Douglas Laing & Co masterclass bij Slijterij De Barrique in Borne
Op donderdag 28 november 2024 was het gloednieuwe proeflokaal van Slijterij De Barrique in Borne het toneel van een exclusieve masterclass met de whisky’s van Douglas Laing & Co. Maar liefst 45 whiskyliefhebbers verzamelden zich om te genieten van een zorgvuldig samengestelde line-up en de inspirerende verhalen van Valentijn Klop, ambassadeur van Douglas Laing bij De Monnik Dranken. Het sfeervolle proeflokaal bood het perfecte decor voor een avond vol smaak, kennis en gezelligheid.
Douglas Laing: een familiebedrijf sinds 1948
Douglas Laing & Co heeft een rijke geschiedenis die meer dan 75 jaar teruggaat. Het familiebedrijf werd opgericht in 1948 door Frederick Douglas Laing, die zijn carrière begon als blender van whisky. Zijn blend, The King of Scots, vormde de basis voor zijn samenwerking met verschillende gerenommeerde Schotse distilleerderijen.
Dankzij deze partnerships bouwde hij een indrukwekkende voorraad whiskyvaten op. Sommige van deze vaten bleken zo uitzonderlijk dat ze zich niet leenden voor blending, maar in hun puurste vorm moesten worden gebotteld. Zo ontwikkelde Douglas Laing zich van blender tot onafhankelijke bottelaar.
Remarkable Regional Malts
In de jaren negentig nam Frederick Hamilton Laing (Fred Jr.) het stokje over en breidde hij het portfolio verder uit. Onder zijn leiding werd in 2009 de iconische Big Peat geïntroduceerd, waarmee de Remarkable Regional Malts-serie werd geboren. Deze serie weerspiegelt de diversiteit van Schotse whiskyregio’s en omvat onder andere Scallywag (Speyside) en The Epicurean (Lowlands).
De line-up in Borne
De avond begon met The Epicurean Calvados Cask Finish, een Lowland blended malt die werd afgewerkt in vaten waarin eerder Calvados heeft gerijpt. De zachte en fruitige whisky bleek een ideale opener. Vervolgens werden onder andere Scallywag, met zijn zoete en kruidige tonen, en Big Peat, een krachtige Islay malt, gepresenteerd.
De line-up omvatte ook enkele exclusieve single cask whisky’s uit de Old Particular-lijn, waaronder een 30 jaar gerijpte single grain whisky van de Cameronbridge Distillery. Tot slot maakte de Inaugural Release van Strathearn indruk met zijn authentieke karakter.
Whisky en vakmanschap in detail
Valentijn Klop deelde zijn uitgebreide kennis over whisky en ging dieper in op de verschillen tussen single malt, grain, blended en blended malt whisky’s. Hij legde uit hoe vatrijping, zoals de Calvados- en portvatafwerkingen, bijdraagt aan de complexe smaakprofielen van Douglas Laing. Daarnaast werd de filosofie achter het familiebedrijf besproken: elke whisky vertelt een verhaal, van de selectie van de vaten tot het bottelen van de eindproducten.
Bedankt
Langs deze weg willen wij Thom Hilderink, Matthijs Oude Voshaar en de rest het team van Slijterij De Barrique hartelijk bedanken voor de uitstekende organisatie van deze sfeervolle avond. Ook willen we de gasten bedanken voor hun enthousiasme en betrokkenheid, die hebben bijgedragen aan het succes van deze masterclass.
Wat doen wij?
De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken
Groothandel
Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.
Merkenbouwer
Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.
Importeur
Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.