Door naar content

International Whisky Festival 2023 – een groot succes!

23 november 2023

Van vrijdag 17 t/m zondag 19 november 2023 vond het jaarlijks terugkerende International Whisky Festival plaats. Zo’n 5000 whiskyliefhebbers brachten een bezoek aan de Grote Kerk in Den Haag. Daar konden zij genieten van vele honderden whisky’s in alle soorten en smaken.

Oudste en meest bezochte whiskyfestival van Nederland

Het International Whisky Festival is het oudste en meest bezochte festival van Nederland brengt whiskyliefhebbers van over de hele wereld bij elkaar. Met precies 188 whisky’s van 41 verschillende whiskymerken was De Monnik Dranken uitstekend vertegenwoordigd in Den Haag.

De stands van De Monnik Dranken stonden in een u-vorm voor het altaar opgesteld. Een mooie en prominente plek in de Grote Kerk.

The World’s Most Admired Whiskies

Met Buffalo Trace, Glen Scotia, Amrut en Waterford worden 4 van onze eigen import whiskymerken genoemd in het World's Most Admired Whisky 2023 report van Drinks International.

Dat Kavalan en Tamdhu dit jaar de top-50, in tegenstelling tot vorig jaar, net niet haalden mocht de pret in Den Haag niet drukken. Het publiek genoot zichtbaar van deze - en vele andere - whisky's.

Limited Edition Corner op International Whisky Festival Den Haag 2023

International Whisky Festival 2023

Limited Edition Corner

Net als op The Art of Drinks konden de bezoekers in de Limited Edition Corner genieten van zeer exclusieve whisky's. Zo konden bijvoorbeeld Rosebank 31 YO, Glengoyne 30 YO, Glen Scotia 25 YO, XOP Jura 24 YO Single Cask 'Exclusive The Netherlands', Glencadam 28 YO Highland Single Malt Sherry Butt 1989 en GlenAllachie 15 YO Chinquapin The Art of Drinks geproefd worden.

Dit exclusieve hoekje van de kerk gaf de whiskyliefhebbers in Den Haag de mogelijkheid om eens een aantal exclusieve whisky's te proeven tegen een betaalbare prijs.

Exclusieve whisky's

 • Amrut 8YO Little Greedy Angels
 • Glengoyne 25 YO Single Malt Whisky
 • Glengoyne 30 YO Single Malt Whisky
 • Rosebank 31 YO Lowland Single Malt
 • Old Pulteney Single Malt 25 YO
 • Balblair 25YO Highland Single Malt Whisky
 • XOP Jura 24 YO Single Cask 'Exclusive Netherlands'
 • XOP GlenAllachie 30 YO Single Cask
 • XOP Invergordon 55 YO Single Cask
 • Loch Lomond 30 YO Single Malt
 • Glen Scotia 25 YO Classic Campbeltown Single Malt
 • Glenturret 25 YO Highland Single Malt Whisky
 • Glenturret 30 YO Highland Single Malt Whisky
 • Glencadam 25 YO Highland Single Malt
 • Glencadam 28 YO Highland Single Malt Sherry Butt 1989
 • Tomintoul Five Decades whisky
 • Filliers Barrel Aged Genever 30 YO Single Cask

Opvallend

In dit fraaie lijstje lijkt de 8 jaar oude Amrut in eerste instantie wellicht een vreemde keuze. Deze whisky is echter afkomstig uit Bangelore in het zuiden van India en het percentage angels share is hier tussen de 12% en 15% en dat is enorm veel wanneer je dit vergelijkt met bijvoorbeeld Schotland, waar het percentage angels share op 2% tot 3% ligt.

Proeverijen

Introductie proeverij

Ronald Anneveldt nam de ‘whisky introductie proeverij’ voor zijn rekening. Deze tasting is gericht op beginnende whiskydrinkers.

In een tijdsbestek van een half uur kregen zij een ‘spoedcursus’ waarbij Ronald Anneveldt de bezoekers de basisprincipes van whisky uitlegde. Daarbij liet hij met The Whistler P.X. I Love You Single Malt Irish Whiskey en Amrut Fusion Indian Single Malt Whisky 50% een tweetal Schotse whisky’s proeven.

