Door naar content
DOPFF AU MOULIN Riesling Cuvee Europe

Over deze wijn

Vaak wordt riesling, tezamen met chardonnay, als het meest edele druivenras ter wereld beschouwd. In de 15e eeuw verscheen de riesling in de Elzasser wijngaarden, maar pas in de loop van de 19e nam dit ras een grote vlucht in de Elzas.

Bodems met een hoog kalkgehalte zijn het meest geschikt voor riesling. De mooiste Elzasser rieslings komen doorgaans uit de dorpjes Riquewihr en Ribeauvillé, op de voet gevolgd door die uit Dambach en Zellenberg, allemaal gelegen in het hart van het Elzasser wijngebied.

Riesling wordt pas laat in het seizoen rijp. Dat resulteert in wijnen die in geur en smaak doorgaans superieur zijn aan die van de vroeger rijpende rassen. Afkomstig uit wijngaarden rondom Riquewihr, worden de hele trossen, zonder voorafgaande kneuzing, in hun geheel geperst. Na een korte statische klaring wordt de most bij lage temperatuur vergist.

Riesling kan uitstekend enige jaren op fles rijpen en ontwikkelt dan opmerkelijk aromatische complexiteit.

Bleekgeel van kleur.

Delicaat fruitig van geur, met tonen van witte bloesem en limoen.

Verfrissend van smaak, niet al te zwaar en volmaakt in evenwicht. Droog, delicaat en elegant fruitig, is deze wijn het schoolvoorbeeld van een klassieke riesling in de karakteristieke droge, evenwichtige Dopff-stijl.

Dopff’s Riesling werd geschonken bij een diner tijdens één van de oprichtingsvergaderingen van (destijds) de EEG, in Straatsburg. Het ‘Cuvée Europe’ verwijst daar naar.

Over het wijnhuis Dopff au Moulin

De familie Dopff vestigde zich in de 17e eeuw in Riquewihr. Aanvankelijk waren opeenvolgende generaties meesterkuiper. Het was Jean Dopff die aan het begin van de 19e eeuw geheel voor de wijn koos: hij vestigde zich als "gourmet", ofwel beëdigd wijnhandelaar. Zijn zoon Jean-Gustave volgde hem op en begon met de opbouw van het familiewijngoed. Rond 1900 begint een jonge Julien Dopff, na een stage in Reims, als eerste in de Elzas, met de productie van mousserende wijn volgens de 'methode traditionelle'. Hij legt daarmee de basis voor wat later bekend zal worden als 'Crémant d'Alsace'. Julien Dopff zorgde voor nog een grote innovatie: hij was de eerste die de Elzasserwijn begon te bottelen op de nu zo bekende lange, slanke fles. Om te bewijzen dat zijn wijnen ook op de fles een lange reis goed zouden doorstaan, zond hij een partij heen en weer naar Australië. De wijnen bleken na terugkomst nog in perfecte conditie en Elzasserwijnen konden de wereld gaan veroveren.

Intussen is Dopff au Moulin uitgegroeid tot één van de leidende wijnhuizen in de Elzas en is het marktleider op het gebied van Crémant d'Alsace. Het eigen wijngoed meet meer dan 70 hectaren en daarmee is Domaines Dopff het grootste wijngoed in het hart van de Elzas. Het bedrijf is nog altijd voor 100% in handen van de familie. Momenteel wordt het bedrijf geleid door Etienne-
Arnaud Dopff, die daarmee de 13e generatie vertegenwoordigt. Met bijna 9 ha. is Domaines Dopff de grootste eigenaar in Riquewihr's beroemde Grand Cru 'Schoenenbourg'.

Naast de eigen wijngaarden werkt Dopff au Moulin met een groot aantal vaste contractboeren, die het gehele jaar door begeleid worden. Dopff vinifieert al haar wijnen zelf.


Meer informatie over het wijnhuis
Land van herkomst Frankrijk Druiven Riesling Jaargang 2022 Serveertemperatuur 10 - 12 Β°C Houtlagering Geen Groep Wijnen Gerechten Visgerechten, zeevruchten, Elzasser zuurkool, aperitief.
Wijnhuis Dopff au Moulin Appellation Alsace Alcohol 12.5 Smaak Droog Subgroep Witte wijn Kleur Wit

Ervaar onze wijnen zelf

Festivals & Beurzen

Perfect Serve Barshow
03 & 04 sep 2024

Perfect Serve Barshow

De Perfect Serve Barshow keert terug voor de 10e editie en de kaarten zijn beschikbaar! Op 3 en 4 september 2024 zal de Westergas Amsterdam weer omgetoverd worden tot β€˜The place to be’ voor bartenders, horecamedewerkers en spirits professionals.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact met ons op.
Onze adviseurs staan voor u klaar.

Back to top