Door naar content

Bezoek Filliers, een duik in traditie en innovatie

22 juni 2023

Afgelopen maandag 19 juni 2023 gingen Bas Groot Zevert en Jeroen Kimenai op bezoek bij Filliers. Samen met Slijterij Gebotteld, Slijterij Adegeest, Drankenhuys Bergmans, Rovin Wijn en Dranken, Drankenspeciaalzaak Horsthuis en Mitra Julianadorp brachten zij een bezoek aan de stokerij in het Belgische Deinze.

Lunch met Filliers Classic Gin 28

Bij aankomst stond Francois Pirson de groep al op te wachten. Hij nam het gezelschap mee naar de bar. Daar begonnen de Nederlanders gretig aan hapje en een drankje, aangezien de meesten wel honger hadden na een reis van 3 à 4 uur.

De Nederlandse slijters begonnen met een gin-tonic, waarbij de Classic Gin 28 van Filliers in combinatie met London Essence Indian Tonic werd geserveerd in combinatie met 5 heerlijke gerechtjes zoals gerookte eendenborst, carpaccio, sardine een gerechtje met paling en tot slot tonijn.

Nadat iedereen had genoten van deze heerlijke lunch werd het de hoogste tijd voor een presentatie over Filliers. François vertelde de Nederlandse slijters over de historie achter dit Belgische familiebedrijf, waar inmiddels alweer de 6e generatie klaar staat om de stokerij ook in de toekomst voort te zetten en te laten floreren.

Na deze presentatie over de geschiedenis van Filliers leidde Francois de bezoekers rond door de stokerij. Hij vertelde daarbij vol trots over het distilleerproces, liet zien hoe het beslag werd gezet en gaf een interessant inkijkje in hoe het fermentatieproces bij Filliers plaatsvindt.

Tijdens de rondleiding was één van de column stills in bedrijf. Het was voor de bezoekers prachtig om deze 14 meter hoge column still aan het werk te zien. Francois leidde de bezoekers vervolgens langs de tweede distillatie via de pot still methode. Hierbij kon men zien en ruiken hoe de kop, het hart en de staart wordt geschieden en het vakmanschap bij dit proces.

Gin & Twins

Daarna waren de ‘Twins’ aan de beurt. Bij deze dubbele distilleerkolom wordt gin gedistilleerd. De slijters konden zien welke botanicals er worden gebruikt voor de gin en op welke wijze deze worden gedistilleerd.

Belgische whisky

Dat er in België ook whisky gedistilleerd wordt, dat wisten de Nederlandse slijters natuurlijk wel. Bij de fraaie Forsyths ketels zag men hoe de sherryvaten gerijpte whisky van Filliers wordt gemaakt.

Pakhuis als schatkamer

Op het eind van de rondleiding nam Francois de bezoekers mee naar één van de pakhuizen van Filliers. In deze ware schatkamer vertelde hij over de verschillende vaten die op de stokerij worden gebruikt en hoe het rijpingsproces in zijn werk gaat.

Francois vertelde tot in detail wat er allemaal gebeurt in zo’n vat en maakte vervolgens een bourbonvat open met daarin 10 jaar oude moutwijn.
Heerlijke geuren van appel, peer, karamel en vanille vulden de ruimte.

Vervolgens werd een maar liefst 19 jaar oud bourbonvat geopend. Het gezelschap nam rijp fruit, vanille en het kruidige van eikenhout waar.

Het volgende vat was een Pedro Ximenez van 10 jaar oud. De spirit had een prachtige donkerbruine gloed en heerlijke tonen van dadels, pure chocolade en frisse sinaasappel.

Afsluiting

Na de rondleiding was het tijd voor de afsluiting aan de bar. Hier had men de mogelijkheid om het rijke assortiment van Filliers te proeven. En daar werd ook zeker gebruik van gemaakt. Er werd veel geproefd; van fruitjenevers tot aan een Barrel Aged Genever van 30 jaar oud.

