Door naar content

Spirits of the South brengt bezoek aan Filliers en houdt cocktailcompetitie

10 april 2023

Op maandag 3 april 2023 brachten Jeroen Kimenai en Bas Groot Zevert samen met een aantal leden van Spirits of the South een bezoek aan het Belgische Filliers in Deinze. De gasten uit Noord-Brabant en Limburg kregen een indrukwekkende rondleiding, genoten van een heerlijke lunch en namen deel aan een cocktailcompetitie.

Spirits of the South

Spirits of the South is een groep bartenders uit het zuiden van Nederland. De meeste leden hebben een eigen cocktailbar of zijn werkzaam in een cocktailbar.

Er worden met enige regelmaat gezamenlijke activiteiten georganiseerd en het bezoek aan Filliers is daar een mooi voorbeeld van.

Naar de bar

Het bezoek begon met een warm welkom van François Pirson en Bjorn Bruynooghe. Zij brachten het gezelschap meteen naar de bar voor een hapje en een drankje.

De groep genoot van een Gin-Tonic met Filliers Classic Gin 28 in combinatie met London Essence Indian Tonic en drie kleine gerechten, waaronder gerookte eendenborst, vitello tonnato en een hapje met asperges.

Indrukwekkende geschiedenis

Vervolgens werd er een presentatie over Filliers gegeven. Bjorn nam de leden van Spirits of the South mee door de geschiedenis van het familiebedrijf.

Hij vertelde onder andere hoe Filliers al in 1928 de eerste gin op de markt bracht. Men was verbaasd en onder de indruk van de prachtige geschiedenis van de stokerij uit Deinze.

Rondleiding door de distilleerderij

Vervolgens gaven Bas, Bjorn en Francois de groep een rondleiding door de distilleerderij en lieten ze vol trots zien hoe het distilleerproces werkt.

De bezoekers zagen de 14 meter hoge column-still aan het werk. Via de kleine ronde ramen kon men het beslag zien en ruiken. Bij de 2e (pot-still) distillatie kregen de Nederlanders een indrukwekkende demonstratie van het scheiden van de kop, het hart en de staart in het distillaat.

Na het bekijken van de "Twins", de dubbele distilleerkolom waar de gin wordt gedistilleerd en het bewonderen van de Forsyths ketels waar de whiskyspirit wordt gedistilleerd, was het tijd voor de lunch.

De lunch bij Filliers; een culinair hoogstandje

De lunch bij Filliers; een culinair hoogstandje

Er is niets beter dan het genieten van heerlijke gerechten in combinatie met de perfecte drankjes.

Als het gaat om culinaire hoogstandjes en cocktailcombinaties, heeft Filliers een ongeëvenaarde selectie van distillaten om uit te kiezen.

Ceviche van zeebaars en avocado

Eén van de favoriete gerechten om te combineren met de cocktails van Filliers is de Ceviche van zeebaars en avocado.

Het frisse van de zeebaars en romige van de avocado passen perfect bij de White Lady cocktail, die bestaat uit Filliers Barrel Aged Genever 0 YO Young & Pure en Sicilian Lemonade.

Tomat, crème di burrata met tuinkruiden

Voor degenen die van tomaten houden, is de combinatie met crème di burrata en tuinkruiden een absolute aanrader. En het wordt nog beter met een glas Filliers Barrel Aged Genever 12 YO puur.

Tartaar van Holstein oesterblad en basilicum

Degene die liever iets lichters op het bord had, kon genieten van de tartaar van Holstein oesterblad en basilicum met een Filliers Barrel Aged Genever 8YO en Ginger Ale cocktail. Het zoete van de genever en het kruidige van de basilicum passen perfect bij de zilte smaak van de oesterblad.

Crémeux van witte chocolade, bosbes en yoghurt

Als dessert kwam een Crémeux van witte chocolade, bosbes en yoghurt op tafel. Het romige van de chocolade en de zure smaak van de yoghurt combineren perfect met een glas Filliers Single Malt Whisky Sherry Oak Aged 10 Years Old.

Bezoek bottelarij en pakhuizen van Filliers

Bezoek bottelarij en pakhuizen

Nadat de leden van Spirits of the South hadden genoten van de – hiervoor genoemde - heerlijke lunch, was het tijd voor het laatste deel van de rondleiding.

De groep werd meegenomen naar de bottelarij en opslag van Filliers en de productieruimte van de beroemde advocaat. Vervolgens leidde Francois hen naar de pakhuizen, waar ze uitleg kregen over de verschillende vaten die Filliers gebruikt en hoe de rijping op vaten werkt.

Francois opende het eerste vat, een bourbonvat van 10 jaar oud, gevuld met 100% moutwijn en een alcoholpercentage van ongeveer 63%. Er kwamen heerlijke tonen van appel, peer, karamel en vanille vrij.

Het volgende vat was een 19 jaar oud voormalig bourbonvat, gevuld met 100% moutwijn. Tonen van rijp fruit, karamel en een goed aanwezig houtaroma kwamen de Nederlandse gasten tegemoet.

Als derde vat was een 12 jaar oude Pedro Ximenez gevuld met single malt whisky aan de beurt. Het had een prachtige donkerbruine kleur en heerlijke tonen van dadels, pure chocolade en frisse sinaasappel.

Na de rondleiding was het tijd voor de afsluiting en deze werd in stijl gedaan met een cocktailcompetitie, perfect voor deze fanatieke groep bartenders.

