Door naar content

Een laatste ode aan anCnoc

23 maart 2023

Rondje Schotland is een populair thema voor een whiskyproeverij. Op vrijdag 10 maart 2023 vond er één plaats in Noord-Scharwoude en op zondag 19 maart 2023 reisde Ronald Anneveldt af naar Malden. Ronald had 8 heerlijke Schotse whisky’s op de proefmat staan, waaronder anCnoc uit de Highlands.

Een ode aan anCnoc

Tijdens een ‘Rondje Schotland’ worden rokerige geturfde whisky’s vaak genoemd als favoriet van de avond. Glenturret Peat Smoked en Old Ballantruan zijn daar mooie voorbeelden van. Daar wordt vervolgens na afloop van een proeverij nog lang over nagepraat.

Daarom lichten we in dit nieuwsbericht anCnoc wat verder uit. Niet in de laatste plaats omdat anCnoc na ‘Malden’ langzamerhand uit de line-up van Rondje Schotland gaat verdwijnen.

The making of a modern tradition

In 1894 opende Knockdhu in Banffshire zijn deuren. ‘Founding father’ John Morrison voorzag een gouden toekomst voor een distilleerderij op deze plek. Uitgestrekte velden gerst en turf waren hier in overvloed aanwezig.

Wanneer er op de zuidelijke uitlopers van de karakteristieke Knock Hill (waar de distilleerderij naar vernoemd is) enkele bronnen met zuiver water worden gevonden komen de plannen voor een distilleerderij in een stroomversnelling.

125 jaar

Het productieproces is al ruim 125 jaar vrijwel ongewijzigd. De distilleerderij is relatief klein; er werken slechts 6 personen. En dat is ook gelijk de grote kracht van de Knockdhu en anCnoc; deze mensen steken al hun ziel en zaligheid in de distilleerderij.

Dankzij de passie en vakmanschap van Distillery Manager Gordon Bruce en zijn team wordt er aan de voet van de Knock Hill unieke, verfrissende en moderne whisky geproduceerd.

anCnoc 12 Years Old

De 12 jaar oude anCnoc is daar een mooi voorbeeld van. Deze whisky is verfrissend en zacht met duidelijke tonen van citrus en honing.

Tijdens Whisky Festival Noord-Nederland dat komend weekend plaatsvindt is deze whisky overigens gewoon van de partij. Namens o.a. Ronald Anneveldt nodigen wij u van harte uit voor een glas anCnoc 12 YO.

Lees hier alvast meer over anCnoc

Smaakvolle avond in Noord-Scharwoude

Suts Dranken & Restaurant De Burg

Smaakvolle avond in Noord-Scharwoude

Op vrijdagavond 10 maart 2023 organiseerde Suts Dranken een ‘Rondje Schotland’-whiskyproeverij bij Restaurant De Burg aan de Dorpsstraat 571 in Noord-Scharwoude.

Four Seasons in One Day

Crowded House heeft ooit een liedje geschreven met de tekst; Four Seasons in One Day. Dit weersbeeld komt regelmatig voor in Schotland en op vrijdag 10 maart 2023 had onze whiskyambassadeur Ronald Anneveldt er ook mee te maken.

 

Ronald vertrok - onder het genot van een stralend zonnetje - uit Doetinchem. Dit veranderde al snel in een grijze regenbui. Nog noordelijker ging de regen over in natte sneeuw en uiteindelijk gewone sneeuw.

Whisky & Spijs combinatie

Kortom; ideale omstandigheden om te genieten van een 8-tal heerlijke Schotse whisky’s. En dat deden de 64 bezoekers in Noord-Scharwoude. Een aantal whisky’s werd begeleid door een gerechtje uit de keuken van Restaurant De Burg.

De whisky’s met de gerechtjes

• Tomintoul 10 YO met (ongerookte) zalm
• Old Pulteney 12 YO met kalfssukade in jus
• The GlenAllachie 12 YO met lamskoteletjes
• The Glenturret 10 YO Peat Smoked met Gorgonzola blauwschimmelkaas

Verderop in dit nieuwsbericht lichten we de geproefde whisky’s verder uit.

