Door naar content

Los Vascos Le Dix, een premium wijn met een Franse slag

06 februari 2024

Met genoegen proefde Hubrecht Duijker voor de maand februari 2024 de Los Vascos Le Dix. Deze premium wijn komt van Los Vascos uit de Colchagua Vallei. Dit wijndomein is in handen van Domaines Barons de Rothschild, de wijntak van de Parijse bankiersfamilie Rothschild en dat geeft een Frans vleugje aan deze wijn.

Los Vascos

Naast het fameuze Château Lafite-Rothschild beschikt deze beroemde familie ook over wijndomeinen elders en Los Vascos is er daar één van. Het wijndomein ligt op 150 meter hoogte in de Colchagua Vallei op zo’n 40 kilometer van de Stille Oceaan.

Het terrein dat tot Los Vascos behoort is in totaal maar liefst 3.600 hectare groot en 640 hectare hiervan zijn beplant met wijnstokken, waardoor het één van grotere wijnmakerijen van de regio is.

Het gebied heeft een ideaal microklimaat met volop zon en water, semi-aride bodem en geen kans op vorst, dit dankzij de invloed van de Stille Oceaan. Deze perfecte omstandigheden vormen de ideale setting voor de productie van uitzonderlijke wijnen.

Los Vascos Le Dix sfeerafbeelding - Chileense premium wijn

Le Dix

De Le Dix is zo’n uitzonderlijke wijn. Deze wijn werd voor het eerst geproduceerd ter viering van de 10 jaar waarin de Rothschilds eigenaar waren van Viña Los Vascos. Het is een tijdloos icoon afkomstig van de oudste wijnstokken van Los Vascos.

Om deze blend van cabernet sauvignon, syrah en een vleugje Carmenère te maken worden de beste druiven van het jaar geselecteerd. De cabernet sauvignon komt van de historische wijngaard genaamd “El Fraile” (wat in het Spaans ‘De Monnik’ betekent).

Deze wijngaard is meer dan een halve eeuw geleden aangeplant op hier aanwezige zand- en slibgronden. De syrah komt voornamelijk uit El Mirador, de eerste wijngaard die men op de heuvels heeft geplant.

Wijn & Spijs

Los Vascos Le Dix 2019 is een krachtige en sappige wijn met een rijke mix van aroma's en smaken. Hier zijn vier suggesties voor wijn-spijscombinaties die passen bij deze wijn, qua kwaliteit en prijs.

Gegrilde Ribeye Steak met kruidenboter

De krachtige tannines van Le Dix kunnen goed samengaan met de sappigheid en smaak van een gegrilde ribeye. De kruidige tonen en vlezige structuur van de wijn zullen de smaak van het vlees aanvullen.

Lamsrack met rozemarijn en knoflook

De rijpe tannines en diepte van Le Dix zullen goed samengaan met de smaak van mals lamsvlees, vooral wanneer deze wordt bereid met rozemarijn en knoflook. De kruidigheid van de wijn zal mooi harmoniëren met de kruiden in het gerecht.

Wildstoofpot met rode wijnsaus

De complexe smaken van Le Dix, inclusief roostertonen, cacao en leder, passen goed bij de rijke en aardse smaken van een wildstoofpot. De rijpe tannines zullen de stevige textuur van het wild complimenteren.

Gegrilde Portobello-paddenstoelen met Parmezaanse kaas

Voor een vegetarische optie kunnen gegrilde portobello's met Parmezaanse kaas een goede keuze zijn. De aardse tonen van de paddenstoelen zullen mooi samengaan met de complexe smaken van de wijn.

Los Vascos Le Dix met op de achtergrond het unieke ecosysteem van dit Chilleense wijnbedrijf

Geschiedenis en uniek ecosysteem

Geschiedenis

In de 18e eeuw plantte een Baskische familie als eerste wijnstokken in dit weelderige gebied van centraal Chili. Toen Viña Los Vascos in 1988 werd verworven, behoorden zij tot de eerste Europese families die een wijngaard in de regio aanschaften.

Beste terroirs 

Uitgebreide studies werden uitgevoerd om de beste terroirs te identificeren, de wijngaarden werden geherstructureerd en de bodega werd gerestaureerd om te voldoen aan de nieuwe kwaliteitseisen voor wijnproductie en rijping.

Uniek ecosysteem

Bij Los Vascos is men het natuurlijke erfgoed nooit uit het oog verloren. Sterker nog; behoud van de natuurlijke omgeving is één van de belangrijkste kernwaarden van het Chileense wijnbedrijf.

Men gaat ver om dit te bereiken; van de kortpotige schapen die onkruid eten zonder de kostbare druiven te beschadigen tot de ambachtslieden die – met de handgemaakte – messen slijpen om voor de wijnstokken te zorgen.

Het doel van Viña Los Vascos is nooit geweest om simpelweg een productieve wijngaard te creëren, maar om een uniek ecosysteem te ontwikkelen dat laat zien wat de lokale natuur en biodiversiteit kunnen bereiken wanneer ze de juiste tools krijgen.

Het ecosysteem van Los Vascos omvat:
 • Een kwekerij waar wijnstokken en zeldzame soorten naast elkaar bestaan, waarvan sommige worden gebruikt voor de productie van medicinale planten.
 • Een olijfgaard die uitstekende olijfolie produceert.
 • Verschillende hectaren boomgaarden en tuinen, waaruit lokale producten worden gebruikt om te koken voor gasten.
 • Bossen van eucalyptus, kurkeik, eik en de inheemse Quillaja, vooral aanplantingen van inheemse bomen en struiken om de lokale flora en fauna te behouden.
 • Een kudde schapen die de weilanden onderhoudt, natuurlijke meststof produceert voor de wijngaard en wol en vlees levert.
 • Paarden die traditioneel worden gefokt en gebruikt voor toezicht op het terrein en om de teams in de wijngaard te begeleiden.
 • Bijenkorven verspreid over het terrein, die een uitstekende indicator zijn voor de kwaliteit van het ecosysteem.Landbouwproductie van granen en peulvruchten.
 • Diverse meren en vijvers, waarvan enkele dienen als waterbronnen voor irrigatie. Ze vormen ook essentiële habitats om lokale vogels aan te trekken tijdens hun broedseizoen.

Lees meer over het duurzaamheidsprogramma van Los Vascos op ‘duurzame initiatieven-pagina’ van onze buitenlandse partners.

Los Vascos op de MWX 2024

Los Vascos op de MWX 2024

Deze Los Vascos Le Dix is ook te proeven tijdens de komende editie van De Monnik Wine Experience.

Bent u benieuwd naar deze wijn en de overige wijnen uit het assortiment van Los Vascos?

7e editie Monnik Wine Experience

Meld u dan aan voor de 7e editie van De Monnik Wine Experience en maak uitgebreid kennis met dit Chileense wijnhuis en de andere wijnhuizen die tot ons portfolio behoren.

Aanmelden De Monnik Wine Experience

 • Datum: Maandag 4 maart 2024
 • Tijd: 11:00 - 18:00 uur
 • Locatie: Buitenplaats Kameryck
Wijnen De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment wijnen

Wijn assortiment De Monnik Dranken

Als wijnimporteur c.q. wijngroothandel hebben wij de laatste jaren een veelomvattend portfolio kunnen opbouwen.

Mede dankzij de expertise van ons Brand Management team beschikt De Monnik Dranken over een uitgebreid assortiment kwaliteitswijnen voor horeca, slijterij & wijnhandel.

 

Lees meer over ons aanbod wijnen

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top