Big Peat-primeur en Cheese Cellar-favoriet bij whiskyproeverij in Zoetermeer
Op vrijdagavond 27 september 2024 vond er bij Drankenspeciaalzaak Peet in Zoetermeer een whiskyproeverij met de whisky’s van Douglas Laing plaats. Namens De Monnik Dranken was Valentijn Klop aanwezig en hij liet de bezoekers o.a. een delicate Big Peat-primeur en de tweede uitgave van ‘The Cheese Cellar Collection’ proeven.
Herfst
Aan het weer van vrijdagavond 27 september kon je goed aflezen dat de herfst nu echt heeft ingezet. Er stond een stevige wind, vergezeld door flinke hoosbuien en af en toe wat onweer.
Voor de klanten van Drankenspeciaalzaak Peet in Zoetermeer was dit een perfect moment om binnen, warm en droog, te genieten van een masterclass met de whisky’s van Douglas Laing.
De proeverij werd verzorgd door Valentijn Klop, Sales Ambassador voor Douglas Laing bij De Monnik Dranken. Met 32 gasten was het gezellig druk in de winkel!
Zomerse start
Na een korte inleiding van Mike Verbeek van Drankenspeciaalzaak Peet begon Valentijn met de proeverij. En om de zomer nog niet helemaal gedag te zeggen begon de avond met The Epicurean Calvados Cask Finish, de nieuwste limited edition van The Epicurean.
Deze whisky, pas op de markt sinds laat augustus dit jaar, heeft een finish ondergaan op de mooiste Franse Calvados vaten. De doorgaans lichte en fruitige Lowland malt krijgt hierdoor vollere smaken en de zomers frisse tonen van gras en groene en rode appelen en rijpe peren komen mooi naar de voorgrond. Fris, fruitig en zacht, maar met voldoende body, werd goed ontvangen in Zoetermeer.
Timorous Beastie “The Cheese Cellar Collection”
Eén van die favorieten van de avond was de tweede uitgave van Timorous Beastie “The Cheese Cellar Collection": de Madeira Finish.
The Cheese Cellar Collection is een trilogie van Douglas Laing binnen het merk Timorous Beastie waarbij de whisky van de dappere veldmuis steeds een unieke finish ondergaat in een (versterkte)wijnvat en daarmee word ontwikkeld om bij een specifieke kaassoort te passen.
Exceptional Single Casks
Naast de Remarkable Regional Malts, de serie eigenzinnige blended malts uit de grote regio’s van Schotland, staat Douglas Laing bekend om zijn ruime aanbod aan Exceptional Single Casks whisky’s.
Zoals de naam al doet vermoedden; uitzonderlijke whisky’s die uit één enkel vat worden gebotteld. Deze whisky’s worden altijd op een hoger alcoholpercentage gebotteld, zijn niet koud gefilterd en hebben hun natuurlijke kleur. “As natural as it get’s, just as the distiller intended.”
Uit deze serie kwam de Old Particular Bunnahabain Moine 18YO Sherry Matured en dit bleek een ware traktatie voor de mensen die van rokerige whisky houden.
Diep donker van kleur, uitzonderlijk rijk van smaak, waarbij de rokerige en turfachtige tonen naadloos overlopen in tonen van gewelde krenten, rood fruit en cacao, met een zeer lange en verfijnde afdronk.
Maris Otter
Wat Strathearn verder uniek maakt is het gebruik van Maris Otter gerst. Een “vergeten” gerstsoort die van oudsher gebruikt werd in de bierindustrie vanwege de volle en romige smaken die het met zicht meebrengt. Deze gerstsoort heeft namelijk twee keer zoveel tijd nodig voor de fermentatie dan gemiddeld, en heeft een erg lage opbrengst in alcohol. Opbrengst is voor Douglas Laing dan ook bijzaak.
Het gaat erom dat de mash en de new make spirit die daaruit gedistilleerd wordt, uitzonderlijk rijk van smaak zijn, wat het uiteindelijke product enorm ten goede komt. Bij Strathearn zal kwaliteit ten alle tijden voor kwantiteit gaan. “From small acorns great oaks grown” is dan ook het motto van Strathearn
De kleine teleurstelling bij sommigen na de kennisgeving dat er dit jaar geen Christmas Edition zal zijn van Big Peat, vanwege het 15-jarig jubileum verdween al snel na het proeven van deze heerlijke en delicate whisky.
Bedankt
Langs deze weg willen wij Mike Verbeek van Drankenspeciaalzaak Peet en natuurlijk de bezoekers van deze whiskyproeverij met de whisky’s van Douglas Laing hartelijk bedanken voor de organisatie en het bijwonen van deze heerlijke en bijzondere avond!
Wat doen wij?
De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken
Groothandel
Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.
Merkenbouwer
Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.
Importeur
Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.