Door naar content

25 medailles voor onze Schotse whisky’s op Scotch Whisky Masters 2021

10 juni 2021

Tijdens The Scotch Whisky Masters 2021 hebben onze Schotse whiskymerken maar liefst 25 medailles in de wacht weten te slepen. Douglas Laing & Co, GlenAllachie, Glen Scotia, Loch Lomond, Glencadam, Glenturret en Tomintoul ontvingen allemaal één of meerdere medailles.

The Scotch Whisky Masters

The Scotch Whisky Masters is een blind-tasting competitie waarbij de whisky's worden geproefd door een uiterst deskundige jury. Dit jaar bestond deze jury onder andere uit Billy Abbott (ambassadeur bij The Whisky Exchange) en Matt Champbers en Karen Taylor (oprichters van Whisky for Everyone).

The Spirits Business

De competitie wordt georganiseerd door The Spirits Business. Dit Britse tijdschrift richt zich op distilleerders, eigenaren van distilleerderijen en andere vakmensen in de industrie van gedistilleerde dranken.

Schotse whisky

Schotland wordt gezien als bakermat van de whiskyproductie zoals wij die vandaag de dag kennen. Het land telt 5 whisky regio’s, waar al eeuwenlang whisky wordt gemaakt. De verschillende invloeden per regio geven de single malt whisky’s hun eigen karakteristieke geur en smaak mee.

De Monnik Dranken importeert whisky’s uit alle 5 Schotse whisky regio’s en 6 distilleerderijen (en onafhankelijk bottelaar Douglas Laing) vielen tijdens Scotch Whisky Masters 2021 in de prijzen.

Hieronder volgt een overzicht per distilleerderij/onafhankelijk bottelaar:

Douglas Laing & Co

Fred Laing, de altijd goedlachse eigenaar van Douglas Laing en tevens de beste vriend van Big Peat droomde in 2009 over een stoere visser van het eiland Islay. Deze stoere visser zou uitgroeien tot Big Peat en heeft onder de liefhebbers van geturfde whisky’s een enorme schare fans.

Later zou Big Peat vergezeld worden door Scallywag, Timorous Beastie, Rock Islands, The Epicurean en The Gauldrons. Deze whisky’s vormen te samen de ‘Remarkable Regional Malts: The Ultimate Distillation of Scotland’s Malt Whisky Regions’, oftewel een ode aan de Schotse whiskyregio’s.

De Remarkable Regional Malts worden gezien als het vlaggenschip van onafhankelijk bottelaar Douglas Laing. Het familiebedrijf staat vandaag de dag onder leiding van Fred en Cara Laing.

Men heeft zich gespecialiseerd in single casks, single malts en small batch malt Scotch whisky’s, waaronder dus de Remarkable Regional Malts, maar ook de Exceptional Single Casks.

Blended Malt – Ultra Premium  
Big Peat Islay Blended Malt Scotch Whisky Master
   
Blended Malt – Super Premium  
Scallywag Speyside Blended Malt Scotch Whisky Gold

GlenAllachie

Wanneer er bij spirits competitie - zoals The Scotch Whisky Masters – prijzen worden uitgereikt, dan is GlenAllachie altijd goed vertegenwoordigd. De distilleerderij staat onder leiding van Billy Walker en zijn ‘cask management’ is ongeëvenaard.

Naast de core-range van GlenAllachie en MacNair’s worden er ook met enige regelmaat mooie ‘limited edition’-reeksen uitgebracht. In mei van dit jaar kwamen bijvoorbeeld de Wine Cask Finish Series op de markt.

Single Malt: Speyside – Aged between 13‐18 Years  
The GlenAllachie 15 Years Old Gold
   
Blended Malt – Aged up to 12 Years  
MacNair’s Lum Reek 12 Years Old Gold
   
Blended Malt – Aged between 19‐30 Years  
MacNair’s Lum Reek 21 Years Old Master

Glen Scotia Cambeltown Single Malt Wisky

Glen Scotia is één van de kleinste distilleerderijen van Schotland, maar toch een grote naam in de whiskywereld. Eerder dit jaar werd Glen Scotia 25 YO al verkozen tot beste single malt ter wereld en ook bij The Scotch Whisky Masters werd de distilleerderij beloond met 4 gouden medailles en 2 master awards.

Single Malt: Campbeltown – No Age Statement  
Glen Scotia Double Cask Campbeltown Single Malt Whisky Gold
   
Single Malt: Campbeltown – Aged up to 12 Years  
Glen Scotia 10 Years Old Campbeltown Single Malt Whisky Gold
   
Single Malt: Campbeltown – Aged between 13‐18 Years  
Glen Scotia 15 Years Old Campbeltown Single Malt Whisky Gold
   
Single Malt: Campbeltown – Aged between 19‐30 Years  
Glen Scotia 25 Years Old Campbeltown Single Malt Whisky Master
   
Single Malt: Campbeltown – Cask Strength  
Glen Scotia Victoriana Cask Strength Master
   
Single Malt: Campbeltown – Super Premium  
Glen Scotia 18 Years Old Campbeltown Single Malt Whisky Gold

Loch Lomond Whisky

In 2014 gooide men het roer om bij Loch Lomond. Tot dan toe produceerde de distilleerderij vooral blended whisky. Nu de focus op de productie van single malt whisky ligt komen de unieke eigenschappen van de distilleerderij goed naar voren.

