Glenturret en Old Ballantruan favoriet in Castricum
Op woensdagavond 9 november 2022 organiseerden Grand Café Balu en De Bierhut een whiskyproeverij in Castricum. Ronald Anneveldt nam de bezoekers op zijn bekende en enthousiaste wijze mee op whiskyreis langs 8 Schotse whisky’s.
Eerste whiskyproeverij
Voor de meeste gasten was het de eerste keer dat zij aan een whiskyproeverij deelnamen. En gezien de positieve reacties zal het zeker niet de laatste keer zijn. Men was positief verrast door het brede smaakpallet van de geproefde whisky’s.
Speyside en Highlands
Ronald liet 5 whisky’s uit de Speyside (de belangrijkste whiskyregio van Schotland) proeven en 3 uit de Highlands. De proeverij begon met de zachte en verfijnde Tomintoul 10 Years Old en eindigde bij de zeer rokerige Old Ballantruan. Beide whisky’s zijn overigens afkomstig van dezelfde distilleerderij, maar daarover later meer.
Rokerig
De titel van dit nieuwsbericht geeft aan dat rokerige whisky’s, zoals Glenturret Peated en Old Ballantruan, deze avond favoriet waren. Daar was niet iedereen het mee eens en dat is ook gelijk het leuke aan zo’n whiskyproeverij.
Voorkeur
Iedereen heeft qua geur en smaak een eigen voorkeur. De één vindt een frisse whisky met tonen van honing (zoals anCnoc 12 Years Old) fantastisch, terwijl een ander juist kiest voor een wat olieachtige, ziltige whisky zoals Old Pulteney 12 Years Old. En weer een ander vindt eigenlijk alle whisky’s wel lekker.
Overzicht
Hieronder een overzicht van de geproefde whisky’s en de bijbehorende hapjes
Tomintoul 10 Years Old Speyside Single Malt Whisky
Deze 10 jaar oude - licht goudkleurige - whisky is een typische Speyside single malt uit het prestigieuze Glenlivet-gebied.
Marsepein
De whisky is elegant en verfijnd van smaak met een lange afdronk. In Castricum kreeg men een stukje marsepein bij de whisky.
Speyburn 10 Years Old
De Speyburn 10 jaar oud is een klassiek voorbeeld van een Speyside single malt whisky. Voor deze whisky zijn zowel bourbon- als sherry-vaten gebruikt om te rijpen en zo de juiste smaakbalans te geven. Een absolute aanrader voor de beginnende en de gevorderde whisky drinker.
Appeltaart
Bij deze whisky werd appeltaart geserveerd.
anCnoc 12 Years Old
De 12 jaar oude single malt van anCnoc was de 1e Highland whisky van de avond.
De whisky is heel licht en aromatisch waarbij de zoetheid van honing overgaat in fruitigheid.
Taaitaai
De anCnoc 12 Years Old kon geproefd worden in combinatie met taaitaai, gemaakt van roggebloem, honing en anijs.
Het kenmerkende aan deze ketels is dat de afvoerpijp van de ketel naar de condensator schuin omhoog loopt in plaats van naar beneden. Dit zorgt voor een zachte en delicate whisky.
Uniek waterrad in de distilleerderij
Toen Glencadam in 1825 gebouwd werd voorzag een intern waterrad de distilleerderij van energie. In 2021 is dat waterrad in ere hersteld en tegenwoordig is het rad het middelpunt van de distillery tours.
Glencadam 15 Years Old
Deze whisky is fruitig, zoet en romig met laagjes gesuikerde amandel en panna cotta gevolgd door tonen van gedroogde appel, nootmuskaat en cacaopoeder.
Fudge
De whisky werd geproefd in combinatie met fudge.
Invloeden van de zee
De traditionele pakhuizen liggen op slechts 300 meter van de Noordzeekust. Hierdoor worden de whiskyvaten blootgesteld aan de verkwikkende zeelucht van de Noordzee en dat proef je in elke druppel Old Pulteney terug.
Old Pulteney 12 Years Old
Deze 12 jaar oude whisky rijpt op ex-bourbonvaten. De smaak is stevig met duidelijke tonen van honing en room.
Karamel zeezout chocolade
De Old Pulteney 12 Years Old werd gecombineerd met karamel zeezout chocolade.
Tamdhu 12 Years Old
Deze single malt is een perfect voorbeeld van hoe een Speyside whisky moet zijn die alleen maar op sherry vaten heeft gelagerd.
Voor deze mooie whisky zijn vaten van zowel Amerikaans als Europees eiken gebruikt. Deze worden speciaal voor de distilleerderij samengesteld in Spanje, waarna de vaten eerst jaren met Oloroso sherry worden gevuld, om zo de vaten voor te bereiden voor de unieke Tamdhu whisky.
Serranoham
Deze whisky werd geproefd met serranoham.
Glenturret begint aan nieuw hoofdstuk in rijke historie
Onder leiding van Master Distiller Bob Dalgarno en Distillery Manager Ian Renwick is de gehele range van The Glenturret in september 2020 vernieuwd.
Een bijzonder en bepalend moment waarbij de eigentijdse elegantie van The Glenturret wordt verenigd met die jarenlange reputatie van de distilleerderij op het gebied van traditioneel vakmanschap.
The Glenturret 10 Years Old Peat Smoked
The Glenturret 10 Years Old Peat Smoked is daar een mooi voorbeeld van. Deze geturfde spirit-stijl is gerijpt op zowel first fill als second fill Europese en Amerikaanse eikenhouten vaten.
Gerookte amandelen
De whisky werd geproefd met gerookte amandelen.
Peated whisky's
Peated whisky's danken hun kenmerkende rooksmaak aan de turfrook waarmee de gemoute gerst wordt gedroogd.
De stevigheid van de rooksmaak wordt bepaald door de mate waarin de gemoute gerst is gerookt en het soort turf dat daarvoor is verbrand. Old Ballantruan gebruikt een zwaar gerookte gemoute gerst (heavily peated barley).
Oude kaas
Old Ballantruan werd geproefd met oude kaas.
Bedankt
Langs deze weg willen wij Grand Café Bulu en De Bierhut bedanken voor de zeer geslaagde avond!