Door naar content

Glencadam 15 YO laat zich smaken op whiskyproeverij in Voorschoten

07 maart 2023

Op donderdag 2 maart 2023 organiseerde Slijterij Adegeest uit Voorschoten een whiskyproeverij. De proeverij vond plaats bij Cultureel Centrum Voorschoten. Daar kregen de bezoekers een mooie serie whisky’s uit de verschillende Schotse whiskyregio’s voorgeschoteld.

Namens De Monnik Dranken was Ronald Anneveldt naar Zuid-Holland afgereisd. Hij had een aantal heerlijke whisky’s van o.a. anCnoc, Speyburn, Old Pulteney, Tomintoul en Glencadam meegenomen naar het Cultureel Centrum in Voorschoten.

Glencadam 15 Years Old

In Voorschoten kreeg men een 15 jaar oude whisky van Glencadam te proeven. Deze distilleerderij is gevestigd in Brechin in het oostelijke deel van de Schotse Hooglanden.

In dit deel van de Highlands zijn niet veel distilleerderijen. Glencadam is zelfs de laatst overgebleven distilleerderij in het oude graafschap Angus.

Bij het grote whiskypubliek is de distilleerderij relatief onbekend, maar men maakt hier uiterst zachte, verfijnde en fruitige whisky’s met een herkenbare smaak van roomboterbabbelaar.

Fruitig, zoet en romig

De whiskyliefhebbers waren gecharmeerd van deze 15-jarige Glencadam, die op ex-bourbonvaten heeft gerijpt.

Het is een fruitige, zoete en romige whisky, waarin laagjes gesuikerde amandel en panna cotta worden gevolgd door tonen van gedroogde appel, nootmuskaat en cacaopoeder.

Meer over Glencadam

Verderop in dit nieuwsbericht meer over de Glencadam distilleerderij en het plaatsje Brechin.

Tomintoul 10 Years Old | whiskyregio Speyside | Rondje Schotland whisky proeverij

Speyside

Tomintoul

Het Rondje Schotland begon met een 10 jaar oude 'gentle dram' van de Tomintoul distilleerderij.

Cairngorms National Park

De distilleerderij ligt even ten noorden van het dorpje Tomintoul in de beroemde Glenlivet regio. Dit gebied is onderdeel van het Cairngorms National Park en ligt in het hart van de Speyside.

Zacht en rond karakter met verfijnde houttonen

Terwijl de weersomstandigheden in Cairngorms soms onstuimig en koud kunnen zijn kenmerken de whisky’s van Tomintoul zich door het zachte, ronde karakter met verfijnde houttonen.

Tomintoul 10 Years Old Speyside Single Malt Whisky

Deze 10 jaar oude - licht goudkleurige - whisky is een typische Speyside single malt uit het prestigieuze Glenlivet-gebied.

Speyburn

Speyside

Speyburn

Rothes

De Speyburn distilleerderij ligt - op ongeveer 40 minuten rijden - noordelijk van Tomintoul.

De distilleerderij ligt net buiten het dorpje Rothes in een smal, door dichtbeboste heuvels omgeven vallei.

Drie verdiepingen

Vanwege het gebrek aan ruimte telt de distilleerderij maar liefst drie verdiepingen met gelaagde droogvloeren voor het mouten van de gerst.

Speyburn 10 Years Old

De Speyburn 10 jaar oud is een klassiek voorbeeld van een Speyside single malt whisky.

Voor deze whisky zijn zowel bourbon- als sherry-vaten gebruikt om te rijpen en zo de juiste smaakbalans te geven.

Een absolute aanrader voor de beginnende en de gevorderde whiskydrinker.

 

anCnoc

Highlands

anCnoc

Knockdhu

anCnoc Single Malt Whisky wordt gemaakt bij de Knockdhu distilleerderij in Knock. Dit is een klein gehucht gelegen tussen Huntly en Portsoy in Aberdeenshire.

125 jaar geschiedenis

Achter het moderne whiskymerk AnCnoc gaat een lange geschiedenis van meer dan 125 jaar schuil. Deze begint in 1892 wanneer John Morrison de Knock Farm koopt van de Duke of Fife.

