Waterford Whisky; het verhaal van graan en terroir met Adrian Zganiacz
De eerste week van de laatste maand van de lente stond in het teken van een zeer interessante whisky; whisky uit Ierland, met een bijzondere schrijfwijze. Een whisky met een verhaal wat aandacht vraagt, maar waar eenvoudigweg niet altijd de tijd voor is. En dat is jammer want Waterford is uniek!
Waterford Whisky Tasting Week
Tijdens de tasting week bezochten Karlijn Vink, Jeroen Kimenai en Mike Overvliet samen met Adrian Zganiacz -Global Brand Ambassador bij Waterford â diverse slijterijen en drankspeciaalzaken in het zuiden en westen van Nederland. Daarbij werden meerdere proeverijen georganiseerd voor een zeer geĂŻnteresseerd publiek. Op de laatste dag van Adrianâs bezoek aan Nederland vond er in Uithoorn een exclusief Waterford diner plaats.
Waterford Whisky is â zoals al aangegeven â een whisky met een verhaal. Gelukkig voor ons is Adrian Zganiacz een wandelende encyclopedie; wat kan hij vertellen en wat weet hij ontzettend veel⊠Over Ierland; de historie en de oorspronkelijke bewoners en over Ierse whiskey in het algemeen en natuurlijk over Waterford, waar alles draait om terroir.
Over Waterford, een uniek project
GeĂŻnspireerd door de wondere wereld van de wijn, heeft oprichter en CEO Mark Reynier het aangedurfd om dit unieke project op touw te zetten. Mark Reynier heeft 20 jaar ervaring in de wijnwereld Ă©n 20 jaar ervaring in de spiritswereld.
Onder whiskyliefhebbers is Mark misschien wel het bekendst van Bruichladdich. In 2000 blies hij nieuw leven in deze Islay distilleerderij. De voormalige wijnhandelaar introduceerde er de tot dan toe onbekende cask finishes, iets wat de whiskyindustrie compleet heeft veranderd.
Daarnaast bracht hij The Botanist, Ă©Ă©n van 's werelds bestverkochte gins op de markt. In 2012 werd Bruichladdich voor 58 miljoen pond verkocht aan RĂ©my Cointreau, waarna Reynier in 2014 de voormalige Guinness brouwerij in Waterford kocht.
Hij toverde de brouwerij om tot een ultramoderne distilleerderij waarbij alle ingrediënten aanwezig zijn om opnieuw (whisky)geschiedenis te schrijven! Deze brouwerij was niet langer dan 10 jaar geleden nog hypermodern opgetrokken vanuit de overblijfselen van de oudste brouwerij van Ierland, namelijk die van William Strangman (1748-1818).
In zijn tijd werden er jaarlijks vele honderden vaten bier vanuit Engeland naar Ierland vervoerd en kwamen bij Waterford aan land. Dat moest veranderen en William besloot tot het oprichten van een eigen bierbrouwerij op de kades van Waterford. De brouwerij zou niet minder dan 215 jaar in werking blijven en door Guinness overgenomen.
Â
Â
Waterford Kristal
Ook het plaatsje Waterford zelf heeft de nodige historie, want het waren de Vikingen die in 914 het plaatsje stichten op weg naar New Foundland en daarmee is Waterford de oudste stad van Ierland.
De Vikingen wisten dat ze op een goede locatie waren gestuit: een beschutte baai, een strategische ligging aan de rivier de Suir en een goede handelspositie deden de binnengevallen Noormannen besluiten om hier de eerste stad van Ierland te stichten.
En 1100 jaar later floreert deze plaats dus nog steeds. Antiekliefhebbers kennen Waterford wellicht ook vanwege het Waterford kristal. Dit kristal werd beroemd om zijn helderheid en de zuiverheid van de kleur. De kleur werd veroorzaakt door zand, geĂŻmporteerd uit de King's Lynn regio, een grijsachtig zand dat werd gebruikt in het 'glasrecept' van Waterford.
