Door naar content

Capelle geniet van Schotse whisky’s tijdens proeverijen Slijterij De Bodega

07 maart 2022

De proeverijen van Slijterij De Bodega zijn populair in Capelle aan den IJssel. Op dinsdag 1 en woensdag 2 maart 2022 vonden de eerste 2 van de in totaal 4 proeverijen plaats. Leen van Wijk en zijn zoon Erwin kozen het ‘Rondje Schotland’ als thema. Beide proeverijen waren binnen 24 uur geheel uitverkocht.

Nieuwe line-up voor 'Rondje Schotland'

Ronald Anneveldt, Brand Ambassador Craft Spirits bij De Monnik Dranken nam de bezoekers mee op whiskyreis door Schotland. Daarbij liet hij 8 verschillende Schotse whisky's proeven; 5 uit de Speyside (de belangrijkste whiskyregio van Schotland) en 3 uit de Highlands.

Ten opzichte van eerdere proeverijen met dit thema zijn Speyburn 10 YO, anCnoc 12 YO en Old Pulteny 12 Years Old toegevoegd aan de line-up.

 

 

Tomintoul | Speyside whisky | Rondje Schotland

Speyside

Tomintoul

Het Rondje Schotland begon met een 10 jaar oude 'gentle dram' van de Tomintoul distilleerderij.

Cairngorms National Park

De distilleerderij ligt even ten noorden van het dorpje Tomintoul in de beroemde Glenlivet regio. Dit gebied is onderdeel van het Cairngorms National Park en ligt in het hart van de Speyside.

Zacht en rond karakter met verfijnde houttonen

Terwijl de weersomstandigheden in Cairngorms soms onstuimig en koud kunnen zijn kenmerken de whisky’s van Tomintoul zich door het zachte, ronde karakter met verfijnde houttonen.

Speyburn Distillery | Rondje Schotland

Speyside

Speyburn

De Speyburn distilleerderij ligt - op ongeveer 40 minuten rijden - noordelijk van Tomintoul. De distilleerderij ligt net buiten het dorpje Rothes in een smal, door dichtbeboste heuvels omgeven vallei.

Vanwege het gebrek aan ruimte telt de distilleerderij maar liefst drie verdiepingen met gelaagde droogvloeren voor het mouten van de gerst.

Klassiek Speyside

De single malt whisky’s van Speyburn bevatten de klassieke smaak van de Speyside.

De Speyburn 10 jaar oud is een absolute aanrader voor zowel de beginnende als de gevorderde whiskydrinker.

anCnoc 12 Years Old | Rondje Schotland

Highlands

anCnoc

De 12 jaar oude single malt van anCnoc was de 1e Highland whisky van de avond. De whisky is heel licht en aromatisch waarbij de zoetheid van honing overgaat in fruitigheid.

Knockdhu

anCnoc Single Malt Whisky wordt gemaakt bij de Knockdhu distilleerderij in Knock. Dit is een klein gehucht gelegen tussen Huntly en Portsoy in Aberdeenshire.

125 jaar geschiedenis

Achter het moderne whiskymerk AnCnoc gaat een lange geschiedenis van meer dan 125 jaar schuil. Deze begint in 1892 wanneer John Morrison de Knock Farm koopt van de Duke of Fife.

Lees meer dit whiskymerk; AnCnoc, a modern tradition.Glencadam | Rondje Schotland

East Highlands

Glencadam 15 Years Old

Glencadam ligt ongeveer 80 mijl ten zuiden van Knockdhu in de 'East Highlands' tussen de steden Aberdeen en Dundee. De naam "Glencadam" verwijst naar het gebied dat bekend staat als "The Tenements of Caldhame".

De distilleerderij is gevestigd in Brechin en is de enige distilleerderij in het graafschap Angus.

Frisse en fruitige East Highland whisky

Bij Glencadam produceert men op traditionele wijze een frisse en fruitige Highland whisky. Dit doet men met behulp van twee unieke distilleerketels.

Het kenmerkende aan deze ketels is dat de afvoerpijp van de ketel naar de condensator schuin omhoog loopt in plaats van naar beneden. Dit zorgt voor een zachte en delicate whisky.

Uniek waterrad in de distilleerderij

Toen Glencadam in 1825 gebouwd werd voorzag een intern waterrad de distilleerderij van energie. In 2021 is dat waterrad in ere hersteld en tegenwoordig is het rad het middelpunt van de distillery tours.

 

Old Pulteney | Rondje Schotland

Highlands

Old Pulteney

Voor de 5e whisky van de avond gaan we weer in noordelijke richting. Naar Wick om precies te zijn. Dit vissersstadje ligt aan de 'North Coast 500'. Dit is één van de mooiste autoroutes ter wereld.

