Door naar content

Bourbon is de meest bekende Amerikaanse whiskey. De drank is zoeter dan de meeste andere whisky soorten. Waar Schotland zijn beroemde whiskyregio’s heeft, daar onderscheiden we in Amerika 3 ‘soorten’ whiskey; bourbon, rye whiskey en Tennessee whiskey.

Soorten American whiskey

Voordat we overgaan naar de geschiedenis van whiskey in Amerika is het goed om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten American whiskey.

Wat is bourbon?

Bourbon is een Amerikaanse whiskey gemaakt van ten minste 51% maïs. De maïs geeft de bourbon een zoetere smaak in vergelijking met andere whiskeys.

Wat is rye whiskey?

Rye whiskey wordt gedistilleerd uit een granenmix die minimaal voor 51% uit rogge bestaat. Rye whiskey's hebben vaak een wat pittig of fruitig karakter.

Wat is Tennessee whiskey?

Tennessee whiskey wordt net als bourbon grotendeels uit mais gestookt. Het verschil met bourbon is dat Tennessee whiskey een extra filtering op (esdoorn) houtskool ondergaat. Dit wordt het Lincoln County Process genoemd en geeft de whiskey de kenmerkende zachte en milde smaak.

Geschiedenis van Amerikaanse whiskey

De geschiedenis van bourbon en Amerikaanse whiskey in het algemeen begint wanneer de eerste immigranten op het ‘nieuwe’ continent arriveren.

Deze eerste pioniers uit Ierland, Schotland, Duitsland en ook Nederland trokken vanaf de oostkust naar het westen om daar nieuwe gebieden te ontdekken.

Zij brachten de kunst van het distilleren mee vanuit het thuisland en maakten gebruik van de lokaal in overvloed voorhanden waren.

Rye whiskey eerste Amerikaanse whiskey

Veel Nederlandse en Duitse kolonisten vestigden zich in Pennsylvania en Maryland. Rogge was het graan bij uitstek in Nederland en Duitsland en ook in het ‘beloofde land’ groeide deze graansoort uitstekend. Het maken van Rye whiskey was dan ook erg populair in deze gebieden.

Willem Kieft

De eerste geregistreerde geschiedenis van whiskey in Amerika was een rye whiskey. In het jaar 1640 gaf Willem Kieft - gouverneur van de Nederlandse kolonie Nieuw Amsterdam - opdracht tot de distillatie van een whiskey op basis van rogge.

Bourbon County

Veel Ieren en Schotten trokken rond 1767 via ‘Cumberland Gap’, een belangrijke bergpas in de centrale Appalachen, naar Kentucky en Tennessee. Daar was mais het belangrijkste ingrediënt voor de whiskey, die pas veel later bekend zou staan als de bourbon zoals wij die nu kennen.

Franse hulp

Bourbon dankt zijn naam aan de Franse hulp tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Na de overwinning op de Engelse troepen werd een graafschap in het grensgebied tussen het huidige Indiana en Kentucky uit dankbaarheid Bourbon genoemd. Dit ter ere van de Franse koninklijke familie.

Uitstekende kwaliteit

In die tijd werd de herkomst van de whiskey op de vaten genoteerd met het Bourbon-logo. De toevoeging van de naam Bourbon werd steeds gebruikelijker voor whiskey uit de hele regio, aangezien whiskey uit Bourbon County al snel bekend stond om zijn uitstekende kwaliteit.

Eindelijk waardering voor bourbon

In 1935 werd er een federale wet aangenomen waarin de regelgeving voor het maken van bourbon wordt vastgelegd. En pas in 1964 nam het Amerikaanse congres een resolutie aan met de exacte voorwaarden waaronder een Amerikaanse whiskey bourbon genoemd mag worden.

Daarmee krijgt bourbon whiskey, na 300 jaar, eindelijk het respect dat de drank verdiend. Net als soul, jazz, de hamburger en jeans is bourbon één van de unieke Amerikaanse bijdragen aan de wereld.

Floor
Neem contact op met onze bourbon-specialist Floor

Festivals & Beurzen

Perfect Serve Barshow
03 & 04 sep 2024

Perfect Serve Barshow

De Perfect Serve Barshow keert terug voor de 10e editie en de kaarten zijn beschikbaar! Op 3 en 4 september 2024 zal de Westergas Amsterdam weer omgetoverd worden tot ‘The place to be’ voor bartenders, horecamedewerkers en spirits professionals.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan klaar voor u.

Back to top