Door naar content

Glenturret en Old Ballantruan favoriet in Castricum

17 november 2022

Op woensdagavond 9 november 2022 organiseerden Grand Café Balu en De Bierhut een whiskyproeverij in Castricum. Ronald Anneveldt nam de bezoekers op zijn bekende en enthousiaste wijze mee op whiskyreis langs 8 Schotse whisky’s.

Eerste whiskyproeverij

Voor de meeste gasten was het de eerste keer dat zij aan een whiskyproeverij deelnamen. En gezien de positieve reacties zal het zeker niet de laatste keer zijn. Men was positief verrast door het brede smaakpallet van de geproefde whisky’s.

Speyside en Highlands

Ronald liet 5 whisky’s uit de Speyside (de belangrijkste whiskyregio van Schotland) proeven en 3 uit de Highlands. De proeverij begon met de zachte en verfijnde Tomintoul 10 Years Old en eindigde bij de zeer rokerige Old Ballantruan. Beide whisky’s zijn overigens afkomstig van dezelfde distilleerderij, maar daarover later meer.

Rokerig

De titel van dit nieuwsbericht geeft aan dat rokerige whisky’s, zoals Glenturret Peated en Old Ballantruan, deze avond favoriet waren. Daar was niet iedereen het mee eens en dat is ook gelijk het leuke aan zo’n whiskyproeverij.

Voorkeur

Iedereen heeft qua geur en smaak een eigen voorkeur. De één vindt een frisse whisky met tonen van honing (zoals anCnoc 12 Years Old) fantastisch, terwijl een ander juist kiest voor een wat olieachtige, ziltige whisky zoals Old Pulteney 12 Years Old. En weer een ander vindt eigenlijk alle whisky’s wel lekker.

Overzicht

Hieronder een overzicht van de geproefde whisky’s en de bijbehorende hapjes

Tomintoul 10 Years Old | whiskyregio Speyside | Rondje Schotland whisky proeverij

Speyside

Tomintoul

Het Rondje Schotland begon met een 10 jaar oude 'gentle dram' van de Tomintoul distilleerderij.

Cairngorms National Park

De distilleerderij ligt even ten noorden van het dorpje Tomintoul in de beroemde Glenlivet regio. Dit gebied is onderdeel van het Cairngorms National Park en ligt in het hart van de Speyside.

Zacht en rond karakter met verfijnde houttonen

Terwijl de weersomstandigheden in Cairngorms soms onstuimig en koud kunnen zijn kenmerken de whisky’s van Tomintoul zich door het zachte, ronde karakter met verfijnde houttonen.

Tomintoul 10 Years Old Speyside Single Malt Whisky

Deze 10 jaar oude - licht goudkleurige - whisky is een typische Speyside single malt uit het prestigieuze Glenlivet-gebied.

Marsepein

De whisky is elegant en verfijnd van smaak met een lange afdronk. In Castricum kreeg men een stukje marsepein bij de whisky.

Speyburn

Speyside

Speyburn

Rothes

De Speyburn distilleerderij ligt - op ongeveer 40 minuten rijden - noordelijk van Tomintoul.

De distilleerderij ligt net buiten het dorpje Rothes in een smal, door dichtbeboste heuvels omgeven vallei.

Drie verdiepingen

Vanwege het gebrek aan ruimte telt de distilleerderij maar liefst drie verdiepingen met gelaagde droogvloeren voor het mouten van de gerst.

Speyburn 10 Years Old

De Speyburn 10 jaar oud is een klassiek voorbeeld van een Speyside single malt whisky. Voor deze whisky zijn zowel bourbon- als sherry-vaten gebruikt om te rijpen en zo de juiste smaakbalans te geven. Een absolute aanrader voor de beginnende en de gevorderde whisky drinker.

