Door naar content

Alles over gin

Gin wordt vaak gezien als een Engelse drank, terwijl het eigenlijk in ontstaan vanuit de bekende Hollandse en Belgische Jenever. Nadat Willem van Oranje in 1689 koning werd van Engeland, groeide de populariteit van jenever onder de Engelsen. Zij verkortten dit tot gin. Echter zijn jenever en gin niet dezelfde drank. Jenever wordt over het algemeen gemaakt van gerst en gin wordt grotendeels van andere granen gemaakt.

Na het toestaan van stoken zonder vergunning én het afschaffen van hoge accijnzen op geïmporteerde dranken, werd gin dé drank van Engeland.

De ontwikkeling van gin 

Na verloop van jaren, kwamen er nieuw stijlen gin tot stand. Eén van de bekendste soorten is een London Dry Gin, die strenge regels kent voor het productieproces. Naast dat er alleen alcohol van granen gedistilleerd mag worden, mag de smaak alleen verkregen zijn door het opnieuw distilleren van de verkregen alcohol. Dit wordt gedaan met de gekozen kruiden, specerijen en planten. Het distillaat mag niet gekleurd of gezoet worden met meer dan 0,1 gram suiker per liter en de jeneverbes moet de voornaamste botanical zijn.

Een voorbeeld van andere ginstijlen is Old Tom Gin, een zoetere variant die qua smaak veel weg heeft van Nederlandse jenever en een Londen Dry Gin. Een iets zachtere variant van een London Dry Gin is Plymouth Gin, die door de jeneverbessmaak puur gedronken kan worden.

Het productieproces

Gin wordt gemaakt van neutrale alcohol, die vervolgens met water wordt teruggebracht tot het gewenste alcoholpercentage. Hierna worden alle ingrediënten toegevoegd om de gin zijn unieke smaak te geven. Het is belangrijk dat de gin voldoet aan twee wettelijke voorwaarden: allereerst moet de gin gemaakt worden van jeneverbessen, die voor de karakteristieke smaak zorgen. Daarnaast moet de gin in de Europese Unie een minimum alcoholpercentage hebben van 37,5% en 40% in de Verenigde Staten. 


Verschillende smaken

Over de hele wereld wordt gin gedronken, met smaken die voor ieder wat wils brengen. De meest populaire smaken zijn: 

  • Citrus: bekend om de smaken en geuren met aroma's afkomstig van citroen, mandarijn, limoen, grapefruitschillen en sinaasappel.
  • Spice: voor een spiced gin worden verschillende kruiden vanuit de hele wereld gebruikt, zoals zoete kaneel, kruidnagel en frisse koriander.
  • Juniper: ook wel bekend als gin van de jeneverbes. Waar deze bij de traditionele London Dry Gin's veel terugkomt, wordt de jeneverbes bij nieuwe gins minder op de voorgrond gezet. 
  • Floral: deze gin heeft bloemige geuren en smaken afkomstig van bloesems en bloemen.
Floor
Neem contact op met onze gin-specialist Floor

Festivals & Beurzen

The Art of Drinks 2021
30 okt 2021 - 01 nov 2021

The Art of Drinks 2021

The Art of Drinks vindt plaats van zaterdag 30 oktober tot en met maandag 1 november 2021.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan klaar voor u.

Back to top