Door naar content

Wereldse whisky’s op proeverij úw topSlijter De Dom in Olst

23 februari 2023

Op donderdag 16 februari 2023 organiseerde úw topSlijter De Dom uit Olst een whiskyproeverij. Annet Boxman had Ronald Anneveldt uitgenodigd en Ronald nam de bezoekers mee op een enerverende reis langs verschillende landen waar whisky wordt geproduceerd.

Ontdekkingsreis door wereld van whisky

De avond werd een ware ontdekkingsreis voor de whiskyliefhebbers uit Olst en omstreken. Men kreeg whisky’s te proeven uit traditionele whiskylanden zoals Amerika, Ierland en Schotland, maar ook uit landen waarvan men nooit had gedacht dat daar ook whisky werd gemaakt.

Buffalo Trace Kentucky Straight Bourbon Whiskey

Buffalo Trace Kentucky Straight Bourbon Whiskey

De proeverij begon met een glas Buffalo Trace Straight Bourbon Whiskey.

Minimaal 51% uit mais

Bourbon is een Amerikaanse whiskey die wordt gemaakt van een beslag dat voor minimaal 51% uit mais bestaat, aangevuld met andere graansoorten zoals bijvoorbeeld rogge. De De maïs geeft de bourbon een zoetere smaak in vergelijking met andere whisky's.

Bourbon met roggebrood

Bij deze whiskey werd een stukje roggebrood geserveerd. Hierdoor kwam de kruidigheid van de rogge sterk naar voren. Een verrassende combinatie.

‘Bourbon boom’

Bourbon is ‘booming’ en dat is ook terug te zien in de cijfers. De verkoopcijfers van de whiskey gaan door het dak en gemeten vanaf 2009 verdubbelde in Kentucky de werkgelegenheid in de whiskey-industrie tot meer dan 20.000 personen.

2.000 vaten per dag

Ook bij Buffalo Trace heeft men flink geïnvesteerd om aan de toenemende vraag naar bourbon te voldoen. De productie is inmiddels verdubbeld tot meer dan 2.000 vaten per dag.

Klaar voor de toekomst

Daarnaast worden er vanaf 2018 10 nieuwe pakhuizen – met elk een capaciteit van 58,800 vaten – gebouwd op een nieuw aangekocht terrein van 292 hectare. Daarmee is de ruim 200 jaar oude distilleerderij helemaal klaar voor de toekomst.

Lees meer over Amerikaanse whiskey en de rijke geschiedenis van Buffalo Trace.

Mars Kasei Blended Whisky

Mars Kasei Blended Whisky

De 2e whisky van de avond kwam uit Japan, nog zo’n bekend whiskyland. Wereldwijd is de vraag naar Japanse whisky zo groot dat er sprake is van serieuze schaarste.

Mars Kasei met marsepein

In Olst kreeg men de Mars Kasei te proeven in combinatie met een stukje marsepein.

Japanse whiskystijl

Mars Kasei is een ware ambassadeur van de Japanse whiskystijl en bevat tonen van honing, groene appel en witte druif.

Shinshu

De Kasei is afkomstig van de Shinshu Distillery, de hoogst gelegen distilleerderij van Japan.

Uniek blending-proces

Mars is het op twee na oudste whiskymerk van Japan en heeft een uniek blending-proces waarmee het zich onderscheid van andere distilleerderijen in de wereld.

Mars Whisky beschikt over twee distilleerderijen (Shinshu en Tsunuki) en nog een extra pakhuis op het eiland Yakushima. Op deze manier kan men eindeloos experimenteren met het blenden van – onder verschillende klimatologische omstandigheden gerijpte – whisky’s.

Lees meer over Mars Whisky, the rising star of Japanese whisky.

Amrut Indian Single Malt Whisky

Amrut Indian Single Malt Whisky

De 3e whisky van de avond kwam uit India. India is misschien niet het meest bekende whiskyland, de inwoners van dit grote land zijn er gek op!

In India wordt wereldwijd – gemeten naar het aantal verkochte flessen – de meeste whisky gedronken.

Eerste Indiase single malt whisky

Er was een tijd dat men in India alleen oog had voor Schotse whisky’s, maar daar is verandering ingekomen vanaf het moment dat Amrut in 2004 de allereerste Indiase single malt whisky op de markt bracht.

Amrut Indian Single Malt met spekkoek

Deze whisky kreeg men in Olst ook te proeven. Er werd - door Wilma - een stukje spekkoek bij geserveerd om het licht kruidige karakter van deze whisky wat meer naar voren te halen.

Lees meer over Amrut, de allereerste single malt whisky van Indiase bodem.

Hellyers Road Pinot Noir Single Malt Whisky

Hellyers Road Pinot Noir Single Malt Whisky

Abel Tasman

Dat er in Tasmanië ook whisky wordt gemaakt is voor velen onbekend. Ongeveer 381 jaar geleden ontdekte de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman dit eiland en vandaag de dag maakt men er heerlijke verfijnde whisky, zoals de Hellyers Road Original, met tonen van appel en peer.