Appeltaart

Bij deze whisky werd appeltaart geserveerd.

anCnoc

Highlands

anCnoc

Knockdhu

anCnoc Single Malt Whisky wordt gemaakt bij de Knockdhu distilleerderij in Knock. Dit is een klein gehucht gelegen tussen Huntly en Portsoy in Aberdeenshire.

125 jaar geschiedenis

Achter het moderne whiskymerk AnCnoc gaat een lange geschiedenis van meer dan 125 jaar schuil. Deze begint in 1892 wanneer John Morrison de Knock Farm koopt van de Duke of Fife.

Lees meer dit whiskymerk; AnCnoc, a modern tradition

 

anCnoc 12 Years Old

De 12 jaar oude single malt van anCnoc was de 1e Highland whisky van de avond.

De whisky is heel licht en aromatisch waarbij de zoetheid van honing overgaat in fruitigheid.

Taaitaai

De anCnoc 12 Years Old kon geproefd worden in combinatie met taaitaai, gemaakt van roggebloem, honing en anijs.

Glencadam

Highlands

Glencadam

Glencadam ligt ongeveer 80 mijl ten zuiden van Knockdhu in de 'East Highlands' tussen de steden Aberdeen en Dundee. De naam "Glencadam" verwijst naar het gebied dat bekend staat als "The Tenements of Caldhame".

De distilleerderij is gevestigd in Brechin en is de enige distilleerderij in het graafschap Angus.

Frisse en fruitige East Highland whisky

Bij Glencadam produceert men op traditionele wijze een frisse en fruitige Highland whisky. Dit doet men met behulp van twee unieke distilleerketels.

Het kenmerkende aan deze ketels is dat de afvoerpijp van de ketel naar de condensator schuin omhoog loopt in plaats van naar beneden. Dit zorgt voor een zachte en delicate whisky.

Uniek waterrad in de distilleerderij

Toen Glencadam in 1825 gebouwd werd voorzag een intern waterrad de distilleerderij van energie. In 2021 is dat waterrad in ere hersteld en tegenwoordig is het rad het middelpunt van de distillery tours.

Glencadam 15 Years Old

Deze whisky is fruitig, zoet en romig met laagjes gesuikerde amandel en panna cotta gevolgd door tonen van gedroogde appel, nootmuskaat en cacaopoeder.

Fudge

De whisky werd geproefd in combinatie met fudge.

Old Pulteney

Highlands

Old Pulteney

Voor de 5e whisky van de avond gaan we weer in noordelijke richting. Naar Wick om precies te zijn. Dit vissersstadje ligt aan de 'North Coast 500'. Dit is één van de mooiste autoroutes ter wereld.

In Wick worden sinds 1826 de iconische maritieme Old Pulteney whisky's gedistilleerd.

Haring en whisky

Het leven in Wick draaide lange tijd om haring en whisky. De scholen met haring zijn al lang verdwenen, maar de pittoreske Old Pulteney distilleerderij is er nog steeds.

 

 

 

Invloeden van de zee

De traditionele pakhuizen liggen op slechts 300 meter van de Noordzeekust. Hierdoor worden de whiskyvaten blootgesteld aan de verkwikkende zeelucht van de Noordzee en dat proef je in elke druppel Old Pulteney terug.

Old Pulteney  12 Years Old

Deze 12 jaar oude whisky rijpt op ex-bourbonvaten. De smaak is stevig met duidelijke tonen van honing en room.

Karamel zeezout chocolade

De Old Pulteney 12 Years Old werd gecombineerd met karamel zeezout chocolade.

Tamdhu Speyside Single Malt Whisky

Speyside

Tamdhu

Tamdhu ligt in de Speyside in het noordoosten van Schotland. Deze regio is - vanwege zijn vruchtbare valleien en de rivier de Spey die er doorheen loopt - befaamd om zijn whiskyproductie.

Bij Tamdhu wordt de whisky uitsluitend gerijpt op sherryvaten. Dat doet men al sinds de oprichting van de distilleerderij in 1897.

