburg kregen een indrukwekkende rondleiding, genoten van een heerlijke lunch en namen deel aan een cocktailcompetitie.
Spirits of the South
Spirits of the South is een groep bartenders uit het zuiden van Nederland. De meeste leden hebben een eigen cocktailbar of zijn werkzaam in een cocktailbar.
Er worden met enige regelmaat gezamenlijke activiteiten georganiseerd en het bezoek aan Filliers is daar een mooi voorbeeld van.
Naar de bar
Het bezoek begon met een warm welkom van François Pirson en Bjorn Bruynooghe. Zij brachten het gezelschap meteen naar de bar voor een hapje en een drankje.
De groep genoot van een Gin-Tonic met Filliers Classic Gin 28 in combinatie met London Essence Indian Tonic en drie kleine gerechten, waaronder gerookte eendenborst, vitello tonnato en een hapje met asperges.
Indrukwekkende geschiedenis
Vervolgens werd er een presentatie over Filliers gegeven. Bjorn nam de leden van Spirits of the South mee door de geschiedenis van het familiebedrijf.
Hij vertelde onder andere hoe Filliers al in 1928 de eerste gin op de markt bracht. Men was verbaasd en onder de indruk van de prachtige geschiedenis van de stokerij uit Deinze.
Rondleiding door de distilleerderij
Vervolgens gaven Bas, Bjorn en Francois de groep een rondleiding door de distilleerderij en lieten ze vol trots zien hoe het distilleerproces werkt.
De bezoekers zagen de 14 meter hoge column-still aan het werk. Via de kleine ronde ramen kon men het beslag zien en ruiken. Bij de 2e (pot-still) distillatie kregen de Nederlanders een indrukwekkende demonstratie van het scheiden van de kop, het hart en de staart in het distillaat.
Na het bekijken van de "Twins", de dubbele distilleerkolom waar de gin wordt gedistilleerd en het bewonderen van de Forsyths ketels waar de whiskyspirit wordt gedistilleerd, was het tijd voor de lunch.
Tomat, crème di burrata met tuinkruiden
Voor degenen die van tomaten houden, is de combinatie met crème di burrata en tuinkruiden een absolute aanrader. En het wordt nog beter met een glas Filliers Barrel Aged Genever 12 YO puur.
Tartaar van Holstein oesterblad en basilicum
Degene die liever iets lichters op het bord had, kon genieten van de tartaar van Holstein oesterblad en basilicum met een Filliers Barrel Aged Genever 8YO en Ginger Ale cocktail. Het zoete van de genever en het kruidige van de basilicum passen perfect bij de zilte smaak van de oesterblad.
Crémeux van witte chocolade, bosbes en yoghurt
Als dessert kwam een Crémeux van witte chocolade, bosbes en yoghurt op tafel. Het romige van de chocolade en de zure smaak van de yoghurt combineren perfect met een glas Filliers Single Malt Whisky Sherry Oak Aged 10 Years Old.
Het volgende vat was een 19 jaar oud voormalig bourbonvat, gevuld met 100% moutwijn. Tonen van rijp fruit, karamel en een goed aanwezig houtaroma kwamen de Nederlandse gasten tegemoet.
Als derde vat was een 12 jaar oude Pedro Ximenez gevuld met single malt whisky aan de beurt. Het had een prachtige donkerbruine kleur en heerlijke tonen van dadels, pure chocolade en frisse sinaasappel.
Na de rondleiding was het tijd voor de afsluiting en deze werd in stijl gedaan met een cocktailcompetitie, perfect voor deze fanatieke groep bartenders.
De smaken en de presentatie waren verrassend en elke cocktail was een welkome verrassing voor de jury. De deelnemers wisten de ingrediënten perfect te combineren en creëerden zo een geheel nieuwe smaakbeleving.
Filliers Dry Gin 28 Barrel Aged
Het was dan ook geen verrassing dat de juryleden na lang beraad tot een conclusie kwamen. De deelnemers hadden het fantastisch gedaan en verdienden allemaal een prijs. Uit handen van Bjorn en François ontvingen de deelnemers een mooie fles Filliers Dry Gin 28 Barrel Aged als beloning voor hun creativiteit en vakmanschap.
Bedankt
De cocktailcompetitie was een geweldige afsluiting van een dag vol ontdekkingen en ervaringen. De deelnemers hadden niet alleen genoten van de heerlijke lunch en de rondleiding, maar konden ook hun vaardigheden tonen tijdens de cocktailcompetitie.
Langs deze weg willen wij de leden van Spirits of the South bedanken voor hun interesse en enthousiasme. We hopen dat zij door deze dag op de stokerij van Filliers veel nieuwe ideeën en inspiratie hebben opgedaan.
Natuurlijk willen wij ook François Pirson, Bjorn Bruynooghe en de overige collega’s van Filliers bedanken voor de gastvrijheid.