Cocktailcompetitie

Cocktailcompetitie

De spanning was om te snijden toen Mr. Smith, Founders Bar en J.D. Hospitality de strijd met elkaar aangingen om binnen 15 minuten een nieuwe cocktail te bedenken met de ingrediënten die voor hen lagen.

Basisdranken

En wat een ingrediënten waren dat: Filliers Pink Dry Gin 28, Filliers Tangerine Gin en Filliers Single Malt Whisky Sherry Oak Aged 10YO. Deze basisdranken werden gebruikt om de meest bijzondere en smaakvolle cocktails te creëren.

Jury

De jury bestond uit Bjorn, François en Bas en ze waren zeer onder de indruk van de nieuwe cocktails die werden gepresenteerd.

De smaken en de presentatie waren verrassend en elke cocktail was een welkome verrassing voor de jury. De deelnemers wisten de ingrediënten perfect te combineren en creëerden zo een geheel nieuwe smaakbeleving.

Filliers Dry Gin 28 Barrel Aged

Het was dan ook geen verrassing dat de juryleden na lang beraad tot een conclusie kwamen. De deelnemers hadden het fantastisch gedaan en verdienden allemaal een prijs. Uit handen van Bjorn en François ontvingen de deelnemers een mooie fles Filliers Dry Gin 28 Barrel Aged als beloning voor hun creativiteit en vakmanschap.

Bedankt

De cocktailcompetitie was een geweldige afsluiting van een dag vol ontdekkingen en ervaringen. De deelnemers hadden niet alleen genoten van de heerlijke lunch en de rondleiding, maar konden ook hun vaardigheden tonen tijdens de cocktailcompetitie.

Langs deze weg willen wij de leden van Spirits of the South bedanken voor hun interesse en enthousiasme. We hopen dat zij door deze dag op de stokerij van Filliers veel nieuwe ideeën en inspiratie hebben opgedaan.

Natuurlijk willen wij ook François Pirson, Bjorn Bruynooghe en de overige collega’s van Filliers bedanken voor de gastvrijheid.

Filliers Barrel Aged Genever

Filliers Barrel Aged Genever

In 2018 introduceert Filliers een nieuwe reeks Premium Genevers. Hiermee werd het product jenever een nieuw leven in geblazen.

Jenever wordt nog steeds vaak als oubollig ervaren, maar daar is bij de Premium en Barrel Aged Genevers van Filliers niets van terug te vinden.

Een product met een modern uiterlijk en geweldige smaak. Oplopend van 0 jaar (niet gerijpt) tot maar liefst 21 jaar Barrel Aged.

Deze serie biedt een verfrissende nieuwe kijk op jenever, waarbij de link met een goede single malt whisky meteen kan worden gelegd!

Lees meer over Filliers Barrel Aged Genever

Filliers Advocaat

Filliers Advocaat

In 1970 ontwikkelde Julia Denecker, echtgenote van Firmin Filliers (derde generatie Filliers), het familierecept voor de Belgische Advokaat van Filliers Distillery.

Eierlikeur

Advokaat is een eierlikeur en wordt -net als jenever - voornamelijk in Nederland en België geproduceerd. Vrijwel nergens ter wereld wordt het ook in de dikke variant die wij kennen verkocht.

Romig en mild

De Filliers Advokaat is een romige milde likeur die op traditionele wijze en in kleine hoeveelheden wordt geproduceerd. Dus met verse eieren en uitsluitend natuurlijke aroma’s.

Lees meer over Filliers Advocaat

Filliers Dry Gin 28

Filliers Dry Gin 28

Het verhaal van Filliers Dry Gin 28 start in 1928. In dit jaar ontwikkelt Firmin Filliers - de derde generatie Filliers - het recept voor de eerste Belgische gin.

Pionier

Daarmee kan Filliers met recht een pionier in het distilleren van gin worden genoemd!

Dit recept vormt de basis van de huidige gin die nog steeds op kleinschalige basis in koperen ketels wordt gedistilleerd.

Kwaliteit & smaak

Op die manier kan het proces nauwgezet gevolgd worden en blijft de kwaliteit & smaak gegarandeerd.

Lees meer over Filliers Dry Gin 28

Filliers Belgium Single Malt Whisky

Filliers Belgium Whisky

De unieke Filliers whisky is gemaakt van 100% gerstemout en heeft 10 jaar gerijpt in sherryvaten. Het is de oudste, op sherryvaten gerijpte, Belgische whisky ooit!

Mooie toekomst

Om ook in de toekomst whisky te kunnen distilleren heeft de distilleerderij geïnvesteerd in een nieuw warehouse en twee gloednieuwe koperen pot stills.

Smaakvol

De whisky steelt niet alleen de show qua smaak, Maar heeft daarnaast ook een geweldige en exclusieve ‘packaging’, welke de whisky weerspiegelt: tijdloos en smaakvol.

Lees meer over Filliers Belgium Whisky

Filliers Premium Grain Vodka

Filliers Premium Grain Vodka

Filliers Premium Grain Vodka is een ambachtelijke premium vodka die bij de Filliers Distillery in Deinze wordt geproduceerd.

Bronwater en verse granen

Men gebruikt hiervoor zuiver bronwater en verse granen uit de omgeving van de distilleerderij.

Diepte en smaak

Door een extra distillatie in de traditionele koperen ketels van Filliers krijgt de vodka nog meer diepte in de smaak.

Lees meer over Filliers Premium Grain Vodka

Back to top