Door naar content

Whiskyproeverij in Uden gaat van start met Highball cocktail van Spearhead

02 juni 2023

Op donderdagavond 25 mei 2023 organiseerde Chris van der Voort van Wijnhuis Uden een whiskyproeverij. Chris had Arjan Hartkamp van De Monnik Dranken uitgenodigd om de whisky’s van Loch Lomond en Glen Scotia te laten proeven en daarbij van alles over de whisky’s en distilleerderijen te vertellen.

Ones in a life time

Voor Chris van der Voort kennen de whisky’s van Loch Lomond geen geheimen meer. Hij mocht vorig jaar als winnaar van een incentive mee naar de 150e editie van The Open op St. Andrews. Het bezoek aan The Open was voor hem een ‘ones in a life time’ ervaring en dat komt niet zo vaak voor.

Veelzijdig tegenover kleinschalig

Chris wilde ook de whiskyliefhebbers in Uden en omgeving kennis laten maken met Loch Lomond en Glen Scotia. Ongeveer 28 gasten waren naar de fraai verbouwde winkel van Wijnhuis Uden gekomen. Daar genoten zij van de veelzijdige whisky’s van Loch Lomond en de kleinschalige Campbeltown whisky’s van Glen Scotia.

Spearhead Highball

Na sluitingstijd werd de winkel omgetoverd tot proeflokaal. Rond half 8 meldden de eerste gasten zich en zij werden getrakteerd op een Highball van Spearhead en gingerale met ijs.

Deze smaakvolle cocktail werd goed ontvangen en was een goed begin van wat een mooie avond zou worden.

Cocktails

Arjan over de keuze om te beginnen met een cocktail: “Cocktails zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden, mede dankzij de opkomst van cocktailbars en mixologie als kunstvorm.

Mensen genieten van de creativiteit en complexe smaken die cocktails bieden, evenals de sociale en feestelijke sfeer die ermee gepaard gaat. De populariteit van cocktails is te zien in de groeiende diversiteit aan recepten en de ontwikkeling van innovatieve mixtechnieken.”

Innovatief

Spearhead is speciaal ontwikkeld om te gebruiken in cocktails. Lees onder ons cocktailoverzicht meer over dit innovatieve whiskymerk van Loch Lomond.

Spearhead Single Grain Whisky

Spearhead Single Grain Whisky wordt gemaakt bij Loch Lomond. Deze distilleerderij aan de oevers van het meer Loch Lomond produceert al meer dan 200 jaar op innovatieve whisky.

Spearhead Single Grain Whisky
100% gemoute gerst

Spearhead is onderscheidend door het gebruik van 100% gemoute gerst die wordt gedistilleerd in een Coffey Still.

Unieke eigenschappen

Met unieke karaktereigenschappen, zoals een lang fermentatieproces en rijping in vaten van de bourbon industrie, biedt Spearhead een zoeter en lichter karakter dat ideaal is voor cocktails.

Bier en cocktails

Of het nu gaat om het mixen met ambachtelijk bier of het creëren van een Rusty Spear, deze whisky is een waar genot voor de liefhebbers van goede cocktails.

Lees meer over Spearhead Single Grain Whisky

Triple Twelve

Naast de Spearhead (in de cocktail) kreeg men in Uden nog drie whisky's van Loch Lomond te proeven.

Dit waren allemaal 12-jaar oude single malt whisky's, maar wel met een totaal verschillend smaakprofiel; van de lichte en fruitige Inchmurrin tot de zwaar geturfde Inchmoan, met daartussen de Loch Lomond 12 YO.

Met deze Triple Twelve komt de diversiteit van de Loch Lomond distilleerderij mooi naar voren.

Loch Lomond Inchmurrin 12 Years Old

Loch Lomond Inchmurrin 12 Years Old

Inchmurrin is vernoemd naar het grootste eiland in het meer Loch Lomond.

Lomond Still

Deze whisky wordt gedistilleerd in de zogenaamde Lomond Still. Deze distilleerketel is een kruising tussen een pot still en een column still.

Grassig, fris en fruitig

Arjan: “Dankzij de Lomond Still ontstaat er een frisse en fruitige whisky. Grassige tonen worden aangevuld met peer, crème caramel, zacht fruit, vanille en fudge.”

Loch Lomond Original 12 Years Old

Loch Lomond Original 12 Years Old

Platina

Arjan over de 2e Triple Twelve; “Dat de 12 jaar oude Original tijdens de World Spirits Competition in San Francisco werd beloond met een bijzondere platinum medaille is eigenlijk niet eens heel gek.

De whisky heeft een perfecte balans van licht rokerige en fruitige tonen.”

Favoriet

Ook in Uden werd deze 12-jaar oude Loch Lomond whisky genoteerd als één van de favorieten onder de whiskyliefhebbers.

Loch Lomond Inchmoan 12 Years Old

Loch Lomond Inchmoan 12 Years Old

De laatste Loch Lomond whisky van de avond was de Inchmoan 12 YO.

Inchmoan is een combinatie van malt whisky’s gedistilleerd middels een traditionele pot still met zwanenhals en een unieke ‘straight-neck pot still‘.

Hierdoor ontstaat een whisky met een stevig turfkarakter, met diepte, rokerigheid en kruidigheid.

Eiland van turf

De whisky is – net als Inchmurrin – vernoemd naar een eiland in het meer Loch Lomond. Vroeger werd er op Inchmoan turf gestoken dat diende als brandstof voor de inwoners van Alexandria.

