Waterford Whisky proeverij Slijterij Lekkere Dorst
Op zondag 15 januari 2023 vond er bij Bistro Le Soir in Ammerzoden een proeverij met de whiskyâs van Waterford plaats. De proeverij werd georganiseerd door Rick de Wit van Slijterij Lekkere Dorst. Hij had Ronald Anneveldt uitgenodigd en Ronald nam de bezoekers mee in de bijzondere wereld van terroir en single farm whisky.
Waterford Whisky
Over de whiskyâs van Waterford valt veel te vertellen en eigenlijk is een middag veel te kort. Zeker voor Ronald, die in de zomer van 2022 een week lang 'meedraaide' bij de distilleerderij in het zuidoosten van Ierland.
Invloed van terroir
De distilleerderij is opgericht in 2014 en daarmee relatief jong. Dat geldt niet voor Mark Reynier, de drijvende kracht achter het âWaterford projectâ. Hij is al ruim 40 jaar actief in de wijn- en whiskyindustrie. Mark Reynier is vastbesloten om de invloed van het terroir â de samenstelling van de bodem en het microklimaat â op de smaak van whisky aan te tonen.
De ruim 35 whiskyliefhebbers bij Bistro Le Soir luisterden aandachtig naar Ronald toen hij in grote lijnen uitlegde hoe men bij Waterford te werk gaat.
Single farm whisky
In het kort komt het erop neer dat Waterford samenwerkt met verschillende Ierse boeren. Alle gerstoogsten van de individuele boeren worden strikt gescheiden verwerkt zodat er aan het eind van het proces per boerderij een âSingle Farm Single Malt Whiskyâ kan worden uitgebracht.
Via een speciale terroir-code op de fles kan het gehele proces, van zaaien en oogsten tot distilleren en bottelen worden gevolgd.
Heritage Hunter
Bij Waterford richt men zich ook op het herontdekken van verloren smaken uit oude Ierse gerstvarianten. Zo werd in 2022 een whisky van de verloren gewaande gerstsoort Hunter geĂŻntroduceerd.
Deze graansoort werd in 1959 ontwikkeld door Dr. Herbert Hunter en werd geroemd om zijn smaak. In de afgelopen decennia werd echter meer en meer gekeken naar de opbrengst per kilo mout, waardoor deze moutsoort vrijwel overal verdween.
In samenwerking met Minch Malt, het Ierse departement van landbouw en verschillende boeren werd 50 gram zaad in verschillende jaren omgezet in een volledige oogst van het Hunter mout. Nu â meer dan drie jaar later â is de whisky gebotteld en kunnen whiskyliefhebbers de smaak van deze uitgestorven graansoort beoordelen.
Whisky van vroeger
Mark Reynier zegt hierover: âWij willen graag weten hoe de whisky van vroeger smaakte. Om dit te beoordelen, moet je mout van destijds gebruiken en beoordelen. Als de smaak van de moutsoort goed is, moeten wij deze weer gaan gebruikenâ.
Bedankt
Langs deze weg willen wij de aanwezige gasten, Bistro Le Soir en Slijterij Lekkere Dorst nogmaals hartelijk bedanken voor de geslaagde middag.