Door naar content

Zaandam maakt kennis met wereld van rum

16 april 2021

Het zijn zware tijden voor de horeca. En juist daardoor ontstaan er mooie initiatieven, zoals in Zaandam. Hier sloegen Café Swart en Slijterij Vonk de handen inéén en organiseerden gezamenlijk een mooie online rum-proeverij. Op deze manier blijven de mensen toch een beetje betrokken bij de horeca.

"Is daar animo voor?" Vroegen Sidney Swart van Café Swart en Simon Vonk van Slijterij Vonk zich af. Dat was er zeker. In korte tijd werden er maar liefst 60 proefpakketjes met daarin 8 verschillende soorten rum verkocht!

Wereld van rum

Op zondag 11 april om 15.00 uur zaten de tasting-deelnemers klaar voor een heerlijke middag waarbij zij kennis maakten met de veelzijdige wereld van rum.

Namens De Monnik Dranken had Thijs van Bavel een mooie line-up samengesteld uit bekende en minder bekende rum producerende landen.

Te denken valt aan rum uit Guyana, gedistilleerd op de unieke houten stills van El Dorado. Maar ook Clairin Rhum uit Haïti stond op het programma. Clairin is een uniek samenwerkingsverband tussen verschillende micro-distilleerderijen op het kleine eiland in de Caraïbische Zee.

Onze rum-ambassadeur Ronald Anneveldt was naar Zaandam afgereisd om vanuit Café Swart - de opnamelocatie - het verhaal achter de rum voor zijn rekening te nemen.

Hieronder volgt een kort overzicht van de rum die deze middag geproefd werd. Voor het gemak en de overzichtelijkheid wordt de proeverij in 3 delen gesplitst. 

Rum Rummerk
Merser Double Barrel Londen Blended Rum Charles Merser & Co, Engeland
Dictador 12 Years Old Dictador Rum, Colombia
Dictador 20 Years Old Dictador Rum, Colombia
   
El Dorado Rum 12 Years Old El Dorado Rum, Guyana
El Dorado Rum 15 Years Old El Dorado Rum, Guyana
El Dorado Rum Uitvlugt Enmore 2008 El Dorado Rum, Guyana
   
Clairin Communal Rhum Clairin Rhum, Haïti
Hampden Estate Pure Jamaican Rum Hampden Estate Rum, Jamaica

Merser & Dictador

In Zaandam begon de proeverij met Merser Double Barrel uit London en een 12 en 15 jaar oude rum van Dictador uit Colombia.

Merser Double Barrel
Een bijzondere rum afkomstig uit het eerste Londense blending house sinds ongeveer 100 jaar. In een vier verdiepingen tellend koopmanshuis wordt rum geproduceerd volgens een traditie waar London vroeger om bekend stond.

Hier koopt men Caribische rum in, die vervolgens wordt geblend, gehuwd en gebotteld. De Double Barrel is daar een mooi voorbeeld van. Deze rum wordt ingekocht in Barbados, Jamaica, de Dominicaanse Republiek en Panama.

Daarna wordt de rum geblend in London om vervolgens hier nog een aantal maanden op vat te rijpen.

Dictador Rum
Na de blended rum uit Londen kreeg men een 12 jaar oude en 20 jaar oude rum van Destilería Colombiana te proeven. Deze distilleerderij ligt in de Colombiaanse stad Cartagena de Indias aan de Caribische kust. Men maakt hier onder tropische omstandigheden rum volgens de Spaanse stijl.

Zowel de 12-jarige als de 20-jarige Dictador wordt gedeeltelijk gedistilleerd in een koperen alambiek en gedeeltelijk in een continue distillatie kolom. Hierdoor ontstaat de voor Dictador kenmerkende medium-body rum. Daarna rijpt de rum op Amerikaans eiken.

Het verschil tussen de 12-jarige en 20-jarige Dictador is simpelweg het rijpingsproces van 8 jaar. Hierdoor is de Dictador 20 YO wat zachter en verfijnder dan de Dictador 12 YO.

Korte pauze
Om de smaakpapillen enigszins tot bedaren te brengen was het tijd voor een korte pauze van ongeveer 10 minuten. Hierna kregen de Zaandammers rum van El Dorado uit Guyana te proeven.

El Dorado Rum

Eigenlijk kun je met gemak een proeverij organiseren met alleen maar rum van El Dorado. Bij de Demarara Distillery – waar El Dorado Rum wordt gemaakt – kan men verschillende soorten rum produceren met significante smaakverschillen.

