Door naar content

Philippe Rolet inspireert tijdens interessante wijnmakersdag Los Vascos

27 mei 2024

Op woensdag 22 mei 2024 waren Philippe Rolet en Tiphaine de Rességuier van Los Vascos in Nederland. Zij vertelden de zeer geïnteresseerde Nederlandse wijnliefhebbers van alles over dit prachtige Chileense wijngoed van Domaines Barons de Rothschild (Lafite), waar kwaliteit en duurzaamheid centraal staan.

Europese tour

Het bezoek van Philippe (General Manager van Los Vascos) en Tiphaine (Commercieel Directeur Europa) aan Nederland was onderdeel van een Europese tour, waarbij 5 verschillende landen in 5 dagen werden bezocht. De dag begon met een masterclass voor onze buitendienst, waarbij Philippe Rolet alles vertelde over de wijnen en de ontwikkelingen op het wijngoed. 

Viña Los Vascos

Viña Los Vascos is het Chileense wijnhuis van Domaines Barons de Rothschild Lafite (DBR Lafite). DBR Lafite is een groep wijngoederen met als basis het wereldberoemde Château Lafite Rothschild.

In 1988 nam DBR Lafite dit wijngoed in de Colchagua Valley over van de Baskische familie Echenique, die circa 250 jaar eerder de eerste wijnstokken had aangeplant. Baron Eric Rothschild noemde het wijngoed Los Vascos, wat 'De Basken' betekent, als eerbetoon aan de Baskische oorsprong.

De wijngaarden liggen aan de voet van de Cañeten, op slechts 40 kilometer van de kust, met de indrukwekkende bergen van de Andes op de achtergrond. Hier heerst een ideaal microklimaat met hete, droge dagen en koele nachten. Dit zijn de perfecte omstandigheden om uitzonderlijke wijnen te produceren.

Duurzaamheid bij Los Vascos

Bijzonder is dat sinds begin april alle wijngoederen van DBR Lafite B-Corp gecertificeerd zijn. Dit label wordt toegekend aan bedrijven die voldoen aan strenge eisen op het gebied van sociale duurzaamheid en milieuvriendelijke prestaties.

Biodiversiteit en biologische wijnbouw spelen een belangrijke rol in het geheel. Sinds de wijnbouw in de jaren 70 een wending nam richting monocultuur, blijft DBR Lafite vasthouden aan de overtuiging dat wijnstokken het beste gedijen wanneer ze omringd zijn door de rijke diversiteit van de natuur.

Het 3600 hectare tellende land van Los Vascos omvat vele bossen en wouden, wateren en lokale flora en fauna. Een uniek ecosysteem waarbij schapen tussen de wijnstokken lopen, bijenkorven verspreid staan over het terrein en vele lokale vogels het landgoed weten te vinden tijdens het broedseizoen.

Daarnaast is Los Vascos volop in conversie naar biologische wijnbouw, waarbij de helft van het wijngaardareaal al biologisch gecertificeerd is.

Wijnmakersdiner Los Vascos met Chagual

Wijnmakersdiner

De dag werd afgesloten met een wijnmakersdiner voor een selecte groep klanten. In een inspirerende setting - kasrestaurant Stadsjochies in Utrecht - werden de wijnen gecombineerd met heerlijke bijpassende gerechten.

Chagual

Tijdens het diner gaf Philippe Rolet tussen de gangen door uitleg over het wijngoed en de wijnen. Ook werd er een nieuwe biologische wijn gepresenteerd, genaamd Chagual.

Deze 100% biologische Sauvignon Blanc is vernoemd naar de inheemse plant 'Chagual', die alleen groeit op plaatsen met zeer goede bodemkwaliteit. Deze wijn zal later dit jaar te bestellen zijn via De Monnik Dranken.

Het menu

Amuse

Brandnetel
Melk Infusie | Wilde Watermunt | Mahonie

Gang 1

Courgette Crue
Venkel | Rozemarijn Vinaigrette | Romero
Los Vascos Chagual Sauvignon Blanc 2023

Gang 2

Bloemkool
Koolraap Ferment | Gerookte Pruim| Vadouvan
Los Vascos Chardonnay 2022

Intermezzo
Los Vascos Cromas Gran Reserva Carmenère 2020
Los Vascos Cromas Gran Reserva Cabernet Sauvignon 2019

Gang 3

Baambrugs Kalfslende
Gekonfijte Venkel | Polenta| Olfijfkruid | Madeira
Los Vascos Le Dix 2019

Gang 4

Abrikoos
Witte Chocolade| Loquat| Vanille Roomijs
Carmes de Rieussec 2018 Sauternes

 

Los Vascos winemakersdiner in kasrestaurant Stadsjochies in Utrecht

Chileens met een Frans signatuur

Het eindoordeel na het heerlijke wijnmakersdiner was dat de wijnen van Los Vascos het beste kunnen worden omschreven als Chileens met een duidelijke Franse signatuur.

De invloed van Domaines Barons de Rothschild (Lafite) is duidelijk zichtbaar, met een focus op balans, verfijning en drinkbaarheid.

Bedankt

Wij willen Philippe Rolet, Tiphaine de Rességuier en kasrestaurant Stadsjochies bedanken voor een inspirerende dag en een geslaagd wijnmakersdiner.

Wijnen De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment wijnen

Wijn assortiment De Monnik Dranken

Als wijnimporteur c.q. wijngroothandel hebben wij de laatste jaren een veelomvattend portfolio kunnen opbouwen.

Mede dankzij de expertise van ons Brand Management team beschikt De Monnik Dranken over een uitgebreid assortiment kwaliteitswijnen voor horeca, slijterij & wijnhandel.

 

Lees meer over ons aanbod wijnen

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top