Ronald vertelt in Oosterhout en Etten-Leur over wondere wereld van terroir-whisky
Ronald Anneveldt is al jarenlang een graag geziene gast op diverse proeverijen en festivals; van whisky en rum tot gin of jenever. Sinds 2023 behoren ook proeverijen met de whiskyâs van Waterford tot zijn âassortimentâ. Op enthousiaste wijze vertelt Ronald over deze Ierse âterroir-georiĂ«nteerdeâ whiskyâs.
Terroir en single farm whisky
Op woensdag 1 en vrijdag 3 februari 2023 was Ronald te gast in Oosterhout en Etten-Leur bij respectievelijk Mitra Nieuwkoop en Gall & Gall Janssen. Ronald nam de bezoekers mee in de bijzondere wereld van terroir en single farm whisky.
Smaak van whisky
Mark Reynier heeft Waterford in 2014 opgericht met als doel te bewijzen dat de ondergrond waar de gerst op groeit invloed heeft op de smaak van de whisky. Via wetenschappelijk onderzoek is dat inmiddels ook bewezen.
Waterford proeverij Mitra Nieuwkoop, Oosterhout
De eerste van de twee Waterford-proeverijen vond plaats in Oosterhout. Erik en Gohar Nieuwkoop waren onder de indruk van het verhaal dat Marc Reynier hen vorig jaar vertelde. De filosofie van Waterford sprak hen aan en ze waren ook erg enthousiast over de smaak van de whiskyâs.
Erik en Gohar vonden dat de whiskyliefhebbers in Oosterhout en omstreken ook kennis moesten maken met Waterford. En zo geschiedde het. Klanten werden uitgenodigd om op woensdag 1 februari aan de proeverij deel te nemen en binnen no-time had een aantal liefhebbers zich al aangemeld.
Natuurlijk wilde Ronald daar wat over vertellen. Met veel plezier zelfs! Ronald: âIn al die dertig jaar dat ik deze passie deel met liefhebbers van sterke drank heb ik nog nooit zoveel verteld over flessen die nog dicht zaten.
Uiteindelijk maakten Erik en Gohar zelfs nog een aantal flessen open die niet in de proeverij zaten. Het was het een topavond! En ondanks dat ik ruim 2 liter water heb gedronken, zat ik met een droge keel in de auto.
Ik moest tijdens mijn terugreis spontaan denken aan een tv-serie van tig jaren geleden; âGaat het weer een beetje meneer Anneveldt?....â
Mooie avond
Langs deze weg willen wij Erik en Gohar van Mitra Nieuwkoop en de enthousiaste gasten nogmaals hartelijk bedanken voor de mooie avond!
Waterford proeverij Gall & Gall Janssen in Etten-Leur
Op vrijdag 3 februari 2023 was Ronald Anneveldt te gast in Etten-Leur. Hier organiseerde Gall & Gall Janssen in samenwerking met Restaurant Havenhuis een proeverij met de whiskyâs van Waterford.
Hapjes
Tijdens de proeverij werden er diverse hapjes geserveerd. Men begon met een plankje (zeg maar gerust een plank) met verschillende kaassoorten, olijven en vleeswaren. Daarnaast werd er o.a. bloemkoolsoep met truffel geserveerd en tonijn tataki. Als vanzelfsprekend was er ook aan de vegetarische medemens gedacht, zij kregen wat anders voorgeschoteld.
Chocolade dessert
Bij de allerlaatste whisky â Peated Ballybannon â kwam er een chocolade-dessert op tafel. Deze was gemaakt van een panna cotta van pure chocolade en kruidnagel, chermeux van mandarijn en nootmuskaat, chocolade-aarde en huisgemaakte tonka-bonen met pure chocolade ijs. Een werkelijk hemels dessert en een fantastische afsluiter van een zeer smaakvolle avond!
Bedankt
Langs deze weg willen wij Gall & Gall Janssen en Restaurant Havensluis nogmaals enorm bedanken voor een zeer geslaagde avond.