Door naar content

Big Peat-primeur en Cheese Cellar-favoriet bij whiskyproeverij in Zoetermeer

01 oktober 2024

Op vrijdagavond 27 september 2024 vond er bij Drankenspeciaalzaak Peet in Zoetermeer een whiskyproeverij met de whisky’s van Douglas Laing plaats. Namens De Monnik Dranken was Valentijn Klop aanwezig en hij liet de bezoekers o.a. een delicate Big Peat-primeur en de tweede uitgave van ‘The Cheese Cellar Collection’ proeven.

Herfst

Aan het weer van vrijdagavond 27 september kon je goed aflezen dat de herfst nu echt heeft ingezet. Er stond een stevige wind, vergezeld door flinke hoosbuien en af en toe wat onweer.
Voor de klanten van Drankenspeciaalzaak Peet in Zoetermeer was dit een perfect moment om binnen, warm en droog, te genieten van een masterclass met de whisky’s van Douglas Laing.
De proeverij werd verzorgd door Valentijn Klop, Sales Ambassador voor Douglas Laing bij De Monnik Dranken. Met 32 gasten was het gezellig druk in de winkel!

Zomerse start

Na een korte inleiding van Mike Verbeek van Drankenspeciaalzaak Peet begon Valentijn met de proeverij. En om de zomer nog niet helemaal gedag te zeggen begon de avond met The Epicurean Calvados Cask Finish, de nieuwste limited edition van The Epicurean.

Deze whisky, pas op de markt sinds laat augustus dit jaar, heeft een finish ondergaan op de mooiste Franse Calvados vaten. De doorgaans lichte en fruitige Lowland malt krijgt hierdoor vollere smaken en de zomers frisse tonen van gras en groene en rode appelen en rijpe peren komen mooi naar de voorgrond. Fris, fruitig en zacht, maar met voldoende body, werd goed ontvangen in Zoetermeer.

Line-up in Zoetermeer

Vangen van smaken

Mike Verbeek: “In overleg met Valentijn hebben we een line-up samengesteld die op zijn minst bijzonder te noemen is.

Onze bedoeling? De whiskyliefhebbers een goed beeld geven van het waar familiebedrijf Douglas Laing & Co voor staat en de breedte van de verschillende soorten en vooral smaken die men telkens weer in de fles weten te vangen!”

Geslaagde line-up in Zoetermeer

Met verschillende Limited Editions van de Remarkable Regional Malts, Exceptional Single Cask whisky’s én de eerste officieel release van Douglas Laing’s eigen distilleerderij bleek dat aan het einde van de masterclass dan ook absoluut te zijn geslaagd.

Timorous Beastie “The Cheese Cellar Collection”

Eén van die favorieten van de avond was de tweede uitgave van Timorous Beastie “The Cheese Cellar Collection": de Madeira Finish.

The Cheese Cellar Collection is een trilogie van Douglas Laing binnen het merk Timorous Beastie waarbij de whisky van de dappere veldmuis steeds een unieke finish ondergaat in een (versterkte)wijnvat en daarmee word ontwikkeld om bij een specifieke kaassoort te passen.

Timorous Beastie “The Cheese Cellar Collection”

Madeira-finish

Waar het eerste deel een finish kreeg op rode portvaten en bijzonder lekker was in of bij Stilton, kreeg deel twee een finish op Madeira-vaten. Een versterkte wijn van het gelijknamige eiland voor de kust van Portugal.

Het volle en zacht zoette, maar ook wat nootachtige profiel dat de Madeirawijn aan deze Highland malt meegeeft maakt dat deze whisky ontzettend lekker bij harde en licht ziltige kazen past, zoals Zwitserse Gruyère.

Gruyère

Mike had voor de gelegenheid dan ook voor wat heerlijke blokjes gruyère gezorgd zodat de proevers de combinatie zelf konden ervaren, en dit werd dan ook vol verassing ontvangen.

Lees meer over de Madeira Finish Cheese Cellar Collection No. 2 

 

Exceptional Single Casks

Naast de Remarkable Regional Malts, de serie eigenzinnige blended malts uit de grote regio’s van Schotland, staat Douglas Laing bekend om zijn ruime aanbod aan Exceptional Single Casks whisky’s.
Zoals de naam al doet vermoedden; uitzonderlijke whisky’s die uit één enkel vat worden gebotteld. Deze whisky’s worden altijd op een hoger alcoholpercentage gebotteld, zijn niet koud gefilterd en hebben hun natuurlijke kleur. “As natural as it get’s, just as the distiller intended.”

Uit deze serie kwam de Old Particular Bunnahabain Moine 18YO Sherry Matured en dit bleek een ware traktatie voor de mensen die van rokerige whisky houden.
Diep donker van kleur, uitzonderlijk rijk van smaak, waarbij de rokerige en turfachtige tonen naadloos overlopen in tonen van gewelde krenten, rood fruit en cacao, met een zeer lange en verfijnde afdronk.