Loch Lomond beschikt namelijk over een groot aantal verschillende distilleerketels. Hierdoor is men in staat maar liefst 8 verschillende stijlen whisky te maken en dat maakt de Loch Lomond Distillery uniek in Schotland.

Deze koerswijziging doet het goed bij de whiskyliefhebbers. Loch Lomond behoort momenteel tot de 5 snelst groeiende single malt whiskymerken ter wereld.

Single Malt: Highlands & Islands – Aged between 13‐18 years  
Loch Lomond 18 Years Old Single Malt Whisky Gold
Loch Lomond 14 Years Old Single Malt Whisky Silver
   
Single Malt: Highlands & Islands – Premium  
Loch Lomond 12 Years Old Single Malt Whisky Gold

Glencadam

Recent heeft men bij Glencadam het interne waterrad helemaal in oude stijl herstelt. Het waterrad is een uniek stukje erfgoed en het middelpunt van het nieuw te bouwen bezoekerscentrum. Net als vroeger zal het rad een belangrijke bijdrage leveren aan de energievoorziening van de distilleerderij.

Glencadam is de enige distilleerderij in het graafschap Angus, een gebied in het oosten van de Schotse Hooglanden. De distilleerderij werd in 1825 gebouwd in het oude stadje Brechin, gelegen aan de weg tussen Aberdeen en Dundee.

Single Malt: Highlands & Islands – Premium  
Glencadam 10 Years Old Highland Single Malt Scotch Whisky Gold
Glencadam Reserva Andalucia Highland Single Malt Scotch Whisky Gold
   
Single Malt: Highlands & Islands – Super‐Premium  
Glencadam 15 Years Old Highland Single Malt Scotch Whisky Silver

The Glenturret

Tijdens de Icons of Whisky Scotland 2021 mocht The Glenturret 2 mooie awards in ontvangst nemen. Whiskymaker Bob Dalgarno werd bekroond als Master Distiller of the Year Scotland en Distillery Manager Ian Renwick werd geprezen in de categorie Distillery Manager of the Year.

Een maand later werd Bob Dalgarno ook nog eens uitgeroepen tot Global Master Distiller. Deze mooie ontwikkelingen aan de oevers van rivier de Turret zijn natuurlijk niet los te zien van de overname door Lalique (ook bekend van de ‘Dictador Generations en Lalique’ samenwerking).

Onder leiding van Bob Dalgarno werd het gehele assortiment in september 2020 vernieuwd. Daarmee begon men bij The Glenturret aan een nieuw hoofdstuk in de toch al rijke geschiedenis en tot op heden is het één groot succesverhaal.

Single Malt: Highlands & Islands – Super‐Premium  
The Glenturret 12 Years Old Highland Single Malt Whisky Master
The Glenturret Triplewood Highland Single Malt Whisky Gold
The Glenturret 10 Years Old Peat Smoked Highland Single Malt Whisky Gold

Tomintoul

De Tomintoul Distillery ligt in de prestigieuze Speyside Glenlivet regio, centraal in het prachtige Speyside gebied en vlakbij het dorpje Tomintoul. De whisky’s worden alom geprezen om het milde en vriendelijke karakter; zij worden ook wel The Gentle Dram genoemd.

De naam Tomintoul, uitgesproken als 'Tom-in-'t-Owl', komt uit het Gaelic en betekent "heuvel in de vallei". Het dorp Tomintoul is dan ook het hoogst gelegen dorp ten opzichte van de zeespiegel in Schotland.

Vanaf hier trekken bergbeklimmers en wandelaars het gebied van de rivier Avon en de Livet in. Vlakbij het dorp liggen de uitlopers van de Cairgorn mountains, de Cromdale en de Ladder Hills.

Single Malt: Speyside – Premium  
Tomintoul Tlàth Speyside Single Malt Gold
Tomintoul 16 Years Old Speyside Single Malt Gold
Tomintoul Seiridh Speyside Single Malt Gold
Tomintoul 10 Years Old Speyside Single Malt Silver
   
Single Malt: Speyside – Super Premium  
Tomintoul Cigar Malt Speyside Single Malt Gold

 

 

 

Schotse whisky

Schotland is wereldberoemd om zijn whisky en mocht er een whisky hemel zijn, dan is de kans groot dat daar Schots of Gaelisch gesproken wordt. Schotland wordt dan ook gezien als bakermat van de whiskyproductie zoals wij die vandaag de dag kennen.

Back to top