Glen Scotia

Na een korte pauze, waarbij er kaas van Kaashuis Uden op tafel kwam, konden de volgende whisky's van Glen Scotia geproefd worden:

  • Glen Scotia Double Cask Rum Single Malt
  • Glen Scotia Double Cask PX Single Malt
  • Glen Scotia 15 Years Old Single Malt
  • Glen Scotia Festival Edition Lightly Peated 54,7

De kleine Glen Scotia distilleerderij uit Campbeltown is eigenlijk een tegenpool van Loch Lomond. Jarenlang leed de distilleerderij een anoniem bestaan, net als de rest van de ooit zo roemruchte whiskyregio Campbeltown.

Iain McAlister

Dit veranderde toen Iain McAlister in 2008 in dienst trad bij Glen Scotia. Vanaf de eerste dag was het zijn doel om de roemruchte historie en traditie van Campbeltown naar voren te laten komen in de whisky’s van Glen Scotia.

Het gehele productieproces werd onder de loep genomen en waar nodig verbeterd. In 2015 werd de nieuwe core-range geïntroduceerd.

Glen Scotia Double Barrel Rum Cask Finish

Glen Scotia Double Cask Rum Single Malt

In december 2022 heeft Glen Scotia met de Rum Finish een nieuwe variant van de populaire Double Cask op de markt gebracht.

Guyanese Demerara rumvaten

De whisky heeft eerst gerijpt op first-fill bourbonvaten om vervolgens een 8 maanden finish op Guyanese Demerara rumvaten te ondergaan.

Geïnspireerd op Victoriaans verleden

Glen Scotia Double Cask Rum Finish is geïnspireerd op het Victoriaanse verleden van Campbeltown. Destijds was Campbeltown een belangrijke havenstad.

Lees meer over de Double Cask Rum Finish

 

Glen Scotia Double Barrel PX Cask Finish

Glen Scotia Double Cask PX Single Malt

Deze heerlijke NAS-whisky heeft gerijpt in twee verschillende soorten vaten; ex-bourbonvaten en vaten waar voorheen Pedro Ximénez sherry in heeft gerijpt. Dit zorgt voor een rijke en complexe smaakervaring.

Zoet en fruitig

De whisky heeft een diepe amberkleur en heeft een alcoholpercentage van 46%. De geur is zoet en fruitig, met tonen van vanille, rozijnen en gedroogd fruit. Bij het proeven ervaar je een rijke smaak, met tonen van honing, karamel, kruiden en een vleugje eikenhout.

Balans

Het gebruik van de Pedro Ximénez sherryvaten geeft deze whisky een zoete, fruitige smaak die mooi in balans wordt gehouden door de rijke en volle smaken van de ex-bourbonvaten. De afdronk van Glen Scotia Double Cask PX Single Malt is lang en warm, met een heerlijke zoetheid die aanhoudt.

Complexe smaakervaring

Al met al is Glen Scotia Double Cask PX Single Malt een prachtige whisky met een unieke smaak. De combinatie van ex-bourbonvaten en Pedro Ximénez sherryvaten zorgt voor een complexe smaakervaring die elke whiskyliefhebber zal waarderen.

Glen Scotia 15 Years Old Single Malt Whisky

Scotch Whisky

Glen Scotia 15 Years Old Single Malt Whisky

De Glen Scotia 15 Years Old is een uitzonderlijke single malt. De whisky rijpt op speciaal geselecteerde vaten en vertegenwoordigt het ware karakter van Campbeltown.

De whisky heeft een kenmerkende geur van vanille, verweven met subtiele tonen van uit zee opstijgende nevel en kruidige aromatische vruchten.

Lees meer over Glen Scotia 15 Years Old

Glen Scotia Festival Edition Lightly Peated White Port Cask Finish

Glen Scotia Festival Edition Lightly Peated White Port Cask Finish

De jaarlijkse limited edition Festival bottelingen van Glen Scotia zijn intrigerend, gedurfd en aantrekkelijk voor mensen die op zoek zijn naar een prachtige verrassing.

Na een rijping van 12 maanden in witte portvaten bevat deze 11 jaar oude, licht geturfde single malt kruidige tonen van fruit uit boomgaarden (zoals appels, peren en pruimen), verweven met de kenmerkende zachte rook en zeezout van Campbeltown.

De whisky is op vatsterkte van 54,7% in de fles gedaan. De whisky is non-chill filtered en is niet bijgekleurd.

Bedankt

Langs deze weg willen wij Chris van der Voort, het gehele team van Wijnhuis Uden en de aanwezige bezoekers hartelijk bedanken voor de zeer geslaagde gezellige avond waarin proeven, genieten en beleven centraal stond.

Loch Lomond

Loch Lomond

Door het gebruik van geturfde en ongeturfde gerst en verschillende gistsoorten in combinatie met de verschillende distilleerketels kan men bij Loch Lomond 8 verschillende stijlen whisky produceren.

Loch Lomond behoort al jaren tot de snelst groeiende single malt whiskymerken ter wereld. Het jaar 2021 voerde het veelzijdige whiskymerk de top-25 snelst groeiende single malt whiskymerken met ruime voorsprong aan.

Lees meer over Loch Lomond Whiskies

Glen Scotia distilleerderij

WHISKY FROM THE WHISKIEST PLACE IN THE WORLD

Glen Scotia

Glen Scotia is afgelopen jaar veel in het nieuws geweest. De distilleerderij werd verkozen tot Distillery of the year 2022 en daarnaast ook nog eens bekroond werd met de oorkonde voor de Best Single Malt of the Year 2022.

De distilleerderij uit Campbeltown was daarmee de eerste distilleerderij ooit die beide titels in één jaar verkreeg.

Lees meer over Glen Scotia whisky uit Campbeltown

Arjan
Wilt u meer informatie over Loch Lomond of Glen Scotia? Neem dan contact op met Arjan Hartkamp.
Back to top