In Wick worden sinds 1826 de iconische maritieme Old Pulteney whisky's gedistilleerd. Het leven in Wick draaide lange tijd om haring en whisky. De scholen met haring zijn al lang verdwenen, maar de pittoreske Old Pulteney distilleerderij is er nog steeds.

Invloeden van de zee

De traditionele pakhuizen liggen op slechts 300 meter van de Noordzeekust. Hierdoor worden de whiskyvaten blootgesteld aan de verkwikkende zeelucht van de Noordzee en dat proef je in elke druppel Old Pulteney terug.

The GlenAllachie | Rondje Schotland

Speyside

The GlenAllachie

Vanuit het noorden van Schotland keren we terug naar de Speyside voor The GlenAllachie 12 Years Old. Een heerlijke whisky waar smaken van honing, marsepein en bananen de boventoon voeren in combinatie met tonen van butterscotch, rozijnen en een vleugje mokka.

Billy Walker

De distilleerderij werd in 2017 overgenomen door whiskylegende Billy Walker. Billy is een beroemdheid in de whiskyindustrie en zijn vakmanschap op het gebied van vaten-management is ongeëvenaard.

Wood Finishes

Naast de core-range worden er ook met enige regelmaat 'wood finishes series' op de markt gebracht zoals de Wine Cask Finish Series van vorig jaar.

Award winning

Het harde werk van Billy Walker en zijn team is in de afgelopen jaren regelmatig beloond. Zo ontving The GlenAllachie in 2019 de titel Scottish Whisky Distillery of the Year en werd Billy in 2020 door Icons of Whisky verkozen tot Master Distiller of the Year. Daarnaast werd GlenAllachie Batch #4 tijdens de World Whisky Awards 2021 uitgeroepen tot 's werelds beste single malt whisky.

The Glenturret | Rondje Schotland

The Glenturret | Highlands

The Glenturret

Er zijn in Schotland diverse distilleerderijen die claimen de oudste distilleerderij van Schotland te zijn. Bij Glenturret dacht men sinds de jaren 50 van de vorige eeuw dat de distilleerderij in 1775 zou zijn opgericht.

1763
Uit onderzoek van historicus Roland Kissling blijkt dat de distilleerderij in ieder geval nog 12 jaar ouder is. In een historisch pachtdocument uit 1763 wordt verwezen naar de Thurot Distillery, wat de oudst bekende naam voor Glenturret is.

Glenturret begint aan nieuw hoofdstuk in rijke historie

Onder leiding van Master Distiller Bob Dalgarno en Distillery Manager Ian Renwick is de gehele range van The Glenturret in september 2020 vernieuwd.

Een bijzonder en tijdperk bepalend moment waarbij de eigentijdse elegantie van The Glenturret wordt verenigd met die jarenlange reputatie van de distilleerderij op het gebied van traditioneel vakmanschap.

The Glenturret 10 Years Old Peat Smoked is daar een mooi voorbeeld van.

Old Ballantruan | Rondje Schotland

Speyside

Old Ballantruan

Het 'rondje Schotland' is voltooid met de laatste whisky van de avond. Old Ballantruan is een rariteit want de Speyside Glenlivet regio brengt slechts enkele 'peated' whisky's voort.

Old Ballantruan dankt zijn naam aan de gelijknamige bron waaruit het water wordt geput voor de bereiding van deze malt.

Peated whisky's

Peated whisky's danken hun kenmerkende rooksmaak aan de turfrook waarmee de gemoute gerst wordt gedroogd.

De stevigheid van de rooksmaak wordt bepaald door de mate waarin de gemoute gerst is gerookt en het soort turf dat daarvoor is verbrand. Old Ballantruan gebruikt een zwaar gerookte gemoute gerst (heavily peated barley).

 

 

 

Whisky proeverij met Schotse whisky's bij Slijterij De Bodega in Capelle

Capelle aan den IJssel

Slijterij De Bodega

Langs deze weg willen wij het team van Slijterij De Bodega bedanken voor de zeer geslaagde proeverijen.

Meer proeverijen bij De Bodega

Deze proeverij gemist? Wees dan niet getreurd, want op dinsdag 29 maart krijg je een nieuwe kans om onder leiding van Ronald kennis te maken met wereldse whisky’s.

Geen whisky, maar een echte liefhebber van rum? Geef je dan op voor de rum proeverij op donderdag 14 april. Deze avond krijg je te maken met rum uit diverse landen en met verschillende stijlen.

Opgeven voor één van deze avonden kan door te mailen naar info@debodega-vanwijk.nl.

Schotse whisky's  New World Whiskies Rum

 

Back to top