Schotse sfeer bij Landgoed Bergzicht de Raaf

Bastion Wine & Spirits uit Malden

Schotse sfeer bij Landgoed Bergzicht de Raaf

Op zondag 19 maart 2023 organiseerde Bastion Wine & Spirits uit Malden een proeverij met Schotse whisky’s. Maarten Nas en Floor Nas-Migo hadden hiervoor whiskyspecialist Ronald Anneveldt uitgenodigd.

Met Landgoed Bergzicht de Raaf hadden Maarten en Floor een perfecte locatie gekozen voor deze whiskyproeverij. Als je aan komt rijden zie je een landhuis met wat ruïnes eromheen. Deze setting doet denken aan Schotland.

Oude bierbrouwerij

De proeverij werd gehouden in de oude bierbrouwerij, waar nog allerlei oude originele elementen aanwezig zijn. Net als een ruime week eerder in Noord-Scharwoude kregen de whiskyliefhebbers uit Malden en omstreken 8 verschillende Schotse whisky’s te proeven.

Tomintoul 10 Years Old | whiskyregio Speyside | Rondje Schotland whisky proeverij

Speyside

Tomintoul

De proeverijen begonnen met een 10 jaar oude 'gentle dram' van Tomintoul.

Cairngorms National Park

De distilleerderij ligt even ten noorden van het dorpje Tomintoul in de beroemde Glenlivet-regio. Dit gebied is onderdeel van het Cairngorms National Park en ligt in het hart van de Speyside.

Zacht en rond karakter met verfijnde houttonen

Terwijl de weersomstandigheden in Cairngorms soms onstuimig en koud kunnen zijn kenmerken de whisky’s van Tomintoul zich door het zachte, ronde karakter met verfijnde houttonen.

Tomintoul 10 Years Old Speyside Single Malt Whisky

Deze 10 jaar oude - licht goudkleurige - whisky is een typische Speyside single malt uit het prestigieuze Glenlivet-gebied.

Speyburn

Speyside

Speyburn

Rothes

De Speyburn distilleerderij ligt - op ongeveer 40 minuten rijden - noordelijk van Tomintoul.

De distilleerderij ligt net buiten het dorpje Rothes in een smal, door dichtbeboste heuvels omgeven vallei.

Drie verdiepingen

Vanwege het gebrek aan ruimte telt de distilleerderij maar liefst drie verdiepingen met gelaagde droogvloeren voor het mouten van de gerst.

Speyburn 10 Years Old

De Speyburn 10 jaar oud is een klassiek voorbeeld van een Speyside single malt whisky.

Voor deze whisky zijn zowel bourbon- als sherry-vaten gebruikt om te rijpen en zo de juiste smaakbalans te geven.

Een absolute aanrader voor de beginnende en de gevorderde whiskydrinker.

 

anCnoc

Highlands

anCnoc

Knockdhu

anCnoc Single Malt Whisky wordt gemaakt bij de Knockdhu distilleerderij in Knock. Dit is een klein gehucht gelegen tussen Huntly en Portsoy in Aberdeenshire.

125 jaar geschiedenis

Achter het moderne whiskymerk AnCnoc gaat een lange geschiedenis van meer dan 125 jaar schuil. Deze begint in 1892 wanneer John Morrison de Knock Farm koopt van de Duke of Fife.

Lees meer dit whiskymerk; AnCnoc, a modern tradition

 

anCnoc 12 Years Old

De 12 jaar oude single malt van anCnoc was de 1e Highland whisky van de avond.

De whisky is heel licht en aromatisch waarbij de zoetheid van honing overgaat in fruitigheid.

Glencadam

Highlands

Glencadam

Glencadam ligt ongeveer 80 mijl ten zuiden van Knockdhu in de 'East Highlands' tussen de steden Aberdeen en Dundee. De naam "Glencadam" verwijst naar het gebied dat bekend staat als "The Tenements of Caldhame".

