Een laatste ode aan anCnoc
Rondje Schotland is een populair thema voor een whiskyproeverij. Op vrijdag 10 maart 2023 vond er één plaats in Noord-Scharwoude en op zondag 19 maart 2023 reisde Ronald Anneveldt af naar Malden. Ronald had 8 heerlijke Schotse whisky’s op de proefmat staan, waaronder anCnoc uit de Highlands.
Een ode aan anCnoc
Tijdens een ‘Rondje Schotland’ worden rokerige geturfde whisky’s vaak genoemd als favoriet van de avond. Glenturret Peat Smoked en Old Ballantruan zijn daar mooie voorbeelden van. Daar wordt vervolgens na afloop van een proeverij nog lang over nagepraat.
Daarom lichten we in dit nieuwsbericht anCnoc wat verder uit. Niet in de laatste plaats omdat anCnoc na ‘Malden’ langzamerhand uit de line-up van Rondje Schotland gaat verdwijnen.
The making of a modern tradition
In 1894 opende Knockdhu in Banffshire zijn deuren. ‘Founding father’ John Morrison voorzag een gouden toekomst voor een distilleerderij op deze plek. Uitgestrekte velden gerst en turf waren hier in overvloed aanwezig.
Wanneer er op de zuidelijke uitlopers van de karakteristieke Knock Hill (waar de distilleerderij naar vernoemd is) enkele bronnen met zuiver water worden gevonden komen de plannen voor een distilleerderij in een stroomversnelling.
125 jaar
Het productieproces is al ruim 125 jaar vrijwel ongewijzigd. De distilleerderij is relatief klein; er werken slechts 6 personen. En dat is ook gelijk de grote kracht van de Knockdhu en anCnoc; deze mensen steken al hun ziel en zaligheid in de distilleerderij.
Dankzij de passie en vakmanschap van Distillery Manager Gordon Bruce en zijn team wordt er aan de voet van de Knock Hill unieke, verfrissende en moderne whisky geproduceerd.
anCnoc 12 Years Old
De 12 jaar oude anCnoc is daar een mooi voorbeeld van. Deze whisky is verfrissend en zacht met duidelijke tonen van citrus en honing.
Tijdens Whisky Festival Noord-Nederland dat komend weekend plaatsvindt is deze whisky overigens gewoon van de partij. Namens o.a. Ronald Anneveldt nodigen wij u van harte uit voor een glas anCnoc 12 YO.
Ronald vertrok - onder het genot van een stralend zonnetje - uit Doetinchem. Dit veranderde al snel in een grijze regenbui. Nog noordelijker ging de regen over in natte sneeuw en uiteindelijk gewone sneeuw.
Whisky & Spijs combinatie
Kortom; ideale omstandigheden om te genieten van een 8-tal heerlijke Schotse whisky’s. En dat deden de 64 bezoekers in Noord-Scharwoude. Een aantal whisky’s werd begeleid door een gerechtje uit de keuken van Restaurant De Burg.
De whisky’s met de gerechtjes
• Tomintoul 10 YO met (ongerookte) zalm
• Old Pulteney 12 YO met kalfssukade in jus
• The GlenAllachie 12 YO met lamskoteletjes
• The Glenturret 10 YO Peat Smoked met Gorgonzola blauwschimmelkaas
Verderop in dit nieuwsbericht lichten we de geproefde whisky’s verder uit.
Oude bierbrouwerij
De proeverij werd gehouden in de oude bierbrouwerij, waar nog allerlei oude originele elementen aanwezig zijn. Net als een ruime week eerder in Noord-Scharwoude kregen de whiskyliefhebbers uit Malden en omstreken 8 verschillende Schotse whisky’s te proeven.
Tomintoul 10 Years Old Speyside Single Malt Whisky
Deze 10 jaar oude - licht goudkleurige - whisky is een typische Speyside single malt uit het prestigieuze Glenlivet-gebied.
Speyburn 10 Years Old
De Speyburn 10 jaar oud is een klassiek voorbeeld van een Speyside single malt whisky.
Voor deze whisky zijn zowel bourbon- als sherry-vaten gebruikt om te rijpen en zo de juiste smaakbalans te geven.
Een absolute aanrader voor de beginnende en de gevorderde whiskydrinker.
anCnoc 12 Years Old
De 12 jaar oude single malt van anCnoc was de 1e Highland whisky van de avond.
De whisky is heel licht en aromatisch waarbij de zoetheid van honing overgaat in fruitigheid.
Het kenmerkende aan deze ketels is dat de afvoerpijp van de ketel naar de condensator schuin omhoog loopt in plaats van naar beneden. Dit zorgt voor een zachte en delicate whisky.