Â
Deze gerst is de bron van complexe smaken in een malt whisky. Waarom dan niet focussen op waar en hoe de gerst wordt verbouwd? Dat is wat Waterford doet! De smaken worden gevormd door de locatie, de aarde die de wortels van de gerst voedt en door het microklimaat waarin de gerst rijpt.... het terroir!
Deze opslagruimte, The Cathedral of Barley, onderdeel van Daltonâs Chancellors Mills in Kilkenny ligt op een strategische locatie, te midden van alle gerstboerderijen.
Het gebouw voldoet aan de strenge eisen van Waterford. De integriteit van het terroir wordt hier gegarandeerd; elke boerderij heeft zijn eigen plek en de gerst is daarbij volledig traceerbaar. Iedere boerderij brengt haar eigen unieke gerst binnen bij Waterford.
Een baanbrekend digitaal logistiek systeem houdt elk spoor bij, het gewas van elke boer wordt afzonderlijk geoogst, opgeslagen, gemout en gedistilleerd. Op deze manier wordt het terroir van elke boerderij in de whisky vastgelegd. Individualiteit en integriteit van veld tot vat.
Â
The Facilitator
Er staat al sinds 1792 een brouwerij aan de oevers van de Suir rivier. In 2014 is deze brouwerij omgetoverd tot de ultramoderne Waterford Distillery. Dit technologische wonder, ook wel âThe Facilitatorâ genoemd, stelt Waterford in staat om de meest elementaire whisky te maken.
Het gewas van elke boerderij wordt aantoonbaar gescheiden gedistilleerd, allen op dezelfde manier en Ă©Ă©n boerderij per week. Oude kennis en ervaring wordt hier met de meest baanbrekende apparatuur gecombineerd. Elke âsingleâ, single malt van Waterford heeft zijn eigen nuances en dat komt samen in een glorieuze combinatie van harmonieuze smaken. De invloed van terroir en van gerst komen hier naar boven.
Â
Â
TĂ©ireoir Code
Daarnaast wordt elke whisky op basis van 15 punten uitgebreid onderzocht en geanalyseerd. Hierin komt nogmaals de enorme invloed van terroir naar boven. Op elke fles staat een TĂ©ireoir Code.
Deze kan worden ingevuld op de website van Waterford, waarna de whiskyliefhebber een ongekende hoeveelheid informatie krijgt met betrekking tot de betreffende release.
Â
Velen gebruikten de Wilkinstown 1.1 als basis en bouwden van daaruit verder met de Broomlands 1.2 en de Ballyroe 1.1. Voor de liefhebber van âpeatedâ was daar natuurlijk de Peated Fenniscourt.
Mooi om te zien hoe een ieder rustig van start ging met de nosing & tasting; de whiskyâs eerst puur geproefd, voorzichtig uitmeten, alles netjes noteren op het bijgeleverde notitieblokje en daar kwam bij een ieder een unieke âblendâ uit.
Niet zomaar simpel wat whiskyâs bij elkaar voegen, het versnijden van whisky is echt vakwerk. Zoveel is nu wel duidelijk. De eigen âblendâ mocht ook nog eens mee naar huis worden genomen.
âEen unieke ervaring, âwat ontzettend gaafâ en ânooit beseft dat Waterford zoveel verschillende smaakcomponenten bezit', zomaar wat opmerkingen die door de aanwezigen werden opgetekendâŠ.
Bedankt
We willen Rob en Marian Kouwenhoven van Slijterij De Helm in Pijnacker, Marieke en Sandra Weijs van Drankenhandel-Slijterij Weijs, Tommie Meijer van Mitra Amstelveen, het team van Restaurant VadeVi en alle deelnemers van de proeverijen en het whiskydiner hartelijk bedanken voor hun bijdrage aan de geslaagde Waterford Whisky Week.
Een speciaal woord van dank gaat uit naar Adrian Zganiacz, die een geweldige ambassadeur is voor de Waterford whisky's. Door zijn inspirerende uitleg zijn er veel nieuwe fans van Waterford bijgekomen.
Wat doen wij?
De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken
Groothandel
Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.
Merkenbouwer
Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ââheritageââ.
Importeur
Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.