De distilleerderij is gevestigd in Brechin en is de enige distilleerderij in het graafschap Angus.

Frisse en fruitige East Highland whisky

Bij Glencadam produceert men op traditionele wijze een frisse en fruitige Highland whisky. Dit doet men met behulp van twee unieke distilleerketels.

Het kenmerkende aan deze ketels is dat de afvoerpijp van de ketel naar de condensator schuin omhoog loopt in plaats van naar beneden. Dit zorgt voor een zachte en delicate whisky.

Uniek waterrad in de distilleerderij

Toen Glencadam in 1825 gebouwd werd voorzag een intern waterrad de distilleerderij van energie. In 2021 is dat waterrad in ere hersteld en tegenwoordig is het rad het middelpunt van de distillery tours.

Brechin

Het centrum van Brechin bestaat uit een wirwar van oude straten. Dankzij de eeuwenoude kathedraal was Brechin lange tijd het kerkelijke centrum van Angus.

Textiel

Waar Voorschoten vanaf de 19e eeuw bekend stond om zijn zilverindustrie, daar domineerde de textielindustrie de economie van Brechin. Een groot deel van de textiel was bestemd voor de Franse markt.

Brechin was ook de thuisbasis van twee brouwerijen en twee distilleerderijen. Daarvan is alleen de in 1825 door George Cooper gebouwde Glencadam distilleerderij nog over.

North Port Distillery

Vijf jaar daarvoor werd de Brechin Distillery opgericht door David, John and Alexander Guthrie. Later zou deze distilleerderij bekend staan als North Port Distillery (vernoemd naar één van de poorten in de stadsmuur van Brechin). De distilleerderij sloot in 1983 haar deuren vanwege de wereldwijde ‘whiskycrisis’.

Whisky-toerisme

Dat Glencadam bij het grote whiskypubliek wat minder bekend is komt mede doordat er in de omgeving weinig andere distilleerderijen liggen.

Whiskyliefhebbers die Schotland bezoeken kiezen eerder voor de Speyside (waar de meeste distilleerderijen zijn gevestigd) of bijvoorbeeld Loch Lomond of Glengoyne, dicht bij Glasgow.

Nieuw bezoekerscentrum

Met het nieuwe bezoekerscentrum, waar het interne waterrad een centrale plek inneemt en het fraaie historische centrum van Brechin mikt men bij Glencadam op bezoekers die buiten de gebaande paden willen treden.

Old Pulteney

Highlands

Old Pulteney

Voor de 5e whisky gaan we weer in noordelijke richting. Naar Wick om precies te zijn. Dit vissersstadje ligt aan de 'North Coast 500'. Dit is één van de mooiste autoroutes ter wereld.

In Wick worden sinds 1826 de iconische maritieme Old Pulteney whisky's gedistilleerd.

Haring en whisky

Het leven in Wick draaide lange tijd om haring en whisky. De scholen met haring zijn al lang verdwenen, maar de pittoreske Old Pulteney distilleerderij is er nog steeds.

 

 

 

Invloeden van de zee

De traditionele pakhuizen liggen op slechts 300 meter van de Noordzeekust. Hierdoor worden de whiskyvaten blootgesteld aan de verkwikkende zeelucht van de Noordzee en dat proef je in elke druppel Old Pulteney terug.

Old Pulteney  12 Years Old

Deze 12 jaar oude whisky rijpt op ex-bourbonvaten. De smaak is stevig met duidelijke tonen van honing en room.

Karamel zeezout chocolade

Ronald: "Probeer deze Old Pulteney 12 Years Old eens in combinatie met karamel zeezout chocolade, dat is echt waanzinnig!"

The GlenAllachie 12 Years Old

Speyside

The GlenAllachie 12 Years Old

Voor de 6e whisky keren we terug naar de Speyside. In 2017 werd The GlenAllachie distilleerderij overgenomen door whiskylegende Billy Walker.

Sindsdien heeft de aan de voet van de Benrinnes gelegen distilleerderij de wind in de zeilen. Zo ontving The GlenAllachie in 2019 de titel Scottish Whisky Distillery of the Year en werd Billy in 2020 door Icons of Whisky verkozen tot Master Distiller of the Year.

