Los Vascos Le Dix, een premium wijn met een Franse slag
Met genoegen proefde Hubrecht Duijker voor de maand februari 2024 de Los Vascos Le Dix. Deze premium wijn komt van Los Vascos uit de Colchagua Vallei. Dit wijndomein is in handen van Domaines Barons de Rothschild, de wijntak van de Parijse bankiersfamilie Rothschild en dat geeft een Frans vleugje aan deze wijn.
Los Vascos
Naast het fameuze Château Lafite-Rothschild beschikt deze beroemde familie ook over wijndomeinen elders en Los Vascos is er daar één van. Het wijndomein ligt op 150 meter hoogte in de Colchagua Vallei op zo’n 40 kilometer van de Stille Oceaan.
Het terrein dat tot Los Vascos behoort is in totaal maar liefst 3.600 hectare groot en 640 hectare hiervan zijn beplant met wijnstokken, waardoor het één van grotere wijnmakerijen van de regio is.
Het gebied heeft een ideaal microklimaat met volop zon en water, semi-aride bodem en geen kans op vorst, dit dankzij de invloed van de Stille Oceaan. Deze perfecte omstandigheden vormen de ideale setting voor de productie van uitzonderlijke wijnen.
Wijn & Spijs
Los Vascos Le Dix 2019 is een krachtige en sappige wijn met een rijke mix van aroma's en smaken. Hier zijn vier suggesties voor wijn-spijscombinaties die passen bij deze wijn, qua kwaliteit en prijs.
Gegrilde Ribeye Steak met kruidenboter
De krachtige tannines van Le Dix kunnen goed samengaan met de sappigheid en smaak van een gegrilde ribeye. De kruidige tonen en vlezige structuur van de wijn zullen de smaak van het vlees aanvullen.
Lamsrack met rozemarijn en knoflook
De rijpe tannines en diepte van Le Dix zullen goed samengaan met de smaak van mals lamsvlees, vooral wanneer deze wordt bereid met rozemarijn en knoflook. De kruidigheid van de wijn zal mooi harmoniëren met de kruiden in het gerecht.
Wildstoofpot met rode wijnsaus
De complexe smaken van Le Dix, inclusief roostertonen, cacao en leder, passen goed bij de rijke en aardse smaken van een wildstoofpot. De rijpe tannines zullen de stevige textuur van het wild complimenteren.
Gegrilde Portobello-paddenstoelen met Parmezaanse kaas
Voor een vegetarische optie kunnen gegrilde portobello's met Parmezaanse kaas een goede keuze zijn. De aardse tonen van de paddenstoelen zullen mooi samengaan met de complexe smaken van de wijn.
Uniek ecosysteem
Bij Los Vascos is men het natuurlijke erfgoed nooit uit het oog verloren. Sterker nog; behoud van de natuurlijke omgeving is één van de belangrijkste kernwaarden van het Chileense wijnbedrijf.
Men gaat ver om dit te bereiken; van de kortpotige schapen die onkruid eten zonder de kostbare druiven te beschadigen tot de ambachtslieden die – met de handgemaakte – messen slijpen om voor de wijnstokken te zorgen.
Het doel van Viña Los Vascos is nooit geweest om simpelweg een productieve wijngaard te creëren, maar om een uniek ecosysteem te ontwikkelen dat laat zien wat de lokale natuur en biodiversiteit kunnen bereiken wanneer ze de juiste tools krijgen.
Het ecosysteem van Los Vascos omvat:
- Een kwekerij waar wijnstokken en zeldzame soorten naast elkaar bestaan, waarvan sommige worden gebruikt voor de productie van medicinale planten.
- Een olijfgaard die uitstekende olijfolie produceert.
- Verschillende hectaren boomgaarden en tuinen, waaruit lokale producten worden gebruikt om te koken voor gasten.
- Bossen van eucalyptus, kurkeik, eik en de inheemse Quillaja, vooral aanplantingen van inheemse bomen en struiken om de lokale flora en fauna te behouden.
- Een kudde schapen die de weilanden onderhoudt, natuurlijke meststof produceert voor de wijngaard en wol en vlees levert.
- Paarden die traditioneel worden gefokt en gebruikt voor toezicht op het terrein en om de teams in de wijngaard te begeleiden.
- Bijenkorven verspreid over het terrein, die een uitstekende indicator zijn voor de kwaliteit van het ecosysteem.Landbouwproductie van granen en peulvruchten.
- Diverse meren en vijvers, waarvan enkele dienen als waterbronnen voor irrigatie. Ze vormen ook essentiële habitats om lokale vogels aan te trekken tijdens hun broedseizoen.
Lees meer over het duurzaamheidsprogramma van Los Vascos op ‘duurzame initiatieven-pagina’ van onze buitenlandse partners.
Wat doen wij?
De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken
Groothandel
Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.
Merkenbouwer
Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.
Importeur
Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.