Noorden van Tasmanië

De Hellyers Road Distillery ligt in het noorden van Tasmanië en is opgericht door een groep melkveehouders.

Zij vernoemden de distilleerderij naar Henry Hellyer, een ontdekkingsreiziger die voor zijn werkgever (The van Diemen's Land Company) rond 1827 het noordwesten van Tasmanië in kaart bracht.

Zuiver water en hoge kwaliteit graan

De omgeving is perfect voor het maken van goede whisky. Zuiver water en hoge kwaliteit graan zijn hier ruim voldoende voorhanden.

Hellyers Road Pinot Noir Single Malt Whisky

Deze Tasmaanse single malt whisky heeft gerijpt op ex-bourbonvaten en heeft een finish ondergaan op Franse wijnvaten waar pinot noir in heeft gezeten. Het resultaat is een complexe whisky waarbij tonen van peper en kruiden subtiel aanwezig zijn in combinatie met een duidelijke smaak van rode wijn.

Appeltaart

Ronald experimenteert al jarenlang met mooie smaakcombinaties tussen verschillende gedistilleerde dranken en gerechten. Bij Hellyers Road versterken de whisky en appeltaart elkaar op fantastische wijze!

Kavalan Distillery Select No2 Single Malt Whisky

Kavalan Distillery Select No2 Single Malt Whisky

In 2018 werd de eerste Kavalan Distillery Select op de markt gebracht en een paar jaar later volgde de 2e uitgave. Deze kreeg men in Olst te proeven.

Toegankelijke whisky

Het idee achter deze Distillery Select is om een toegankelijke whisky te creëren, welke heerlijk is om puur te drinken, maar ook in cocktails een ideale single malt whisky is.

Tropische fruitgeuren

De Distillery Select No2 bevat unieke tropische fruitgeuren die kenmerkend voor de whisky’s van Kavalan. Deze tropische fruitgeuren zorgen samen met een vakkundig blendproces voor een rijke, maar zacht gelaagde smaak.

Ninkasi Chardonnay Single Malt Whisky

Ninkasi Chardonnay Single Malt Whisky

Dat de Fransen niet alleen heerlijke cognac of armagnac maken, maar ook kwalitatief uitstekende whisky kunnen distilleren bewijst men bij Ninkasi.

Chardonnay

De whiskyliefhebbers uit Olst kregen de Ninkasi Chardonnay Single Malt Whisky te proeven. Deze whisky heeft gerijpt op een vat waar chardonnay in heeft gezeten. Dit is een enigszins droge, boterachtige witte wijn.

Ninkasi met boterkoek

Bij de whisky werd een stuk boterkoek geserveerd om de boterachtige smaak van de chardonnay te benadrukken

 

 

Old Pulteney Flotilla Single Malt Whisky

Old Pulteney Flotilla Single Malt Whisky

Natuurlijk mag een traditioneel whiskyland als Schotland niet ontbreken in deze proeverij. Op de proefmat stond een glas Flotilla van de Old Pulteney distilleerderij in het noordelijk gelegen Wick.

Met de Flotilla grijpt de distilleerderij terug naar het maritieme verleden dat in Wick altijd een belangrijke rol heeft gespeeld. Een Flotilla is een kleine vloot schepen. Daar is de thuishaven van deze heerlijke whisky zeker mee bekend. In vervlogen tijden was Wick de haringhoofdstad van Europa.

De whisky heeft een licht maritiem karakter en is een goede begeleider van een stukje zalm.

The Whistler PX I Love You

The Whistler PX I Love You

Natuurlijk mag een Ierse whiskey niet ontbreken in deze proeverij. In Olst kreeg men The Whisler PX I Love You te proeven. Daarbij staat PX voor Pedro Ximinez.

Pedro Ximénez

De PX staat voor Pedro Ximénez. Dit is een volle en stevige sherry die erg zoet is. De sherry is donker van kleur en licht stroperig.

Na een meerjarige rijping op ex-bourbonvaten brengt deze whiskey van The Whistler tussen de zes en negen maanden door op deze PX-vaten.

Vol en rond van smaak

En dat proef je heel duidelijk terug in deze whiskey! Een volle ronde smaak van zoet fruit, pure chocolade, Sultana rozijnen en noten.

PX met pure chocolade

Zo’n whiskey vraagt om een combinatie met een stukje pure chocolade! Zowel de chocolade als de whiskey werden in de harten gesloten van de whiskyliefhebbers in Olst.

Een heerlijke afsluiter van een smaakvolle avond!

Bedankt

Langs deze weg willen wij ùw topSlijter De Dom en het zeer enthousiaste publiek nogmaals bedanken voor de zeer geslaagde avond!

Back to top