Batch Stength 007

Het whiskymerk lanceerde dit jaar een nieuwe editie van de Batch Strength-serie; de Batch Strength 007. De whisky is niet koud gefiltreerd en de fraaie koperen kleur ontstaat door de rijping op oloroso sherryvaten.

 

Tamdhu 12 Years Old

Deze single malt is een perfect voorbeeld van hoe een Speyside whisky moet zijn die alleen maar op sherry vaten heeft gelagerd.

Voor deze mooie whisky zijn vaten van zowel Amerikaans als Europees eiken gebruikt. Deze worden speciaal voor de distilleerderij samengesteld in Spanje, waarna de vaten eerst jaren met Oloroso sherry worden gevuld, om zo de vaten voor te bereiden voor de unieke Tamdhu whisky.

Serranoham

Deze whisky werd geproefd met serranoham.

The Glenturret

Highlands

The Glenturret

Oudste distilleerderij van Schotland

Er zijn in Schotland diverse distilleerderijen die claimen de oudste distilleerderij van Schotland te zijn. Bij Glenturret dacht men sinds de jaren 50 van de vorige eeuw dat de distilleerderij in 1775 zou zijn opgericht.

1763

Uit onderzoek van historicus Roland Kissling blijkt dat de distilleerderij in ieder geval nog 12 jaar ouder is. In een historisch pachtdocument uit 1763 wordt verwezen naar de Thurot Distillery, wat de oudst bekende naam voor Glenturret is.

 

 

 

Glenturret begint aan nieuw hoofdstuk in rijke historie

Onder leiding van Master Distiller Bob Dalgarno en Distillery Manager Ian Renwick is de gehele range van The Glenturret in september 2020 vernieuwd.

Een bijzonder en bepalend moment waarbij de eigentijdse elegantie van The Glenturret wordt verenigd met die jarenlange reputatie van de distilleerderij op het gebied van traditioneel vakmanschap.

The Glenturret 10 Years Old Peat Smoked

The Glenturret 10 Years Old Peat Smoked is daar een mooi voorbeeld van. Deze geturfde spirit-stijl is gerijpt op zowel first fill als second fill Europese en Amerikaanse eikenhouten vaten.

Gerookte amandelen

De whisky werd geproefd met gerookte amandelen.

Old Ballantruan The Peated Malt

Speyside

Old Ballantruan

Als laatste whisky van de avond kreeg men de Old Ballantruan te proeven. Deze rokerige whisky is een rariteit want de Speyside Glenlivet regio brengt slechts enkele 'peated' whisky's voort.

Bron

De whisky wordt slechts een bepaalde periode in het jaar gemaakt bij de Tomintoul distilleerderij.

Old Ballantruan dankt zijn naam aan de gelijknamige bron waaruit het water wordt geput voor de bereiding van deze malt.

Peated whisky's

Peated whisky's danken hun kenmerkende rooksmaak aan de turfrook waarmee de gemoute gerst wordt gedroogd.

De stevigheid van de rooksmaak wordt bepaald door de mate waarin de gemoute gerst is gerookt en het soort turf dat daarvoor is verbrand. Old Ballantruan gebruikt een zwaar gerookte gemoute gerst (heavily peated barley).

Oude kaas

Old Ballantruan werd geproefd met oude kaas.

 

Bedankt

Langs deze weg willen wij Grand Café Bulu en De Bierhut bedanken voor de zeer geslaagde avond!

 Schotse whisky's De Monnik Dranken

De Monnik Dranken

Schotse whisky's

De Monnik Dranken beschikt over een breed assortiment Schotse whiskymerken.

Wereldberoemd

Schotland is wereldberoemd om zijn whisky en mocht er een whisky hemel zijn, dan is de kans groot dat daar Schots of Gaelisch gesproken wordt.

Bakermat

Schotland wordt dan ook gezien als bakermat van de whiskyproductie zoals wij die vandaag de dag kennen.

Lees meer over Schotse whisky's

Back to top