Door naar content
BENGUELA COVE Vinography Chardonnay

Over deze wijn

De Vinography range van Benguela Cove is een unieke serie wijnen, de top van Benguela Cove. Deze range is een ode aan de reis om meer te leren van en te ontdekken over de wijnstokken, die zijn aangeplant in de bijzondere bodem. En om de toewijding aan excellentie te blijven voortzetten. De Vinography wijnen worden in zeer kleine oplages gemaakt en worden ook niet allemaal ieder jaar uitgebracht. Daarom kan het voorkomen dat een Vinography wijn langere tijd niet op voorraad is.

Afkomstig van één perceel van 1,77 ha op het westen, met een bodem van verweerde schalie dat werd aangeplant in 2006.

De druiventrossen zijn met de hand uitgeselecteerd en in hun geheel geperst. Na een lichte statische klaring werd de nog enigszins troebele most overgestoken in eikenhouten vaten, waar de vergisting plaats vond met van nature aanwezige giststammen. Tijdens de gehele rijping op fust verbleef de wijn op de fijne ‘lie’, die de eerste twee maanden ook regelmatig werd opgeroerd. Om de levendigheid en het fruit te bewaren onderging de wijn geen tweede appel-melkzure vergisting.

Helder lichtgeel van kleur.

In de geur een breed palet van citrus en tropisch : elke nuance ontvouwt zich één voor één als de wijn iets opwarmt: gember, hazelnoot, citroencustard, loquat en citroenverbena.

In de mond een overweldigende elegantie. Het fruit en de mooie zuren geven tezamen de wijn zijn lengte, die zich vertaald in een intense smaak en veel concentratie. Het zeer goed gedoseerde gebruik van eikenhout voegt structuur en textuur toe die uitmondt in een licht zilte, droge, ronde afdronk.

Dit is een wijn met een intrigerende spanning die met de jaren nog veel meer lagen aan aroma zal ontwikkelen. Jaarlijks worden er slechts 400 flessen van gemaakt.

Over het wijnhuis Benguela Cove

Direct aan de Atlantische Oceaan ligt een rustige lagune, aan de monding van de Bot rivier. Daar, op de oostelijke oever, net ten noorden van het plaatsje Fisherhaven, ligt het wijngoed van Benguela Cove, met 62 ha aan wijngaarden. In 2013 kocht Penny Streeter OBE de op dat moment wat kwijnende wijngaarden en maakte er een buitengewoon succesvol wijngoed van. Daarnaast maakte zij er ook een succesvolle plek voor wijntoerisme van.

Op slecht 2,7 m boven zeeniveau is dit een uitgesproken koel terroir: de overheersend zuidoosten zeebries wordt verkoeld door de Benguela-stroom, die vanuit de zuidelijke Atlantische oceaan komt. Dat maakt dit stukje van Zuid-Afrika uniek qua wijnbouw: de rijpende druiven koelen ’s nachts flink af, er is meer dan voldoende neerslag en de rijping duurt hier lang, wat borg staat voor perfect frisse en heel verfijnde wijnen.

Intussen heeft Penny Streeter, met hulp van haar gelauwerde Zuid-Afrikaanse wijnmaker Johann Fourie, haar visie en opgedane ervaring ook gebruikt voor het opzetten van een tweetal wijngaarden in Sussex, in het zuiden van Engeland.


Meer informatie over het wijnhuis
Land van herkomst Zuid-Afrika Druiven Chardonnay Jaargang 2021 Serveertemperatuur 10-12Β°C Houtlagering 11 maanden op nieuw Frans eikenhout Groep Wijnen Gerechten

Gestoomde en gefrituurde dim sum, gerookte forel, falafel tabouleh met citroenyoghurt.

Wijnhuis Benguela Cove Appellation Walker Bay Alcohol 13.5 Smaak Droog Subgroep Witte wijn Kleur Wit

Ervaar onze wijnen zelf

Festivals & Beurzen

Perfect Serve Barshow
03 & 04 sep 2024

Perfect Serve Barshow

De Perfect Serve Barshow keert terug voor de 10e editie en de kaarten zijn beschikbaar! Op 3 en 4 september 2024 zal de Westergas Amsterdam weer omgetoverd worden tot β€˜The place to be’ voor bartenders, horecamedewerkers en spirits professionals.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact met ons op.
Onze adviseurs staan voor u klaar.

Back to top