Bedankt

Langs deze weg willen wij Slijterij Gebotteld, Slijterij Adegeest, Drankenhuys Bergmans, Rovin Wijn en Dranken, Drankenspeciaalzaak Horsthuis en Mitra Julianadorp bedanken voor de gezellige dag. Ook willen wij Filliers en Francois Pirson in het bijzonder, bedanken voor de goede zorgen.

Filliers Barrel Aged Genever

Filliers Barrel Aged Genever

In 2018 introduceert Filliers een nieuwe reeks Premium Genevers. Hiermee werd het product jenever een nieuw leven in geblazen.

Jenever wordt nog steeds vaak als oubollig ervaren, maar daar is bij de Premium en Barrel Aged Genevers van Filliers niets van terug te vinden.

Een product met een modern uiterlijk en geweldige smaak. Oplopend van 0 jaar (niet gerijpt) tot maar liefst 21 jaar Barrel Aged.

Deze serie biedt een verfrissende nieuwe kijk op jenever, waarbij de link met een goede single malt whisky meteen kan worden gelegd!

Lees meer over Filliers Barrel Aged Genever

Filliers Advocaat

Filliers Advocaat

In 1970 ontwikkelde Julia Denecker, echtgenote van Firmin Filliers (derde generatie Filliers), het familierecept voor de Belgische Advokaat van Filliers Distillery.

Eierlikeur

Advokaat is een eierlikeur en wordt -net als jenever - voornamelijk in Nederland en België geproduceerd. Vrijwel nergens ter wereld wordt het ook in de dikke variant die wij kennen verkocht.

Romig en mild

De Filliers Advokaat is een romige milde likeur die op traditionele wijze en in kleine hoeveelheden wordt geproduceerd. Dus met verse eieren en uitsluitend natuurlijke aroma’s.

Lees meer over Filliers Advocaat

Filliers Dry Gin 28

Filliers Dry Gin 28

Het verhaal van Filliers Dry Gin 28 start in 1928. In dit jaar ontwikkelt Firmin Filliers - de derde generatie Filliers - het recept voor de eerste Belgische gin.

Pionier

Daarmee kan Filliers met recht een pionier in het distilleren van gin worden genoemd!

Dit recept vormt de basis van de huidige gin die nog steeds op kleinschalige basis in koperen ketels wordt gedistilleerd.

Kwaliteit & smaak

Op die manier kan het proces nauwgezet gevolgd worden en blijft de kwaliteit & smaak gegarandeerd.

Lees meer over Filliers Dry Gin 28

Filliers Belgium Single Malt Whisky

Filliers Belgium Whisky

De unieke Filliers whisky is gemaakt van 100% gerstemout en heeft 10 jaar gerijpt in sherryvaten. Het is de oudste, op sherryvaten gerijpte, Belgische whisky ooit!

Mooie toekomst

Om ook in de toekomst whisky te kunnen distilleren heeft de distilleerderij geïnvesteerd in een nieuw warehouse en twee gloednieuwe koperen pot stills.

Smaakvol

De whisky steelt niet alleen de show qua smaak, Maar heeft daarnaast ook een geweldige en exclusieve ‘packaging’, welke de whisky weerspiegelt: tijdloos en smaakvol.

Lees meer over Filliers Belgium Whisky

Filliers Premium Grain Vodka

Filliers Premium Grain Vodka

Filliers Premium Grain Vodka is een ambachtelijke premium vodka die bij de Filliers Distillery in Deinze wordt geproduceerd.

Bronwater en verse granen

Men gebruikt hiervoor zuiver bronwater en verse granen uit de omgeving van de distilleerderij.

Diepte en smaak

Door een extra distillatie in de traditionele koperen ketels van Filliers krijgt de vodka nog meer diepte in de smaak.

Lees meer over Filliers Premium Grain Vodka

Back to top