Lees meer dit whiskymerk; AnCnoc, a modern tradition

 

anCnoc 12 Years Old

De 12 jaar oude single malt van anCnoc was de 1e Highland whisky van de avond.

De whisky is heel licht en aromatisch waarbij de zoetheid van honing overgaat in fruitigheid.

Glencadam

Highlands

Glencadam

Glencadam ligt ongeveer 80 mijl ten zuiden van Knockdhu in de 'East Highlands' tussen de steden Aberdeen en Dundee. De naam "Glencadam" verwijst naar het gebied dat bekend staat als "The Tenements of Caldhame".

De distilleerderij is gevestigd in Brechin en is de enige distilleerderij in het graafschap Angus.

Frisse en fruitige East Highland whisky

Bij Glencadam produceert men op traditionele wijze een frisse en fruitige Highland whisky. Dit doet men met behulp van twee unieke distilleerketels.

Het kenmerkende aan deze ketels is dat de afvoerpijp van de ketel naar de condensator schuin omhoog loopt in plaats van naar beneden. Dit zorgt voor een zachte en delicate whisky.

Uniek waterrad in de distilleerderij

Toen Glencadam in 1825 gebouwd werd voorzag een intern waterrad de distilleerderij van energie. In 2021 is dat waterrad in ere hersteld en tegenwoordig is het rad het middelpunt van de distillery tours.

Brechin

Het centrum van Brechin bestaat uit een wirwar van oude straten. Dankzij de eeuwenoude kathedraal was Brechin lange tijd het kerkelijke centrum van Angus.

Textiel

Waar Voorschoten vanaf de 19e eeuw bekend stond om zijn zilverindustrie, daar domineerde de textielindustrie de economie van Brechin. Een groot deel van de textiel was bestemd voor de Franse markt.

Brechin was ook de thuisbasis van twee brouwerijen en twee distilleerderijen. Daarvan is alleen de in 1825 door George Cooper gebouwde Glencadam distilleerderij nog over.

North Port Distillery

Vijf jaar daarvoor werd de Brechin Distillery opgericht door David, John and Alexander Guthrie. Later zou deze distilleerderij bekend staan als North Port Distillery (vernoemd naar één van de poorten in de stadsmuur van Brechin). De distilleerderij sloot in 1983 haar deuren vanwege de wereldwijde ‘whiskycrisis’.

Whisky-toerisme

Dat Glencadam bij het grote whiskypubliek wat minder bekend is komt mede doordat er in de omgeving weinig andere distilleerderijen liggen.

Whiskyliefhebbers die Schotland bezoeken kiezen eerder voor de Speyside (waar de meeste distilleerderijen zijn gevestigd) of bijvoorbeeld Loch Lomond of Glengoyne, dicht bij Glasgow.

Nieuw bezoekerscentrum

Met het nieuwe bezoekerscentrum, waar het interne waterrad een centrale plek inneemt en het fraaie historische centrum van Brechin mikt men bij Glencadam op bezoekers die buiten de gebaande paden willen treden.

Old Pulteney

Highlands

Old Pulteney

Voor de 5e whisky van de avond gaan we weer in noordelijke richting. Naar Wick om precies te zijn. Dit vissersstadje ligt aan de 'North Coast 500'. Dit is één van de mooiste autoroutes ter wereld.

In Wick worden sinds 1826 de iconische maritieme Old Pulteney whisky's gedistilleerd.

Haring en whisky

Het leven in Wick draaide lange tijd om haring en whisky. De scholen met haring zijn al lang verdwenen, maar de pittoreske Old Pulteney distilleerderij is er nog steeds.

 

 

 

Invloeden van de zee

De traditionele pakhuizen liggen op slechts 300 meter van de Noordzeekust. Hierdoor worden de whiskyvaten blootgesteld aan de verkwikkende zeelucht van de Noordzee en dat proef je in elke druppel Old Pulteney terug.

Old Pulteney  12 Years Old

Deze 12 jaar oude whisky rijpt op ex-bourbonvaten. De smaak is stevig met duidelijke tonen van honing en room.

Karamel zeezout chocolade

Ronald: "Probeer deze Old Pulteney 12 Years Old eens in combinatie met karamel zeezout chocolade, dat is echt waanzinnig!"