Ook legde Ronald uit van hoe het eigenlijk allemaal werkt op zo'n whiskyfestival.

Tram-sessies

Tijdens het festival werden diverse masterclasses gegeven en daarnaast konden bezoekers zich inschrijven voor ‘Tram-sessies’. Tijdens een tram-sessie reden de deelnemers in een tram door de Haagse binnenstad en Scheveningen. Daarbij genoot men ondertussen van een aantal whisky's.

De Monnik Dranken nam 7 tram-sessies voor zijn rekening; 5x sessies met de whisky's van Glengoyne Highland Single Malt en Tamdhu Speyside Single Malt en 2x sessies met Waterford Irish Single Malt.

Masterclasses

Er is altijd veel animo voor deze proeverijen waarbij de bezoekers +/- 4 whisky’s krijgen te proeven.

Er wordt dieper ingegaan op bijvoorbeeld het distillatieproces, de houtrijping en het verhaal achter de whisky’s en distilleerderij. Naast de tram-sessies werden er in het Nutshuis tastings georganiseerd met de whisky's van Glen Scotia, Exceptional Single Casks van Douglas Laing, Glencadam, GlenAllachie en Meikle Tòir.

Glencadam en Tomintoul op International Whisky Festival 2023 in Den Haag

International Whisky Festival 2023

Glencadam & Tomintoul

Cody Reynolds, Jordon Hillman en Mike Overvliet bemanden de stand van Glencadam en Tomintoul.

Tomintoul en Glencadam zijn twee relatief kleine distilleerderijen en zijn niet altijd even bekend bij het grote whiskypubliek.

Vakmanschap

Toch kennen beide distilleerderijen een rijke geschiedenis en weten ze dankzij uitstekend vakmanschap de whiskyliefhebbers altijd iets moois te bieden.

 

Jamie Morrison van The Glenturret op het International Whisky Festival 2023 in Den Haag

International Whisky Festival 2023

Glenturret

Glenturret is de oudste - nog werkende - distilleerderij van Schotland. Vanaf het moment dat men in september 2020 - met een nieuwe core-range en een rebranding - een nieuw hoofdstuk toevoegde aan de toch al rijke historie is het verhaal achter Glenturret een waar succesverhaal geworden.

De whiskyliefhebbers luisterden vol belangstelling naar Jamie Morrison. Hij vertelde de bezoekers hoe Master Distiller Bob Dalgarno tijdens de Icons of Whisky Awards 2021 werd uitgeroepen tot Global Master Distiller en dat dit fantastische resultaat een mooi vervolg was op zijn eerdere uitverkiezing tot Master Distiller of the Year Scotland.

Eén van ’s werelds beste whisky's

Ondertussen werden de veelbekroonde whisky's geproefd, waaronder de Triple Wood. Deze whisky werd tijdens de - begin dit jaar georganiseerde - IWSC 2023 uitgeroepen tot één van ’s werelds beste whisky's. De Triple Wood ontving van de jury van de International Wine and Spirits Competition maar liefst 99 van de 100 punten en een dubbele gouden medaille.

Bedankt

Het International Whisky Festival in de prachtige Grote Kerk werd dit jaar voor de 22e keer georganiseerd. Het whiskyfestival bleek opnieuw een feest voor de zintuigen, waarbij whiskyliefhebbers van over de hele wereld samenkwamen om te genieten van de rijke diversiteit aan whisky’s.

Onze dank gaat uit naar de wederom voortreffelijke organisatie, de buitenlandse vertegenwoordigers van onze whiskymerken en natuurlijk het massaal toegestroomde publiek dat deze editie van het oudste whiskyfestival van Nederland tot een groot succes maakten.

We verheugen ons op de editie van 2024 en proosten op een succesvolle toekomst van de wereld van whisky, Slàinte!

Spirits De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment spirits

Spirits assortiment De Monnik Dranken

Bij De Monnik Dranken hebben we een uitgebreid assortiment gedistilleerde dranken. Deze importmerken komen vanuit alle delen van de wereld.

We hebben de afgelopen jaren niet alleen onze positie als whiskyimporteur kunnen verbeteren, maar ook rum, gin, cognac en brandy behoren tot ons portfolio.

 

Lees meer over ons aanbod spirits

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top