Door naar content

Ierlands zwaarst geturfde whiskey; Peated Lacken & Peated Woodbrook

11 oktober 2023

Met de uitgave van de zwaar geturfde Peated Lacken en Peated Woodbrook keert Waterford terug naar de eens verloren gegane stijl van whiskey maken in Ierland.

Meest zwaar geturfde Ierse whiskey aller tijden

De verkenningen van Waterford op het gebied van oude methoden van whiskyproductie hebben hen opnieuw geleid naar de vergeten smaken uit het verleden van Ierse whiskey.

Nu de herfst van 2023 goed op gang begint te komen presenteert Waterford de meest zwaar geturfde Ierse whiskey aller tijden.

Ooit alom vertegenwoordigd

Hoewel turf ooit een alomtegenwoordige smaak was in Ierse whiskey — het bedekte min of meer hetzelfde percentage van Ierland als in Schotland — waren de smaken van echte Ierse turf generaties lang verloren gegaan.

Herintroductie

Vorig jaar herintroduceerde Waterford, met Single Farm Origins Ballybannon Peated en Fenniscourt Peated, de combinatie van Ierse gemoute gerst met Ierse turf.

Reis naar onbekend terrein

Dit waren de eerste gedistilleerde - met turfrook doordrenkte - batches voor Waterford en een reis naar onbekend terrein. Het mouten van Ierse gerst met Ierse turf voor het eerst in generaties.

PPM

Zonder enig idee hoe de turf zou presteren — bij het mouten of in de distilleerderij — selecteerden ze twee Single Farms en mouten elk tot een ander niveau 'phenolic parts per million' (ppm), in het Nederlands; fenolische delen per miljoen.

Dit bood ook een unieke gelegenheid om te vergelijken en te contrasteren; om te zien hoe de geest reageerde op verschillende turfpeilingsniveaus en hoe elke boerderij reageerde op turf. Uiteraard wilden ze vooral bestuderen of de smaken van terroir dominant zouden blijven.

En dus, hoewel beide whisky’s door alle normen als zwaar geturfd zouden worden beschouwd en niet wetende hoe Ierse gerst en Ierse turf zich zouden verweven, hebben ze bij de Ballybannon en Fenniscourt opzettelijk het ppm-gehalte niet tot het uiterste opgevoerd.

Peated Single Farm Origins: Lacken & Woodbrook

De grote ontdekking bij het distilleren van die eerste geturfde Single Farm Origins was dat, verre van overweldigd te worden door de smaken van turf, de nuances van terroir op elke boerderij dominant bleven over die van turf.

Ballybannon en Fenniscourt waren nog steeds onmiskenbaar in hun terroir-afdruk. Aangemoedigd, besloten ze bij Waterford om hun turfpeilingniveaus een stap verder te brengen.

Ballyteige

De turfbron van deze vintage blijft hetzelfde: het sphagnumrijke, ultra-diepe binnenlandse hoogveen van Ballyteige, Co. Kildare.

Maar bij Waterford had men vertrouwen geput uit de eerste experimenten. Zo groeven ze voor hun tweede vintage verder naar beneden in het veen. Hier, waar de turf donkerder, rijker, en - cruciaal - vochtiger is, wordt turf gevonden die langzamer brandt in het moutproces; dit geeft meer smaak, een hoger ppm.

Ook bij deze uitgave werd er voor twee boerderijen gekozen; Lacken en Woodbrook.

Lacken wordt geturfd tot 57 ppm. Dit is hoger dan beroemde Islay whisky's zoals Port Charlotte of Laphroaig. Woodbrook wordt zelfs geturfd tot een machtig niveau van 74 ppm en is daarmee de meest zwaar geturfde Ierse whiskey aller tijden.

Terroir overschaduwt nog steeds de turf

Ondanks het verhogen van de ppm van de geturfde Single Farm Origins, is men bij Waterford verheugd te ontdekken dat de duidelijke organoleptische kenmerken van hun terroir de primaire invloed blijft hebben op de smaak van elke whisky.

Zeker degenen die de oorspronkelijke (niet geturfde) Single Farm Origin Lacken in hun bezit hebben, zullen het plezier hebben dit voor zichzelf te bevestigen. Net zoals Head Brewer Neil onlangs deed met Lacken's eigen Philip Kehoe.

Waterford Peated Lacken

Waterford Peated Lacken

Deze geturfde whisky is gedistilleerd met Ierse gerst afkomstig van de Lacken Farm. De boerderij van Francis Kehoe – alweer de vierde generatie – ligt in de graafschap Wexford, ten noordoosten van Waterford.

Francis kan gerst van uitzonderlijke kwaliteit produceren dankzij de zanderige en goed doorlatende grond – het terroir - die zijn glooiende gerstvelden vormen.

Proefnotities

  • Neus; een levendige, frisse en rokerige geur met tonen van oesters en boomgaardvruchten (appels en perenschillen).
  • Smaak; een volle, vettig en zalvende smaak met de sappigheid van witte perzik en appelmoes.
  • Afdronk; complex met sigarentabak, groene thee en teer.

Waterford Peated Woodbrook

De Woodbrook boerderij ligt in de omgeving van Dublin. Het zal de laatste mogelijkheid zijn om een whisky afkomstig van deze boerderij te bemachtigen.

Waterford Peated Woodbrook

Waar ooit gerst werd verbouwd voor de whisky's van Waterford, staan nu woningen.

Dit hield Waterford niet tegen om als afsluiter met de gerst van deze boerderij de zwaarst geturfde Ierse whiskey ooit te distilleren.

Proefnotities

  • Neus; een intense geur van citroenschillen, bijenwas en onlangs gedoofde kaarsen. Vergelijkbaar aan vers gebrande crème brûlée.
  • Smaak; een citroenachtige smaak – evenals citroenolie en limoenmarmelade. Met daarbij komend een kruidige smaak van zandkoekjes
  • Afdronk; lang en kruidig met tonen van een rustig brandend kampvuur.

Bestelinformatie

De allocatie van deze gelimiteerde oplage verloopt via de buitendienst van De Monnik Dranken.

105559 | WATERFORD Peated Lacken 50% 0,70 ltr
105558 | WATERFORD Peated Woodbrook 50% 0,70 ltr
  • Indien de vraag groter is dan het aanbod, zal er een verdeling plaatsvinden.
  • Uitleveren vanaf waarschijnlijk week 44.
  • OP = OP!
Waterford Whisky uit Ierland is onderscheidend en innovatief

innovatief en onderscheidend

Waterford Whisky

Waterford is een innovatief en onderscheidend whiskymerk en richt zich op ervaren whiskydrinkers die klaar zijn voor nieuwe ontwikkelingen op whiskygebied.

Terroir

Het idee om Waterford Whisky zonder 'e' te schrijven, zoals in Ierland normaal gesproken gebruikelijk is, komt voort uit de gedachte dat het terroir belangrijker is dan toevallig getrokken landsgrenzen.

Lees meer over Waterford Whisky

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top