Door naar content

Douglas Laing & Co overtreft hoge verwachtingen in Oss

23 oktober 2024

Donderdagavond 17 oktober 2024 vond er in het proeflokaal van Wijnhuis Oss een whiskyproeverij plaats waarbij de gasten kennis konden maken met de whisky’s van de onafhankelijke blender, bottelaar en distilleerder Douglas Laing. De verwachtingen waren hooggespannen, maar het familiebedrijf uit Glasgow maakte deze meer dan waar.

Geweldige line-up

Valentijn Klop, ambassadeur voor Douglas Laing & Co reisde speciaal voor deze gelegenheid af naar Oss om het brede portfolio van Douglas Laing te presenteren. Met een geweldige line-up van acht whisky’s als rode draad, nam Valentijn de gasten mee op een zintuigprikkelende reis door de geschiedenis van Douglas Laing.

 

Blender, bottler and distiller Douglas Laing
Blender Douglas Laing & Co whiskyproeverij bij Wijnhuis Oss

Blender

Douglas Laing & Co staat wel bekend om het maken van een serie populaire blended malt whisky’s genaamd The Remarkable Regional Malts.

Een serie blended malt whisky’s toegespitst op de verschillende regio’s van Schotland, die elk hun eigen specifieke karaktereigenschappen en whiskystijlen hebben.

Onder het genot van The Epicurean Calvados Cask Finish werd begonnen met een introductie van dit familiebedrijf uit Glasgow.

Deze fraaie Lowland blended malt heeft een verfijnde finish ondergaan op de beste Franse calvadosvaten. Zo krijgt het fruitige en florale karakter van de whisky extra body en komen de tonen van frisse en zoete appels goed naar voren.

Bottelaar

Na de introductie werd het tijd om de verschillende series binnen de Exceptional Single Cask nader onder de loep te nemen. Zo werden er onder andere whisky’s geproefd van de series Provenance, Premier Barrel, Old Particular en XOP (Xtra Old Particular).

De Provenance Tullibardine 10 YO bleek een groot succes onder de whiskyliefhebbers; met haar zachte en rijke karakter bleek dit één van de favorieten. Ook de recent gelanceerde Old Particular Blair Athol 13 YO Tempranillo Cask Finish uit de Red Wine Cask Collection werd zeer goed ontvangen. Een leuk detail voor de gasten was dat, vanwege de beperkte beschikbaarheid van deze botteling, dit de enige masterclass zou zijn waarin deze whisky behandeld werd!

Ook de liefhebbers van rokerige whisky konden rekenen op een echte traktatie. De XOP Ledaig 25 YO was de oudste whisky in de line-up en met haar uiterst zachte smaak en rokerige en ziltige tonen kon deze fraaie whisky menigeen bekoren.

 

Strathearn Single Malt Whisky op whiskyproeverij bij Wijnhuis Oss

Distiller

Sinds 2019 is familiebedrijf Douglas Laing de trotse eigenaar van de Strathearn Distillery, iets dat voor de familie Laing een droom was om in vervulling te laten gaan.

Strathearn Single Malt Whisky

Begin dit jaar werd de Inaugural Release dan ook gelanceerd. Een botteling die kenmerkend is voor het nieuwe begin van de distilleerderij onder vlag en toezicht van Douglas Laing.

Deze botteling is samengesteld uit een combinatie van 32 vaten, waaronder ex-bourbon- en ex-sherryvaten en nieuw eiken, waarvan één derde gedistilleerd door Douglas Laing zelf.

In Oss was men zeer gecharmeerd van deze romige en moutige spirit met diepte en complexiteit.

15-jarig jubileum van Big Peat op whiskyproeverij bij Wijnhuis Oss

Jubileum

Zeg je Douglas Laing, dan zeg je Big Peat.

Dit jaar markeerde het 15-jarig jubileum van Big Peat, dat bij Douglas Laing, zoals gebruikelijk in Schotland, werd gevierd met het uitbrengen van een bijzondere botteling, namelijk de Big Peat Red Wine Cask Finish 15th Anniversary Edition.

Rode wijnvaten

Voor deze jubileumeditie heeft onze grote vriend van Islay een finish ondergaan op voornamelijk rode wijnvaten, die de whisky een mooie extra laag van rood fruit geven en het rokerige karakter van de whisky naar de voorgrond trekken.

Dit was dan ook een waardige afsluiter van de avond!

Bedankt

Langs deze weg willen wij de bezoekers en Jurgen en het team van Wijnhuis Oss hartelijk bedanken voor deze zeer geslaagde avond!

Remarkable Regional Malts

Remarkable Regional Malts

Big Peat is het vlaggenschip van de Remarkable Regional Malts van onafhankelijk bottelaar Douglas Laing. Elke whisky in deze serie is een mix van single malts uit verschillende distilleerderijen die typerend zijn voor een specifieke regio in Schotland, zoals Islay, Speyside, Highland en Lowland.

De whisky's zijn non-chill filtered en hebben een natuurlijke kleur, waardoor de smaken en aroma's van de malt whisky's goed tot uiting komen.

De Remarkable Regional Malts zijn een eerbetoon aan de verschillende Schotse regio's en biedt liefhebbers de mogelijkheid om de kenmerkende smaken en stijlen van elke regio te ontdekken in één fles.

Lees meer over de Remarkable Regional Malts

Exceptional Single Casks van Douglas Laing

Exceptional Single Casks

De Old Particular serie van Douglas Laing is een verzameling van bijzondere single cask bottelingen van Schotse single malt whisky's. De serie staat bekend om zijn hoge kwaliteit en exclusiviteit. Elke botteling wordt gepresenteerd in een individuele doos en voorzien van gedetailleerde informatie over het vat en de whisky zelf.

Old Particular serie

De Old Particular serie is een belangrijk onderdeel van de Exceptional Single Casks van Douglas Laing en wordt gewaardeerd door whiskyverzamelaars en -liefhebbers over de hele wereld.

Lees meer over de Exceptional Single Casks van Douglas Laing.

Valentijn
Wilt u meer informatie over de whisky's van Douglas Laing? Neem dan contact op met Valentijn Klop.

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top