Daarnaast werd GlenAllachie Batch #4 tijdens de World Whisky Awards 2021 uitgeroepen tot 's werelds beste single malt whisky.

 

GlenAllachie 12 Years Old

In Noord-Scharwoude en Heumen (bij Malden) kreeg men een 12-jaar oude GlenAllachie te proeven. Deze heerlijke Speyside whisky bevat smaken van honing, marsepein en bananen in combinatie met tonen van butterscotch, rozijnen en een vleugje mokka.

95 punten op IWSC 2022

De whisky ontving 95 punten op het vorig jaar georganiseerde International Wines and Spirits Competition

The Glenturret

Highlands

The Glenturret

Oudste distilleerderij van Schotland

Er zijn in Schotland diverse distilleerderijen die claimen de oudste distilleerderij van Schotland te zijn. Bij Glenturret dacht men sinds de jaren 50 van de vorige eeuw dat de distilleerderij in 1775 zou zijn opgericht.

1763

Uit onderzoek van historicus Roland Kissling blijkt dat de distilleerderij in ieder geval nog 12 jaar ouder is. In een historisch pachtdocument uit 1763 wordt verwezen naar de Thurot Distillery, wat de oudste bekende naam voor Glenturret is.

 

 

 

Glenturret begint aan nieuw hoofdstuk in rijke historie

Onder leiding van Master Distiller Bob Dalgarno en Distillery Manager Ian Renwick is de gehele range van The Glenturret in september 2020 vernieuwd.

Een bijzonder en bepalend moment waarbij de eigentijdse elegantie van The Glenturret wordt verenigd met die jarenlange reputatie van de distilleerderij op het gebied van traditioneel vakmanschap.

The Glenturret 10 Years Old Peat Smoked

The Glenturret 10 Years Old Peat Smoked is daar een mooi voorbeeld van. Deze geturfde spirit-stijl is gerijpt op zowel first fill als second fill Europese en Amerikaanse eikenhouten vaten.

Old Ballantruan The Peated Malt

Speyside

Old Ballantruan

Als laatste whisky van de avond kreeg men de Old Ballantruan te proeven. Deze rokerige whisky is een rariteit want de Speyside Glenlivet-regio brengt slechts enkele 'peated' whisky's voort.

Bron

De whisky wordt slechts een bepaalde periode in het jaar gemaakt bij de Tomintoul distilleerderij.

Old Ballantruan dankt zijn naam aan de gelijknamige bron waaruit het water wordt geput voor de bereiding van deze malt.

Peated whisky's

Peated whisky's danken hun kenmerkende rooksmaak aan de turfrook waarmee de gemoute gerst wordt gedroogd.

De stevigheid van de rooksmaak wordt bepaald door de mate waarin de gemoute gerst is gerookt en het soort turf dat daarvoor is verbrand. Old Ballantruan gebruikt een zwaar gerookte gemoute gerst (heavily peated barley).

Bedankt

Langs deze weg willen wij Suts Dranken en Restaurant De Burg uit Noord-Scharnwoude, Bastion Wine & Spirits uit Malden en Landgoed Bergzicht de Raaf uit Heumen bedanken voor het organiseren van deze twee smaakvolle proeverijen!

NB

anCnoc 12 Years Old wordt in de whiskyproeverij met het thema 'Rondje Schotland' vervangen door Balblair 12 Years Old.

 

 Schotse whisky's De Monnik Dranken

De Monnik Dranken

Schotse whisky's

De Monnik Dranken beschikt over een breed assortiment Schotse whiskymerken.

Wereldberoemd

Schotland is wereldberoemd om zijn whisky en mocht er een whisky hemel zijn, dan is de kans groot dat daar Schots of Gaelisch gesproken wordt.

Bakermat

Schotland wordt dan ook gezien als bakermat van de whiskyproductie zoals wij die vandaag de dag kennen.

Lees meer over Schotse whisky's

Back to top