Door naar content

Mooie rum & whisky avond dankzij horeca in Edam

20 januari 2021

Bijzondere tijden zorgen voor creatieve ideeën. Zo organiseerden de Edamse horecazaken De Prinsenbar, Thomas Café en De Beurs Eten & Drinken gezamenlijk en in samenwerking met Wijnhandel Johan Pelk uit Volendam een rum- en whisky-avond. Deze bijzondere online-proeverij vond plaats op zaterdagavond 16 januari 2021.

Dit mooie initiatief werd goed ontvangen in Edam en omstreken. Er werden ruim 90 proefpakketten gemaakt. Daarin zaten 4 flesjes rum en 4 flesjes whisky.

Rum & Whisky Battle

Namens De Monnik Dranken waren Brandambassador Ronald Anneveldt en Account Manager Horeca Thijs van Bavel naar Edam afgereisd om de online-proeverij in goede banen te leiden.

Om 20.00 uur zaten 92 liefhebbers van gedistilleerd voor hun beeldscherm met de flesjes whisky en rum binnen handbereik. Ronald begeleidde de whisky en rum met deskundig commentaar. Hij doet dat online net zo enthousiast als bij een reallife-proeverij.

De proeverij bestond uit 4 rondes, waarbij er steeds een rum in combinatie met een whisky van dezelfde leeftijd of vatsterkte/alcoholpercentage werd geproefd. Een heuse Rum & Whisky Battle dus.

De proeverij-deelnemers konden op deze manier kennismaken met de verschillen én de overeenkomsten tussen rum en whisky. Ook ging Ronald in op welke gerechten het beste combineren bij de rum of whisky die deze avond geproefd werd.

Hieronder volgt een uitgebreid overzicht van de whisky’s en rum die geproefd werden.

TRL Panama Batch 3 & Glengoyne The Legacy Chapter Two

In Noord-Holland begon men met een vergelijking tussen de Transcontinental Rum Line Panama Batch III en The Legacy Chapter Two. Beide lichte en verfijnde spirits.

De Panama Rum Batch III is een Spaanse stijl rum die wordt gedistilleerd in een column still en rijpt volgens het sherry solera-systeem. En daar ligt een mooie link met de Legacy van Glengoyne, deze whisky rijpt namelijk deels op Spaanse sherry-vaten.

Transcontinental Rum Line
De Transcontinental Rum Line is een reeks small batch en single cask releases, waarbij de rum deels in het Caribische gebied en deels in Europa heeft gerijpt. Bij dit rum-merk komen de verschillende rumstijlen mooi naar voren. Lees meer over de Spaanse-, Engelse- en Franse-rumstijl op de Transcontinental Rum Line merkpagina.

El Dorado 12 YO & Glengoyne 12 YO

In de 2e ronde werden 2 12 jaar oude spirits met elkaar vergeleken. El Dorado 12 YO is een blend afkomstig uit het tropische Guyana en wordt gemaakt volgens de Engelse stijl van rum maken. Zowel de Glengoyne 12 YO als de El Dorado 12 YO worden gedistilleerd in een Pot Still.

De Glengoyne 12 YO is zeer moutig met veel karamel-zoetheid en de El Dorado Rum 12 YO bevat rijke smaken van fruit en kruiden. Zowel de whisky als de rum vielen uitstekend in de smaak bij de gasten. Waarbij nog moet worden opgemerkt dat bij de Engelse stijl van rum maken altijd de leeftijd wordt vermeld van de jongste rum in de blend, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Franse stijl.

El Dorado Rum
In de Internationale bartender scene is El Dorado een begrip. Het rum-merk is al jaren vertegenwoordigd in de Drinks International top-10 best-selling brands en top-trending brands en vanavond kregen de liefhebbers uit Edam en Volendam ook de kans om kennis te maken met dit veelzijdige rum-merk.

El Dorado 15 YO & Tamdhu 15 YO

De 3e ronde was het strijdtoneel van 2 15-jarige spirits. Allebei vol van smaak. El Dorado Rum 15 YO rijpt op bourbon-vaten, terwijl Tamdhu 15 YO uitsluitend rijpt op sherry-vaten.

De whisky bevat aroma's van appeltaart met smaken van sappige abrikozen, frambozen en amandelen. De rum bevat aroma's van amandelen, donkere chocolade en vanille, met smaken van gegrild tropisch fruit en tonen van hout.

Hampden Estate Overproof Rum & Tamdhu Batch #5

Ter afsluiting kregen de proeverijdeelnemers 2 echte krachtpatsers te proeven; De Hampden Estate Overproof Rum met een alcoholpercentage van 60,4% en Tamdhu Cask Strength Batch 5 met een alcoholpercentage van 57,8%.

Ondanks het hoge alcoholpercentage branden beide spirits niet in de keel. De Tamdhu blinkt uit door zijn donkere tonen van pure chocolade en rozijnen terwijl de Hampden Estate - een Engelse stijl rum uit Jamaica - heel veel tropische fruittonen bevat.

Bedankt

Langs deze weg willen wij De Prinsenbar, Thomas Café, De Beurs Eten & Drinken en Wijnhandel Johan Pelk bedanken voor de organisatie van dit mooie en geslaagde online-event.

Back to top