Strathearn Single Malt in line-up whiskyproeverij Drankenspeciaalzaak Peet in Zoetermeer

Strathearn Single Malt

Sinds 2019 mag Douglas Laing zich naast blender en onafhankelijke bottelaar ook “distiller” noemen na de aanschaf van de Strathearn Distillery in het gelijknamige dorp in Perthshire.

Iets dat lange tijd een droom van de famillie Laing is geweest en waarvan eerder dit jaar de eerste eigen inaugurele release Nederland bereikte.

Strathearn is een craft / boutique distillery, waar alles nog ouderwets met de hand gaat. Van het sjouwen van de zakken met Maris Otter gerst naar de mashtun, tot het proeven van de spirit tijdens het distilleren: echte ambacht met oog voor detail!

Maris Otter

Wat Strathearn verder uniek maakt is het gebruik van Maris Otter gerst. Een “vergeten” gerstsoort die van oudsher gebruikt werd in de bierindustrie vanwege de volle en romige smaken die het met zicht meebrengt. Deze gerstsoort heeft namelijk twee keer zoveel tijd nodig voor de fermentatie dan gemiddeld, en heeft een erg lage opbrengst in alcohol. Opbrengst is voor Douglas Laing dan ook bijzaak.

Het gaat erom dat de mash en de new make spirit die daaruit gedistilleerd wordt, uitzonderlijk rijk van smaak zijn, wat het uiteindelijke product enorm ten goede komt. Bij Strathearn zal kwaliteit ten alle tijden voor kwantiteit gaan. “From small acorns great oaks grown” is dan ook het motto van Strathearn

Big Peat primeur

Big Peat primeur

Er wachtte de whiskyliefhebbers deze avond ook nog een heuse primeur. Valentijn had de allernieuwste uitgave van Big Peat, welke een kleine week eerder officieel werd gelanceerd, meegenomen naar Zoetermeer en deze was nog niet eerder voor consumenten te proeven op een evenement.

Douglas Laing heeft ter ere van het 15-jarig jubileum van Big Peat dit jaar flink uitgepakt met de 15th Anniversary Edition.

Een editie waarbij de rijke rokerige Islay spirit een finish op voornamelijk rode wijnvaten heeft ondergaan en die er voor zorgt dat het rokerige karakter van Big Peat mooi naar de voorgrond treedt, gevolgd door zachte en frisse tonen van rood fruit.

De kleine teleurstelling bij sommigen na de kennisgeving dat er dit jaar geen Christmas Edition zal zijn van Big Peat, vanwege het 15-jarig jubileum verdween al snel na het proeven van deze heerlijke en delicate whisky.

Bedankt

Langs deze weg willen wij Mike Verbeek van Drankenspeciaalzaak Peet en natuurlijk de bezoekers van deze whiskyproeverij met de whisky’s van Douglas Laing hartelijk bedanken voor de organisatie en het bijwonen van deze heerlijke en bijzondere avond!

Remarkable Regional Malts

Remarkable Regional Malts

Big Peat is het vlaggenschip van de Remarkable Regional Malts van onafhankelijk bottelaar Douglas Laing. Elke whisky in deze serie is een mix van single malts uit verschillende distilleerderijen die typerend zijn voor een specifieke regio in Schotland, zoals Islay, Speyside, Highland en Lowland.

De whisky's zijn non-chill filtered en hebben een natuurlijke kleur, waardoor de smaken en aroma's van de malt whisky's goed tot uiting komen.

De Remarkable Regional Malts zijn een eerbetoon aan de verschillende Schotse regio's en biedt liefhebbers de mogelijkheid om de kenmerkende smaken en stijlen van elke regio te ontdekken in één fles.

Lees meer over de Remarkable Regional Malts

Exceptional Single Casks van Douglas Laing

Exceptional Single Casks

De Old Particular serie van Douglas Laing is een verzameling van bijzondere single cask bottelingen van Schotse single malt whisky's. De serie staat bekend om zijn hoge kwaliteit en exclusiviteit. Elke botteling wordt gepresenteerd in een individuele doos en voorzien van gedetailleerde informatie over het vat en de whisky zelf.

Old Particular serie

De Old Particular serie is een belangrijk onderdeel van de Exceptional Single Casks van Douglas Laing en wordt gewaardeerd door whiskyverzamelaars en -liefhebbers over de hele wereld.

Lees meer over de Exceptional Single Casks van Douglas Laing.

Valentijn
Wilt u meer informatie over de whisky's van Douglas Laing? Neem dan contact op met Valentijn Klop.

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top