Door naar content

Keuzestress in Horst; kiezen tussen carnaval en rum

13 februari 2023

Ùw topSlijter Weijs heeft een gloednieuw proeflokaal. Daar vond op donderdag 2 februari een rum- en whiskyproeverij plaats onder leiding van Ronald Anneveldt. Het werd een zeer boeiende proeverij waarbij de gasten op zoek gingen naar de verschillen Ă©n overeenkomsten tussen rum en whisky.

Er werd bijvoorbeeld een blended rum naast een blended whisky geproefd. Maar ook een 12 jaar oude rum met een wat zoetige ondertoon in combinatie met een 12 jaar oude Schotse single malt whisky, eveneens met een licht zoetige ondertoon.

Ronald: “Als ‘presentator’ is het dan prachtig om de reacties te zien. Verstokte whiskydrinkers zeggen ‘rum is niet mijn ding hoor’. Alleen vergeet men er dan bij te zeggen: ‘tot nu toe
’.
Een enkeling gaf wel aan verbaast te zijn over de smaakverschillen tussen de verschillende soorten rum. Dat had men niet verwacht en we waren pas halverwege de proeverij”.

In het eerste deel van de proeverij kreeg men in Horst de volgende rum en whisky’s te proeven:

  • Merser Double Barrel vs The Epicurean
  • Dictador 12 Years Old vs Loch Lomond 12 Years Old

Strijd tussen rum en whisky

Daarna was het tijd voor het tweede deel:

  • El Dorado Rum 15 YO vs Tamdhu 15 YO
  • Hampden Estate Rum vs Tomintoul 15 YO Peaty Tang

Ronald: “Langzaam zag je de vertwijfeling toenemen bij de whiskyliefhebbers.

‘Die 15-jarige rum uit Guyana is wel heel bijzonder’ zei de Ă©Ă©n. ‘Maar die 15 jaar oude sherrygerijpte Schotse whisky ook’, zei een ander.”

De ‘strijd’ tussen rum en whisky was nu pas echt losgebarsten. En bij de laatste combinatie sloeg de keuzestress pas echt toe. Na het proeven van zowel de rum als de whisky en het begeleidende commentaar van Ronald observeerde onze Brand Ambassador Craft Spirits het publiek.

Hij hoorde tot zijn grote tevredenheid kreten als ‘Wauw, die Hampden Estate Rum is een echte knaller!’ en ‘ik heb nog nooit een rum uit Jamaica gedronken, maar dit is echt waanzinnig goed, net als die Tomintoul Peaty Tang trouwens’.

Keuzestress

Na afloop van de proeverij had men de keuze om een aantal flessen van geproefde rum en whisky te bestellen. Daarbij was er in Horst sprake van serieuze keuzestress: ‘Wat neem ik mee om thuis van te genieten? Die Jamaicaanse rum of die geturfde Tomintoul? Ik neem ze gewoon allebei mee en dan doe ik het tijdens carnaval gewoon iets rustiger aan’.

En dat in Limburg!

Bedankt

Langs deze weg willen wij Ăčw topSlijter Weijs nogmaals hartelijk bedanken voor de zeer geslaagde avond waar nog lang over zal worden nagesproken.

Hieronder lichten we de tijdens deze proeverij geproefde rum en whisky verder uit:

Merser Double Barrel

Merser Double Barrel

Rum blending house

Charles Merser & Co is het eerste rum blending house in London sinds ruim 100 jaar. Daarmee doen zij de roemruchte geschiedenis op het gebied van rum blending in Londen herleven.

Caribbean

De Double Barrel is een blend van ingekochte rum uit Barbados, Jamaica, de Dominicaanse Republiek en Panama. Deze verschillende rum ‘componenten’ worden hierna in London geblend en een aantal maanden op vat gelegd om te rusten.

Een mooi begin van de proeverij!

Lees meer over Charles Merser & Co Rum

The Epicurean Lowland Blended Malt Scotch Whisky

The Epicurean Lowland Blended Malt Scotch Whisky

Lowland blend

De rum werd gecombineerd met The Epicurean, een blend uit de Lowlands. Een lichte, niet-rokerige whisky waarin duidelijke granige cq grassige tonen waarneembaar zijn.

Lowland blend

The Epicurean is het toonbeeld van whisky uit de Lowlands. Op het etiket prijkt de beeltenis van The Epicurean zelf: een echte gentleman uit het Glasgow van de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw.

Cocktail-tip: The Epicurean The Horse's Neck

 

In de 2e ronde werd een 12 jaar oude rum van Dictador vergeleken met de 12 jaar oude Inchmurrin Single Malt Whisky van Loch Lomond.

