Door naar content
DOPFF AU MOULIN Pinot Gris

Over deze wijn

Pinot gris wordt beschouwd als een mutatie van de Pinot Noir en onderscheidt zich daarvan uitsluitend door zijn veel lichter gekleurde schil. De opbrengst per hectare is laag.

De pinot gris gedijt vooral goed op diepe, droge kalkrijke bodems die op de volle zon liggen. Deze pinot gris kan uitstekend enige jaren op fles rijpen, tot 5-6 jaar na de oogst.

Diep goudgeel van kleur.

De neus is aromatisch en complex en ontwikkelt al snel een breed scala aan geuren van rokerig tot kreupelhout, met tonen van paddestoelen, mos, gedroogd fruit, abrikozen, honing, bijenwas en gemberkoek.

Dit is echt een edele wijn die de mond vult en opvalt door zijn levendige ronde en rijke smaak, met een heel klein vleugje zoet verpakt in een verrukkelijke frisheid. Het is juist die harmonieuze intensiteit die deze wijn zo aantrekkelijk maakt.

Over het wijnhuis Dopff au Moulin

De familie Dopff vestigde zich in de 17e eeuw in Riquewihr. Aanvankelijk waren opeenvolgende generaties meesterkuiper. Het was Jean Dopff die aan het begin van de 19e eeuw geheel voor de wijn koos: hij vestigde zich als "gourmet", ofwel beëdigd wijnhandelaar. Zijn zoon Jean-Gustave volgde hem op en begon met de opbouw van het familiewijngoed. Rond 1900 begint een jonge Julien Dopff, na een stage in Reims, als eerste in de Elzas, met de productie van mousserende wijn volgens de 'methode traditionelle'. Hij legt daarmee de basis voor wat later bekend zal worden als 'Crémant d'Alsace'. Julien Dopff zorgde voor nog een grote innovatie: hij was de eerste die de Elzasserwijn begon te bottelen op de nu zo bekende lange, slanke fles. Om te bewijzen dat zijn wijnen ook op de fles een lange reis goed zouden doorstaan, zond hij een partij heen en weer naar Australië. De wijnen bleken na terugkomst nog in perfecte conditie en Elzasserwijnen konden de wereld gaan veroveren.

Intussen is Dopff au Moulin uitgegroeid tot één van de leidende wijnhuizen in de Elzas en is het marktleider op het gebied van Crémant d'Alsace. Het eigen wijngoed meet meer dan 70 hectaren en daarmee is Domaines Dopff het grootste wijngoed in het hart van de Elzas. Het bedrijf is nog altijd voor 100% in handen van de familie . Momenteel zijn er twee generaties Dopff in het bedrijf actief: Pierre-Etienne Dopff en Etienne-Arnaud Dopff. Met bijna 9 ha. is Domaines Dopff de grootste eigenaar in Riquewihr's beroemde Grand Cru 'Schoenenbourg'.

Naast de eigen wijngaarden werkt Dopff au Moulin met een groot aantal vaste contractboeren, die het gehele jaar door begeleid worden. Dopff vinifieert al haar wijnen zelf.
Meer informatie over het wijnhuis
Land van herkomst Frankrijk Druiven Pinot Gris Jaargang 2022 Serveertemperatuur 10 - 12 °C Houtlagering Geen Groep Wijnen Gerechten Fijne paté, foie gras, vis, wit vlees in romige saus, (wild) gevogelte, aperitief.
Wijnhuis Dopff au Moulin Appellation Alsace Alcohol 13.5 Smaak Droog Subgroep Witte wijn Kleur Wit

Ervaar onze wijnen zelf

Festivals & Beurzen

Whisky in Leiden
01 juni 2024

Whisky in Leiden

Op zaterdag 1 juni 2024 zal Whisky in Leiden weer plaatsvinden. De Hooglandse kerk is voor de 3e keer de locatie voor dit whiskyevent.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact met ons op.
Onze adviseurs staan voor u klaar.

Back to top