Bezoek Filliers, een duik in traditie en innovatie
Afgelopen maandag 19 juni 2023 gingen Bas Groot Zevert en Jeroen Kimenai op bezoek bij Filliers. Samen met Slijterij Gebotteld, Slijterij Adegeest, Drankenhuys Bergmans, Rovin Wijn en Dranken, Drankenspeciaalzaak Horsthuis en Mitra Julianadorp brachten zij een bezoek aan de stokerij in het Belgische Deinze.
Lunch met Filliers Classic Gin 28
Bij aankomst stond Francois Pirson de groep al op te wachten. Hij nam het gezelschap mee naar de bar. Daar begonnen de Nederlanders gretig aan hapje en een drankje, aangezien de meesten wel honger hadden na een reis van 3 à 4 uur.
De Nederlandse slijters begonnen met een gin-tonic, waarbij de Classic Gin 28 van Filliers in combinatie met London Essence Indian Tonic werd geserveerd in combinatie met 5 heerlijke gerechtjes zoals gerookte eendenborst, carpaccio, sardine een gerechtje met paling en tot slot tonijn.
Nadat iedereen had genoten van deze heerlijke lunch werd het de hoogste tijd voor een presentatie over Filliers. François vertelde de Nederlandse slijters over de historie achter dit Belgische familiebedrijf, waar inmiddels alweer de 6e generatie klaar staat om de stokerij ook in de toekomst voort te zetten en te laten floreren.
Na deze presentatie over de geschiedenis van Filliers leidde Francois de bezoekers rond door de stokerij. Hij vertelde daarbij vol trots over het distilleerproces, liet zien hoe het beslag werd gezet en gaf een interessant inkijkje in hoe het fermentatieproces bij Filliers plaatsvindt.
Tijdens de rondleiding was één van de column stills in bedrijf. Het was voor de bezoekers prachtig om deze 14 meter hoge column still aan het werk te zien. Francois leidde de bezoekers vervolgens langs de tweede distillatie via de pot still methode. Hierbij kon men zien en ruiken hoe de kop, het hart en de staart wordt geschieden en het vakmanschap bij dit proces.
Gin & Twins
Daarna waren de ‘Twins’ aan de beurt. Bij deze dubbele distilleerkolom wordt gin gedistilleerd. De slijters konden zien welke botanicals er worden gebruikt voor de gin en op welke wijze deze worden gedistilleerd.
Belgische whisky
Dat er in België ook whisky gedistilleerd wordt, dat wisten de Nederlandse slijters natuurlijk wel. Bij de fraaie Forsyths ketels zag men hoe de sherryvaten gerijpte whisky van Filliers wordt gemaakt.
Pakhuis als schatkamer
Op het eind van de rondleiding nam Francois de bezoekers mee naar één van de pakhuizen van Filliers. In deze ware schatkamer vertelde hij over de verschillende vaten die op de stokerij worden gebruikt en hoe het rijpingsproces in zijn werk gaat.
Francois vertelde tot in detail wat er allemaal gebeurt in zo’n vat en maakte vervolgens een bourbonvat open met daarin 10 jaar oude moutwijn.
Heerlijke geuren van appel, peer, karamel en vanille vulden de ruimte.
Vervolgens werd een maar liefst 19 jaar oud bourbonvat geopend. Het gezelschap nam rijp fruit, vanille en het kruidige van eikenhout waar.
Het volgende vat was een Pedro Ximenez van 10 jaar oud. De spirit had een prachtige donkerbruine gloed en heerlijke tonen van dadels, pure chocolade en frisse sinaasappel.
Afsluiting
Na de rondleiding was het tijd voor de afsluiting aan de bar. Hier had men de mogelijkheid om het rijke assortiment van Filliers te proeven. En daar werd ook zeker gebruik van gemaakt. Er werd veel geproefd; van fruitjenevers tot aan een Barrel Aged Genever van 30 jaar oud.
Bedankt
Langs deze weg willen wij Slijterij Gebotteld, Slijterij Adegeest, Drankenhuys Bergmans, Rovin Wijn en Dranken, Drankenspeciaalzaak Horsthuis en Mitra Julianadorp bedanken voor de gezellige dag. Ook willen wij Filliers en Francois Pirson in het bijzonder, bedanken voor de goede zorgen.