Door naar content
DOPFF AU MOULIN Pinot Gris Domaine Familial

Over deze wijn

Als we de legende mogen geloven, nam Baron Lazare van Schwendi, generaal in het Oostenrijkse leger in de oorlog tegen de Turken, in 1565 een aantal wijn-stokken mee uit Tokaj, in Hongarije, die hij liet aanplanten op zijn Elzasser wijngoed in Kientzheim. In werkelijk is de Pinot Gris afkomstig uit de Bourgogne, waar hij nog steeds voorkomt als Pinot Beurot. Tegenwoordig is zo’n 14% van het wijngaard areaal in de Elzas aangeplant met Pinot Gris.

Deze wijn is afkomstig van de Oberberg, een wijngaard in Riquewihr die al heel lang deel uitmaakt van het historische wijngoed van Domaines Dopff: een niet al te steile oosthelling op een hoogte van 330 m, op een lichte, goed gedraineerde  zandsteenbodem die rijk is aan organisch materiaal en mineralen. De wijn kan onmiddellijk gedronken worden, maar kan ook gerust nog zeker 6-8 jaar verder rijpen.

Jeugdig goudgeel van kleur.

De neus is rijk en intens, met tonen van rijp geel fruit en honing.

Zijdezacht in de mond, rijk en mondvullend. Deze wijn is typerend voor een Pinot Gris van deels overrijpe druiven (de zgn. ‘passerillage’): rokerig, honing en heel rijp steenfruit, zoals wijngaardperzikken en abrikozen. De heerlijke vruchtenzuren bieden een mooi tegenwicht aan al deze rijpe rijkdom met een fijn restzoet.

Over het wijnhuis Dopff au Moulin

De familie Dopff vestigde zich in de 17e eeuw in Riquewihr. Aanvankelijk waren opeenvolgende generaties meesterkuiper. Het was Jean Dopff die aan het begin van de 19e eeuw geheel voor de wijn koos: hij vestigde zich als "gourmet", ofwel beëdigd wijnhandelaar. Zijn zoon Jean-Gustave volgde hem op en begon met de opbouw van het familiewijngoed. Rond 1900 begint een jonge Julien Dopff, na een stage in Reims, als eerste in de Elzas, met de productie van mousserende wijn volgens de 'methode traditionelle'. Hij legt daarmee de basis voor wat later bekend zal worden als 'Crémant d'Alsace'. Julien Dopff zorgde voor nog een grote innovatie: hij was de eerste die de Elzasserwijn begon te bottelen op de nu zo bekende lange, slanke fles. Om te bewijzen dat zijn wijnen ook op de fles een lange reis goed zouden doorstaan, zond hij een partij heen en weer naar Australië. De wijnen bleken na terugkomst nog in perfecte conditie en Elzasserwijnen konden de wereld gaan veroveren.

Intussen is Dopff au Moulin uitgegroeid tot één van de leidende wijnhuizen in de Elzas en is het marktleider op het gebied van Crémant d'Alsace. Het eigen wijngoed meet meer dan 70 hectaren en daarmee is Domaines Dopff het grootste wijngoed in het hart van de Elzas. Het bedrijf is nog altijd voor 100% in handen van de familie. Momenteel wordt het bedrijf geleid door Etienne-
Arnaud Dopff, die daarmee de 13e generatie vertegenwoordigt. Met bijna 9 ha. is Domaines Dopff de grootste eigenaar in Riquewihr's beroemde Grand Cru 'Schoenenbourg'.

Naast de eigen wijngaarden werkt Dopff au Moulin met een groot aantal vaste contractboeren, die het gehele jaar door begeleid worden. Dopff vinifieert al haar wijnen zelf.


Meer informatie over het wijnhuis
Land van herkomst Frankrijk Druiven Pinot Gris Jaargang 2016 Serveertemperatuur 10 - 12 °C Houtlagering Enkele maanden in groot oud hout. Groep Wijnen Gerechten Witvlees, gevogelte in licht kruidige saus, fijne paté, foie gras, aperitief.
Wijnhuis Dopff au Moulin Appellation Alsace Alcohol 13.5 Smaak Halfzoet Subgroep Witte wijn Kleur Wit

Ervaar onze wijnen zelf

Festivals & Beurzen

Whisky in Leiden
01 juni 2024

Whisky in Leiden

Op zaterdag 1 juni 2024 zal Whisky in Leiden weer plaatsvinden. De Hooglandse kerk is voor de 3e keer de locatie voor dit whiskyevent.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact met ons op.
Onze adviseurs staan voor u klaar.

Back to top