Dit komt doordat men beschikt over verschillende distilleerketels, waaronder een aantal unieke stills die elk van origine afkomstig zijn van verschillende suikerrietplantages in Guyana.

Historische houten stills
En alsof dat nog niet genoeg is staan er ook nog 3 historische houten stills:

• Enmore – Wooden Continuous Coffey Still
• Port Mourant – Wooden Double Pot Still
• Versailles – Wooden Single Pot Still

Engelse stijl
El Dorado behoort tot de Engelse stijl rum. Dit houdt o.a. in dat de op het etiket vermelde leeftijd, de leeftijd is van de jongste rum uit die batch. Net als bij whisky dus. Bij de Franse en Spaanse stijl is het juist andersom.

Internationale bartender scene
In de Internationale bartender scene is El Dorado een begrip. Het rum-merk is al jaren vertegenwoordigd in de Drinks International top-10 best-selling brands en top-trending brands.

El Dorado 12 Years Old & 15 Years Old
In Zaandam begon men met de El Dorado 12 YO. Dit is een heerlijke zoete rum met rijke fruitige en kruidige smaken. In tegenstelling tot wat je zou verwachten is deze rum wat zachter en verfijnder dan de El Dorado 15 YO. Daar zijn aroma’s van amandelen, donkere chocolade en vanille, met smaken van gegrild tropisch fruit en tonen van hout in terug te vinden.

El Dorado Uitvlugt Enmore
De 3e rum van El Dorado – Uitvlugt Enmore 2008 - maakt onderdeel uit van de ‘Blended in a Barrel’-range. Hierbij worden de individuele marques direct na het distilleren vermengd en ook als een blend gerijpt.

Voor de El Dorado Uitvlugt Enmore 2008 heeft Demerara Distillers in 2008 Rum Marques van de Uitvlugt Continuous Savalle Still en de Enmore Wooden Continuous Coffey Still geselecteerd. Hierna heeft deze rum 11 jaar in ex-bourbon vaten gerijpt onder tropische omstandigheden in Guyana.

Clairin & Hamden

Ter afsluiting kregen de Zaandammers 2 glazen rum van de Caribische eilanden Haïti en Jamaica te proeven. Twee zeer uiteenlopende smaakstijlen, waarbij de 1e rum volgens de Franse stijl is gemaakt en de 2e volgens de Engelse stijl.

Clairin Communal
Zoals we eerder al aangaven is Clairin Rhum een uniek samenwerkingsverband tussen verschillende micro-distilleerderijen. Daarmee neemt Haïti een unieke plaats in binnen de wereld van rum.

Waar in het gehele Caribische gebied ‘slechts’ 50 werkende distilleerderijen te vinden zijn, daar telt Haïti tussen de 500 en 600 micro-distilleerderijen. Elke regio heeft zijn eigen tradities en verschillende soorten suikerriet, waardoor de verschillende Clairins allen hen eigen kenmerkende aromatische karakter hebben.

Clairin Communal is hierbij het resultaat van een blend van vier verschillende spirits uit vier verschillende dorpjes (Saint Michel de l'Attalaye, Cavaillon, Barraderes en Pignon).

Hampden Estate Rum
De laatste rum van de middag; Hampden Estate Rum. Een krachtpatser met – door de langzame fermentatie - een extreem hoog gehalte aan esters. De rum heeft 8 jaar gerijpt in het tropische klimaat van Jamaica, wat bijna gelijk is aan 25 jaar rijping in Europees klimaat.

De rum heeft een zeer uitgesproken smaak en was een waardige afsluiter van deze mooie zondagmiddag in Zaandam.

Bedankt

Langs deze weg willen wij Café Swart en Slijterij Vonk bedanken voor het organiseren van deze geslaagde online-proeverij. Voor een aantal deelnemers ging er een compleet nieuwe wereld open. De wereld van rum!

Rum

De Monnik Dranken heeft een uitgebreid rum assortiment

De Monnik Dranken is een drankengroothandel voor o.a. horeca en slijterij & wijnhandel. Het assortiment bestaat uit circa 9.600 verschillende soorten drank en aanverwante artikelen, waaronder een groot aanbod rum.

Bekijk onze eigen merken en lees meer over één van de populairste gedistilleerde dranken ter wereld op onze rum pagina.

Back to top