Door naar content

Gin stamt af van jenever en heeft een karakteristieke smaak van jeneverbessen. Gin is de meest gebruikte sterke drank voor cocktails, denk hierbij aan de klassieke gin-tonic of Tom Collins.

De gin-tonic-trend uit 2015 heeft de afgelopen jaren doorgezet. De drank lijkt populairder dan ooit en neemt een prominente plek in op het terras of op het schap in de slijterij.

Wat is gin precies?

Gin is een populaire droge sterke drank gemaakt van granen. Aan de graanalcohol worden ‘botanicals’ (alles dat plantaardig en distilleer baar is) toegevoegd. Denk daarbij aan jeneverbessen, engelwortel, kardemom, karwij, kaneel, zoethout, citroen, sinaasappel of koriander.

Daarbij moeten de jeneverbessen altijd een overhand hebben van tenminste 51% van de productie-eenheden.

Hoe smaakt gin?

Karakteristieke smaak van jeneverbessen

Hoe smaakt gin?

Eén van de voorwaarden waar gin aan moet voldoen is dat de sterke drank naar jeneverbessen smaakt. Deze jeneverbessen – die eigenlijk geen bessen zijn – zorgen voor een houtachtige bitterzoete en een licht pikante verfrissende geur en smaak.

Daarnaast zijn er tal van andere smaken.

Een gemiddelde gin bevat vandaag de dag tussen de 10 en 20 botanicals (waarbij van het geheel dus 51% jeneverbessen moeten zijn).

Er zijn verschillende gin soorten

Gin soorten

Gin bestaat dus uit een mix van jeneverbessen, graan en aromatische botanicals. Maar er zijn meerdere soorten gin, waarbij London Dry en Old Tom waarschijnlijk het bekendste zijn. We lichten er een aantal uit:

  • London Dry Gin
  • Old Tom Gin
  • Navy Strength Gin
  • Sloe Gin
  • Pink Gin
London Dry Gin

De meest bekende gin

London Dry Gin

London Dry Gin is de meest bekende gin die er is. Ondanks dat de naam anders doet vermoeden hoeft dit type gin niet uit Londen te komen.

Bij dit type moeten de graanalcohol en botanicals tegelijktijdig gedistilleerd worden. Hierna mag er alleen nog water aan het distillaat toegevoegd worden.

Hierdoor ontstaat een typische 'droge' gin, waarbij de jeneverbessmaak overheerst. Deze gin soort is perfect voor klassieke martini's, gin-tonics en cocktails.

Old Tom Gin

De voorloper van London Dry Gin

Old Tom Gin

Old Tom is de voorloper van London Dry gin en stamt uit de 18e eeuw. Kolomdistillatie bestond toen nog niet en de gin werd gemaakt in allerlei soorten stookketels. Dit kwam de kwaliteit niet ten goede en daarom werd er onder andere suiker aan de gin toegevoegd.

En zo is de Old Tom stijl ontstaan. Tegenwoordig smaakt Old Tom nog steeds iets zoeter dan de London Dry.

De naam vindt zijn oorsprong hoogstwaarschijnlijk in het Groot Brittannië van de 18e eeuw. Aan de buitenmuur van sommige bars hing een wandversiering in de vorm van een zwarte kat of Old Tom.

Dorstige voorbijgangers konden een penny in de mond van de kat gooien en kregen vervolgens van de bartender een shot gin door een klein buisje tussen de poten van de kat. Op deze manier werd de strenge Britse regelgeving omzeilt.

Navy Strength Gin

Gunpowder proof

Navy Strength Gin

Navy Strength Gin wordt gebotteld op een alchoholsterkte van minimaal 57%. Dat maakt dat deze stijl gin zijn eigen nuances heeft ten opzichte van gin met een lager alcoholpercentage.

Botanicals reageren en smaken anders in sterkere alcohol en de textuur van Navy Stength Gin is rijker en warmer.

Britse marine

Gin was – net als rum - zeer geliefd bij de Britse marine. De drank werd benedendeks opgeslagen, vlak naast het buskruit.

Om te voorkomen dat het buskruit onbruikbaar werd als de vaten onverhoopt zouden gaan lekken werd de gin op 57% gedistilleerd. ‘Gunpowder proof’! Zo ontstond de naam Navy Strength Gin.

Cocktail:

Navy Strength gin past perfect bij een negroni.

Sloe Gin

De geschiedenis van sloe gin hangt samen met de Britse ‘Enclosure Acts’ in de 17e eeuw.

Sloe Gin

Sloe gin wordt gemaakt door sleedoornbessen in de gin te laten trekken. Door de hoeveelheid (rijpe) sleedoornbessen en suiker wordt sloe gin beschouwd als likeur. Ook is het alcoholpercentage met ongeveer 25% lager dan de verplichte 37,5%.

Gin-likeur

Toch is sloe gin één van de oudste gin(likeur)soorten. De geschiedenis van sloe gin hangt samen met de Britse ‘Enclosure Acts’ in de 17e eeuw. Daarmee werden boeren verplicht om hun eigendommen te omheinen. In heel Groot Brittannië werden heggen met de dichte stekelige takken van de sleedoorn aangelegd.

Een neveneffect van al deze heggen waren een overvloed aan sleedoornbessen. De bessen zijn wat zurig van smaak, maar lenen zich uitstekend om te verwerken in dranken zoals gin. En dat kwam goed uit want de gin uit die tijd was niet altijd van de beste kwaliteit.

Pink Gin

Van oorsprong een cocktail

Pink Gin

Eigenlijk is Pink Gin van oorsprong een cocktail. In de 19e eeuw behoorden angostura bitters tot het standaard rantsoen van de Royal Navy. Zeelieden werden er mee behandeld voor zeeziekte.

En omdat deze bitters niet bepaald smakelijk waren werd er gin aan toegevoegd en zo werd de roze gin cocktail verspreid over de wereldzeeën. Aan het eind van de 19e eeuw werd het drankje ook populair bij het grote publiek.

London Dry gin staat vaak aan de basis bij Pink Gin. De kenmerkende frisse roze kleur wordt verkregen doordat tijdens het productieproces rood fruit wordt toegevoegd.

Floor
Neem contact op met onze gin-specialist Floor

Festivals & Beurzen

Whisky in Leiden
01 juni 2024

Whisky in Leiden

Op zaterdag 1 juni 2024 zal Whisky in Leiden weer plaatsvinden. De Hooglandse kerk is voor de 3e keer de locatie voor dit whiskyevent.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan klaar voor u.

Back to top