Beide spirits zijn vol en rond van smaak, een beetje ‘boterig’ en bevatten een vleugje zoet van bijvoorbeeld crùme caramel.

Dictador 12 Years Old

Dictador 12 Years Old

Rum uit Colombia

Dictador 12 Years Old wordt gemaakt bij DestilerĂ­a Colombiana. Deze distilleerderij ligt in de Colombiaanse stad Cartagena de Indias aan de Caribische kust. Men maakt hier onder tropische omstandigheden rum

Haagse hopjes

Dictador is een Spaanse stijl rum en heeft een typische boterachtige smaak. Daarnaast valt de onmiskenbare geur van Haagse hopjes op. De hopjes hebben zowel een lichte koffie- en karamelsmaak en geur.

Lees meer over Dictador Rum

 

 

Loch Lomond 12 Years Old

Loch Lomond 12 Years Old

Highland Single Malt Whisky

Tijd voor de 2e whisky van de avond; Loch Lomond 12 Years Old werd in de glazen geschonken.

De distillatie in de Lomond Still zorgt voor een fruitig karakter. Dit is perfect in balans met de licht rokerige tonen die voortkomen uit het gebruikte gerst in combinatie met het hout waar de whisky op heeft gerijpt.

Platina

Deze prachtige whisky ontving tijdens de San Francisco Spirit Competition een platina medaille!

Lees meer over de veelzijdige Loch Lomond distileerderij

 

 

El Dorado Rum 15 YO & Tamdhu 15 YO

Hout maakt bij El Dorado en Tamdhu het onderscheid. Bij de Tamdhu distilleerderij in de Speyside heeft men het rijpen op sherryvaten tot kunst verheven en in Guyana beschikt men over 3 unieke houten stills.

Tamdhu 15 YO

Dankzij de rijping op sherryvaten bevat Tamdhu 15 YO aroma's van appeltaart met smaken van sappige abrikozen, frambozen en amandelen.

El Dorado 15 YO

El Dorado 15 YO rijpt (onder tropische omstandigheden) op bourbonvaten. Het is een rum die gemaakt wordt volgens de Engelse stijl. Daarbij wordt de leeftijd van de jongste rum weergegeven op het etiket.

De rum bevat aroma's van amandelen, donkere chocolade en vanille, met smaken van gegrild tropisch fruit en tonen van hout.

Hampden Estate Rum

Hampden Estate Rum

Jamaicaanse rum

Hampden Estate Rum is een ware krachtpatser met – door de langzame fermentatie - een extreem hoog gehalte aan esters.

Hampden Estate

Hampden Estate staat bekend om zijn natuurlijke en back-to-basic manier van productie en distilleren. Vijf fundamentele en objectieve overwegingen welke Hampden Estate misschien wel de beste distilleerderij van de wereld maakt, worden ‘the five pillars’ genoemd:

Lees meer over Hampden Estate Rum

 

 

Tomintoul 15 YO Peaty Tang

Tomintoul 15 YO Peaty Tang

Geturfde Speyside Whisky

De whisky’s van Tomintoul worden alom geprezen om het milde en vriendelijke karakter; zij worden ook wel The Gentle Dram genoemd.

De Peaty Tang is een uitzondering hierop. Voor deze whisky gebruikt men op turf gedroogde gerst, iets dat vrij ongebruikelijk is in de Speyside regio. Hierdoor ontstaat een heideachtige rokerigheid met tonen van noten en zoet fruit.

Lees meer over de Tomintoul distilleerderij

Rum

Rum

Uiteenlopende smaken, soorten en stijlen

De populariteit van rum neemt jaar na jaar verder toe. Dit is onder meer te danken aan de enorme veelzijdigheid van deze drank. Er zijn veel uiteenlopende smaken, soorten en stijlen.

Craft rum

Op zoek naar een rum-merk waarmee u zich als slijterij of horecazaak kunt onderscheiden? De Monnik Dranken is al sinds jaar en dag importeur van rum-merken met een eigen verhaal. Geen massa productie, maar craft rum.

Meer weten over rum? Bekijk onze rum-pagina

 

 Schotse whisky's De Monnik Dranken

De Monnik Dranken

Schotse whisky's

De Monnik Dranken beschikt over een breed assortiment Schotse whiskymerken.

Wereldberoemd

Schotland is wereldberoemd om zijn whisky en mocht er een whiskyhemel zijn, dan is de kans groot dat daar Schots of Gaelisch gesproken wordt.

Bakermat

Schotland wordt dan ook gezien als bakermat van de whiskyproductie zoals wij die vandaag de dag kennen.

Lees meer over Schotse whisky's

Back to top