Keuzestress in Horst; kiezen tussen carnaval en rum
Ăw topSlijter Weijs heeft een gloednieuw proeflokaal. Daar vond op donderdag 2 februari een rum- en whiskyproeverij plaats onder leiding van Ronald Anneveldt. Het werd een zeer boeiende proeverij waarbij de gasten op zoek gingen naar de verschillen Ă©n overeenkomsten tussen rum en whisky.
Er werd bijvoorbeeld een blended rum naast een blended whisky geproefd. Maar ook een 12 jaar oude rum met een wat zoetige ondertoon in combinatie met een 12 jaar oude Schotse single malt whisky, eveneens met een licht zoetige ondertoon.
Ronald: âAls âpresentatorâ is het dan prachtig om de reacties te zien. Verstokte whiskydrinkers zeggen ârum is niet mijn ding hoorâ. Alleen vergeet men er dan bij te zeggen: âtot nu toeâŠâ.
Een enkeling gaf wel aan verbaast te zijn over de smaakverschillen tussen de verschillende soorten rum. Dat had men niet verwacht en we waren pas halverwege de proeverijâ.
In het eerste deel van de proeverij kreeg men in Horst de volgende rum en whiskyâs te proeven:
- Merser Double Barrel vs The Epicurean
- Dictador 12 Years Old vs Loch Lomond 12 Years Old
Strijd tussen rum en whisky
Daarna was het tijd voor het tweede deel:
- El Dorado Rum 15 YO vs Tamdhu 15 YO
- Hampden Estate Rum vs Tomintoul 15 YO Peaty Tang
Ronald: âLangzaam zag je de vertwijfeling toenemen bij de whiskyliefhebbers.
âDie 15-jarige rum uit Guyana is wel heel bijzonderâ zei de Ă©Ă©n. âMaar die 15 jaar oude sherrygerijpte Schotse whisky ookâ, zei een ander.â
De âstrijdâ tussen rum en whisky was nu pas echt losgebarsten. En bij de laatste combinatie sloeg de keuzestress pas echt toe. Na het proeven van zowel de rum als de whisky en het begeleidende commentaar van Ronald observeerde onze Brand Ambassador Craft Spirits het publiek.
Hij hoorde tot zijn grote tevredenheid kreten als âWauw, die Hampden Estate Rum is een echte knaller!â en âik heb nog nooit een rum uit Jamaica gedronken, maar dit is echt waanzinnig goed, net als die Tomintoul Peaty Tang trouwensâ.
Keuzestress
Na afloop van de proeverij had men de keuze om een aantal flessen van geproefde rum en whisky te bestellen. Daarbij was er in Horst sprake van serieuze keuzestress: âWat neem ik mee om thuis van te genieten? Die Jamaicaanse rum of die geturfde Tomintoul? Ik neem ze gewoon allebei mee en dan doe ik het tijdens carnaval gewoon iets rustiger aanâ.
En dat in Limburg!
Bedankt
Langs deze weg willen wij Ăčw topSlijter Weijs nogmaals hartelijk bedanken voor de zeer geslaagde avond waar nog lang over zal worden nagesproken.
Hieronder lichten we de tijdens deze proeverij geproefde rum en whisky verder uit:
In de 2e ronde werd een 12 jaar oude rum van Dictador vergeleken met de 12 jaar oude Inchmurrin Single Malt Whisky van Loch Lomond.
Beide spirits zijn vol en rond van smaak, een beetje âboterigâ en bevatten een vleugje zoet van bijvoorbeeld crĂšme caramel.
El Dorado Rum 15 YO & Tamdhu 15 YO
Hout maakt bij El Dorado en Tamdhu het onderscheid. Bij de Tamdhu distilleerderij in de Speyside heeft men het rijpen op sherryvaten tot kunst verheven en in Guyana beschikt men over 3 unieke houten stills.
Tamdhu 15 YO
Dankzij de rijping op sherryvaten bevat Tamdhu 15 YO aroma's van appeltaart met smaken van sappige abrikozen, frambozen en amandelen.
El Dorado 15 YO
El Dorado 15 YO rijpt (onder tropische omstandigheden) op bourbonvaten. Het is een rum die gemaakt wordt volgens de Engelse stijl. Daarbij wordt de leeftijd van de jongste rum weergegeven op het etiket.
De rum bevat aroma's van amandelen, donkere chocolade en vanille, met smaken van gegrild tropisch fruit en tonen van hout.