Door naar content

Whiskyliefhebbers genieten op Whiskybase Gathering en tijdens vele andere proeverijen

08 november 2022

Op zaterdag 22 en zondag 23 oktober 2022 vond er in de Maassilo Rotterdam de 5e editie van The Whiskybase Gathering plaats. Een fantastisch paradijs voor de echte whiskyliefhebber!

Deze gathering is met meer dan 50 exposanten gericht op de kleine onafhankelijke collecties en onderscheidende whiskymerken. Het is dan ook niet vreemd dat whiskyliefhebbers uit de hele wereld bij elkaar komen om te genieten van hun favoriete of misschien nog wel onbekende dram.

Geselecteerde exposanten met prachtige collecties hebben deelgenomen aan het event, waaronder de Monnik Dranken. Wij waren aanwezig met een zeer ruim assortiment aan whisky’s. Naast dat Schotland en Ierland op de proeftafel stonden waren er ook whisky’s uit Japan, India, Taiwan en Nieuw-Zeeland aanwezig. Deze whisky’s uit de nieuwe wereld vielen erg in smaak.

The Rising Star of Japanese Whisky

Mars uit Japan

De reputatie van deze Japanse whisky blijft stijgen. In 2013 werd Mars Maltage tijdens de World Whiskies Award verkozen tot beste blended malt whisky van de wereld. De distilleerderij maakt gebruik van een uniek blending-proces, waarmee het zich onderscheid van andere distilleerderijen in de wereld. Mars staat tegenwoordig ook wel bekend als The Rising Star of Japanese Whisky.

Amrut uit India

De distilleerderij van Amrut Distilleries werd in 1948 opgericht en is gevestigd in Bangelore. Nadat de focus van Amrut eerst op het produceren van rum en brandy lag zijn ze in de jaren 80 begonnen met het ontwikkelen van malt whisky. Het whiskymerk Amrut maakte in 2010 pas echt zijn doorbraak toen de Amrut Fusion Indian Single Malt werd verkozen tot de op twee na beste whisky ter wereld.

Douglas Laing

Naast de wereldse whiskies waren er ook veel unieke en éénmalige bottelingen van Douglas Laing aanwezig. Douglas Laing is een toonaangevende onafhankelijke bottelaar en leverancier van de beste Scotch Whisky’s en brengt met het label Douglas Laing’s Remarkable Regional Malts een ode aan de beste whiskyregio’s die Schotland te bieden heeft. Een opmerkelijke reis waar menig whiskyliefhebber voor warm zal lopen.

Prachtige evenementen en proeverijen

De maanden oktober en november zijn maanden vol prachtige evenementen en proeverijen. Onze Brand Ambassadors hebben de afgelopen weken dan ook zeker niet stil gezeten.

Op donderdag 27 oktober 2022 organiseerde úw topSlijter Postma uit Meppel een whiskytasting voor zijn klanten met het thema ‘rondje Schotland’, op vrijdag 28 oktober 2022 vond er een whiskyproeverij met het thema ‘rondje wereld’ georganiseerd door de Slijterij Grapes & Bottles plaats in Nieuwegein en op 3 november 2022 vond er in Damwoude een whiskyproeverij met nogmaals het thema ‘rondje Schotland’ plaats. Op de verschillende locaties was onze Brand Ambassador Ronald Anneveldt aanwezig om de kennis van de genodigden te verbreden en ze mee te nemen op reis in de wereld van Whisky.  

Rondje Schotland

Schotland staat bekend om zijn whiskyregio’s en de deelnemers werden dan ook meegenomen op een reis langs de verschillende gebieden. Schotland telt 5 verschillende whiskyregio’s met ongeveer 133 actieve whiskydistilleerderijen. De invloeden per regio geven de single malt whisky’s hun eigen karakteristieke geuren en smaak mee.

The GlenAllachie

The GlenAllachie uit de Speyside was de topper van de avond bij úw topSlijter Postma uit Meppel. De Speyside is de grootste whisky producerende regio van Schotland en wordt ook wel het episch centrum van de Schotse whiskyindustrie genoemd. De GlenAllachie distilleerderij is midden in de Speyside te vinden aan de voet van de berg Ben Rinnes. De rivier die langs de berg stroomt voorziet de distilleerderij van het benodigde water.    

We don't pursue absolute consistency.  We pursue absolute perfection.
- Billy Walker

Speyburn

Bij de proeverij in Damwoude viel naast de GlenAllachie ook zijn tegenpool de Speyburn goed in smaak. De Speyburn is een zachte en delicate whisky en een absolute aanrader voor zowel de beginnende als de gevorderde whiskydrinker. De single malts uit het hart van de Speyside worden ook wel als klassieke en inspirerende whisky’s gezien.

Speyburn is a light, natural, sweet, classic Speyside whisky. It is Speyside. Nothing more. Nothing less.

Rondje wereld

Naast de bekende whiskylanden zoals; Schotland, Ierland, Canada en Amerika wordt de whiskymarkt in de rest van de wereld ook steeds groter. Deze nieuwe wereld-whiskies krijgen steeds meer naamsbekendheid door het winnen van verschillende awards. Bij Slijterij Grapes & Bottles in Nieuwegein Nieuwegein was de Taiwanese Kavalan whisky de favoriet van de avond.

Kavalan

Kavalan is vandaag de dag de meest bezochte whiskydistilleerderij ter wereld. Iets wat in 2005 nog onwaarschijnlijk leek. De distilleerderij heeft een Select reeks op de markt gebracht om een toegankelijke whisky te produceren.

De Select No2 die tijdens de proeverij geschonken werd is het resultaat van rijpen op, grotendeels, ex-bourbon vaten waarin al eerder Kavalan Whisky heeft gezeten.                               

Bedankt

Via deze weg willen wij het team van The Whiskybase Gathering hartelijk danken voor een zeer geslaagd weekend. We kijken nu alweer uit naar de volgende editie. Daarnaast willen wij úw topSlijter Postma, de Slijterij Grapes & Bottles en Frank’s úw topSlijter bedanken voor het organiseren van de geslaagde proeverijen.

Back to top