Door naar content

Terwijl de vraag naar whisky’s uit traditionele whiskylanden als Schotland, Ierland, Amerika en Canada nog altijd toeneemt komen er ook steeds meer whisky’s uit andere landen op de markt. Kwalitatief goede en prijswinnende whisky’s!

De populariteit van deze New World Whiskies kwam pas echt goed op gang toen de Japanse whisky’s award op award wonnen tijdens de meest prestigieuze competities ter wereld.

Hierdoor ontdekten whiskyliefhebbers wereldwijd ook whisky’s uit andere landen. En dat de kwaliteit van deze whisky’s ook zeer hoog is werd in 2015 nog eens bevestigd toen Kavalan Solist Vinho Barrique Single Cask Strength uit Taiwan werd verkozen tot beste single malt ter wereld.

Hiermee vestigde ook de Kavalan distilleerderij uit het kleine landje Taiwan zijn naam. Tegenwoordig kijken we niet meer vreemd op van whisky’s uit India, Tasmanië of Nieuw-Zeeland.

Japanse whisky

Whisky uit Japan is enorm populair. De whisky staat voor kwaliteit en is bijna niet aan te slepen. In Japan distilleert men op dezelfde wijze als in Schotland. Dat is te danken aan de heren Masataka Taketsuru en Shinjiro Torii.  Zij brachten begin vorige eeuw, in opdracht van de overheid, een bezoek aan Schotland en maakten zich daar de edele kunst van het distilleren meester.

Omdat het Japanse volk niet van zo van geturfde whisky’s bleek te houden, werd er na lang experimenteren een smaakvolle whisky met een minder sterke turfsmaak op de markt gebracht. Tegenwoordig zijn de meeste Japanse whisky’s nog steeds mild, zacht en verfijnd van smaak

Taiwanese whisky

Taiwan is een land zonder lange traditie op het gebied van whisky. Deze begon pas in 2005. Toen startte mr. Tien-Tsai Lee, eigenaar van King Car, met de bouw van de Kavalan Distillery. Met behulp van whisky legende dr. Jim Swan groeide het project in het noordoosten van Taiwan uit tot een ongekend succes.

De whisky’s van Kavalan onderscheiden zich door tropische, fruitige en zoete karakters en de distilleerderij is met 1,2 miljoen bezoekers per jaar de meest bezochte whisky distilleerderij ter wereld.

Indiase whisky

India kent, net als Japan, een lange geschiedenis op het gebied van whisky. In eerste instantie importeerde men whisky uit Schotland. Maar omdat deze whisky te duur was geworden begon men in India ongeveer 100 jaar geleden zelf whisky te produceren. Er gold echter één beperking: als basis mocht geen graan gebruikt worden. Alle alcoholische dranken in India moesten een melasse-basis hebben.

India was in die tijd een Britse kolonie en zij hadden er enorme suikerrietplantages aangelegd. Vanwege de opkomst van de Europese suikerbieten waren deze echter overbodig geworden. En op deze manier werd er een nieuwe afzetmarkt gevonden. Vandaag de dag wordt er overigens ook gebruik gemaakt van Schotse en/of Indiase gerst.

Pas in 2004 kwam de eerste Indiase single malt whisky op de markt. Deze whisky van Amrut werd goed ontvangen door whiskyliefhebbers wereldwijd, maar de echte doorbraak van Indiase whisky volgde in 2010 met de Amrut Fusion. Dankzij het pionierswerk van Amrut is India niet meer weg te denken als new world whisky land. Naast Amrut zijn er nog een aantal bekende Indiase whiskymerken zoals bijvoorbeeld Rampur.

Tasmaanse whisky

Tasmanië is een wilde ruige plek en lijkt qua landschap en klimaat wel een beetje op Schotland. Toen de Britten hier in 1803 voet aan land zetten begonnen ze al snel whisky te stoken. Overheidsmaatregelen zorgden er voor dat de whiskyproductie binnen 30 jaar alweer was stilgelegd, maar de kolonisten uit die tijd hadden het goed gezien; Tasmanië is een ideaal whiskyland. Er is ruim voldoende zacht water aanwezig, er heerst een goed klimaat voor graan en er zijn meer dan genoeg veengronden. De temperatuur op Tasmanië wisselend sterk. Dit heeft een positief effect op de rijping van de whisky. Tegenwoordig telt het land een aantal distilleerderijen die uitstekende Tasmaanse whisky maken.

Nieuw-Zeelandse whisky

Nieuw-Zeeland kent al een lange geschiedenis op het gebied van whisky distillatie. In 1830 kwamen veel Schotten naar het eiland. Zij vestigden zich voornamelijk op het Zuid-eiland in de regio Otago. Het was een bloeiende industrie, totdat in de jaren 1870 strengere overheidsvoorschriften er voor zorgden dat veel distilleerderijen hun deuren moesten sluiten.

In de jaren 50 van de vorige eeuw kwam de whiskyindustrie weer op gang. In de jaren 70 opende de Willowbank Distillery, bekend van Wilsons en 45 South , zijn deuren. Na een periode van glorie werd deze distilleerderij in 1997 als laatst overgebleven whisky distilleerderij van Nieuw-Zeeland gesloten. De overgebleven vaten whisky liggen nu in een fraai pand in de haven van Oamaru en vormen samen The New Zealand Whisky Collection.

Belgische whisky

België staat bij de bierliefhebbers hoog aangeschreven om zijn speciaalbieren. Bier en whisky hebben de nodige gelijkenissen in zowel smaak als productieproces. En doordat de vraag naar Belgische whisky steeds groter wordt richten steeds meer brouwerijen, maar ook graan- en jeneverstokerijen uit België zich op het distilleren van whisky. En met succes!

 

Frans
Neem contact op met onze whisky-specialist Frans

Festivals & Beurzen

Horeca Vakbeurs Hardenberg 2025
27 jan 2025 - 29 jan 2025

Horeca Vakbeurs Hardenberg 2025

Van maandag 27 januari tot en met woensdag 29 januari 2025 vindt de Horeca Vakbeurs Hardenberg plaats in de Evenementenhal Hardenberg. Dit toonaangevende evenement is dé ontmoetingsplek voor horecaprofessionals uit Noord- en Oost-Nederland en biedt een platform waar inspiratie, kennis en trends samenkomen. De Monnik Dranken is ook dit jaar aanwezig om onze relaties te ondersteunen met een uitgebreid assortiment dranken, passend advies en exclusieve producten.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan klaar voor u.

Back to top