The GlenAllachie 12 Years Old

Speyside

The GlenAllachie 12 Years Old

Voor de 6e whisky van de avond keren we terug naar de Speyside. In 2017 werd The GlenAllachie distilleerderij overgenomen door whiskylegende Billy Walker.

Sindsdien heeft de aan de voet van de Benrinnes gelegen distilleerderij de wind in de zeilen. Zo ontving The GlenAllachie in 2019 de titel Scottish Whisky Distillery of the Year en werd Billy in 2020 door Icons of Whisky verkozen tot Master Distiller of the Year.

Daarnaast werd GlenAllachie Batch #4 tijdens de World Whisky Awards 2021 uitgeroepen tot 's werelds beste single malt whisky.

 

GlenAllachie 12 Years Old

In Voorschoten kreeg men een 12-jaar oude GlenAllachie te proeven. Deze heerlijke Speyside whisky bevat smaken van honing, marsepein en bananen in combinatie met tonen van butterscotch, rozijnen en een vleugje mokka.

95 punten op IWSC 2022

De whisky ontving 95 punten op het vorig jaar georganiseerde International Wines and Spirits Competition

The Glenturret

Highlands

The Glenturret

Oudste distilleerderij van Schotland

Er zijn in Schotland diverse distilleerderijen die claimen de oudste distilleerderij van Schotland te zijn. Bij Glenturret dacht men sinds de jaren 50 van de vorige eeuw dat de distilleerderij in 1775 zou zijn opgericht.

1763

Uit onderzoek van historicus Roland Kissling blijkt dat de distilleerderij in ieder geval nog 12 jaar ouder is. In een historisch pachtdocument uit 1763 wordt verwezen naar de Thurot Distillery, wat de oudste bekende naam voor Glenturret is.

 

 

 

Glenturret begint aan nieuw hoofdstuk in rijke historie

Onder leiding van Master Distiller Bob Dalgarno en Distillery Manager Ian Renwick is de gehele range van The Glenturret in september 2020 vernieuwd.

Een bijzonder en bepalend moment waarbij de eigentijdse elegantie van The Glenturret wordt verenigd met die jarenlange reputatie van de distilleerderij op het gebied van traditioneel vakmanschap.

The Glenturret 10 Years Old Peat Smoked

The Glenturret 10 Years Old Peat Smoked is daar een mooi voorbeeld van. Deze geturfde spirit-stijl is gerijpt op zowel first fill als second fill Europese en Amerikaanse eikenhouten vaten.

Old Ballantruan The Peated Malt

Speyside

Old Ballantruan

Als laatste whisky van de avond kreeg men de Old Ballantruan te proeven. Deze rokerige whisky is een rariteit want de Speyside Glenlivet regio brengt slechts enkele 'peated' whisky's voort.

Bron

De whisky wordt slechts een bepaalde periode in het jaar gemaakt bij de Tomintoul distilleerderij.

Old Ballantruan dankt zijn naam aan de gelijknamige bron waaruit het water wordt geput voor de bereiding van deze malt.

Peated whisky's

Peated whisky's danken hun kenmerkende rooksmaak aan de turfrook waarmee de gemoute gerst wordt gedroogd.

De stevigheid van de rooksmaak wordt bepaald door de mate waarin de gemoute gerst is gerookt en het soort turf dat daarvoor is verbrand. Old Ballantruan gebruikt een zwaar gerookte gemoute gerst (heavily peated barley).

Bedankt

Langs deze weg willen wij Slijterij Adegeest en Cultureel Centrum Voorschoten bedanken voor de zeer geslaagde avond!

 Schotse whisky's De Monnik Dranken

De Monnik Dranken

Schotse whisky's

De Monnik Dranken beschikt over een breed assortiment Schotse whiskymerken.

Wereldberoemd

Schotland is wereldberoemd om zijn whisky en mocht er een whisky hemel zijn, dan is de kans groot dat daar Schots of Gaelisch gesproken wordt.

Bakermat

Schotland wordt dan ook gezien als bakermat van de whiskyproductie zoals wij die vandaag de dag kennen.

Lees meer over Schotse whisky's

Back to top