Uniek waterrad in de distilleerderij
Toen Glencadam in 1825 gebouwd werd voorzag een intern waterrad de distilleerderij van energie. In 2021 is dat waterrad in ere hersteld en tegenwoordig is het rad het middelpunt van de distillery tours.
Brechin
Het centrum van Brechin bestaat uit een wirwar van oude straten. Dankzij de eeuwenoude kathedraal was Brechin lange tijd het kerkelijke centrum van Angus.
Textiel
Waar Voorschoten vanaf de 19e eeuw bekend stond om zijn zilverindustrie, daar domineerde de textielindustrie de economie van Brechin. Een groot deel van de textiel was bestemd voor de Franse markt.
Brechin was ook de thuisbasis van twee brouwerijen en twee distilleerderijen. Daarvan is alleen de in 1825 door George Cooper gebouwde Glencadam distilleerderij nog over.
North Port Distillery
Vijf jaar daarvoor werd de Brechin Distillery opgericht door David, John and Alexander Guthrie. Later zou deze distilleerderij bekend staan als North Port Distillery (vernoemd naar één van de poorten in de stadsmuur van Brechin). De distilleerderij sloot in 1983 haar deuren vanwege de wereldwijde ‘whiskycrisis’.
Whisky-toerisme
Dat Glencadam bij het grote whiskypubliek wat minder bekend is komt mede doordat er in de omgeving weinig andere distilleerderijen liggen.
Whiskyliefhebbers die Schotland bezoeken kiezen eerder voor de Speyside (waar de meeste distilleerderijen zijn gevestigd) of bijvoorbeeld Loch Lomond of Glengoyne, dicht bij Glasgow.
Nieuw bezoekerscentrum
Met het nieuwe bezoekerscentrum, waar het interne waterrad een centrale plek inneemt en het fraaie historische centrum van Brechin mikt men bij Glencadam op bezoekers die buiten de gebaande paden willen treden.
Invloeden van de zee
De traditionele pakhuizen liggen op slechts 300 meter van de Noordzeekust. Hierdoor worden de whiskyvaten blootgesteld aan de verkwikkende zeelucht van de Noordzee en dat proef je in elke druppel Old Pulteney terug.
Old Pulteney 12 Years Old
Deze 12 jaar oude whisky rijpt op ex-bourbonvaten. De smaak is stevig met duidelijke tonen van honing en room.
Karamel zeezout chocolade
Ronald: "Probeer deze Old Pulteney 12 Years Old eens in combinatie met karamel zeezout chocolade, dat is echt waanzinnig!"
GlenAllachie 12 Years Old
In Noord-Scharwoude en Heumen (bij Malden) kreeg men een 12-jaar oude GlenAllachie te proeven. Deze heerlijke Speyside whisky bevat smaken van honing, marsepein en bananen in combinatie met tonen van butterscotch, rozijnen en een vleugje mokka.
95 punten op IWSC 2022
De whisky ontving 95 punten op het vorig jaar georganiseerde International Wines and Spirits Competition.
Glenturret begint aan nieuw hoofdstuk in rijke historie
Onder leiding van Master Distiller Bob Dalgarno en Distillery Manager Ian Renwick is de gehele range van The Glenturret in september 2020 vernieuwd.
Een bijzonder en bepalend moment waarbij de eigentijdse elegantie van The Glenturret wordt verenigd met die jarenlange reputatie van de distilleerderij op het gebied van traditioneel vakmanschap.
The Glenturret 10 Years Old Peat Smoked
The Glenturret 10 Years Old Peat Smoked is daar een mooi voorbeeld van. Deze geturfde spirit-stijl is gerijpt op zowel first fill als second fill Europese en Amerikaanse eikenhouten vaten.
Peated whisky's
Peated whisky's danken hun kenmerkende rooksmaak aan de turfrook waarmee de gemoute gerst wordt gedroogd.
De stevigheid van de rooksmaak wordt bepaald door de mate waarin de gemoute gerst is gerookt en het soort turf dat daarvoor is verbrand. Old Ballantruan gebruikt een zwaar gerookte gemoute gerst (heavily peated barley).
Bedankt
Langs deze weg willen wij Suts Dranken en Restaurant De Burg uit Noord-Scharnwoude, Bastion Wine & Spirits uit Malden en Landgoed Bergzicht de Raaf uit Heumen bedanken voor het organiseren van deze twee smaakvolle proeverijen!
NB
anCnoc 12 Years Old wordt in de whiskyproeverij met het thema 'Rondje Schotland' vervangen door Balblair 12 Years Old.