Door naar content

Een terugblik op het International Whisky Festival 2022

24 november 2022

Van vrijdag 18 t/m zondag 20 november 2022 vond het jaarlijks terugkerende International Whisky Festival plaats. Zo’n 5000 whiskyliefhebbers brachten een bezoek aan de Grote Kerk in Den Haag. Daar konden zij genieten van vele honderden whisky’s in alle soorten en smaken.

Heel veel whisky

Met meer dan 100 whisky’s van 26 verschillende whiskymerken was De Monnik Dranken uitstekend vertegenwoordigd op het grootste whiskyfestival van Nederland.

De stands van De Monnik Dranken stonden in een u-vorm voor het altaar opgesteld. Een mooie en prominente plek in de Grote Kerk.

The World’s Most Admired Whiskies

Met Kavalan, Waterford, Amrut, Buffalo Trace, Pappy van Winkle en Tamdhu behoren maar liefst 6 whiskymerken uit het portfolio van De Monnik Dranken tot The World’s Most Admired Whiskies. Deze whisky’s waren allemaal aanwezig in Den Haag.

Snelgroeiende whiskymerken van Schotland

Ook de whisky’s van Loch Lomond, Glen Scotia, Speyburn en Old Pulteney stonden volop in de belangstelling in Den Haag. Deze 4 whiskymerken staan in de top-10 van snelst groeiende whiskymerken van Schotland.

Limited Edition Corner

International Whisky Festival 2022

Limited Edition Corner

Net als op The Art of Drinks konden de bezoekers in de Limited Edition Corner genieten van zeer bijzondere dranken. De hiervoor genoemde Pappy van Winkle Bourbon 12 Years Old 2021 Release kon geproefd worden. Alsmede de – onlangs op het Lowland Whisky Diner - geïntroduceerde Rosebank 31 Years Old en de Tomintoul 40 Years Old, om maar enkele voorbeelden te geven.

Dit exclusieve hoekje van de kerk gaf de whiskyliefhebbers de gelegenheid om de zeer begeerde whisky’s eens over de tong te laten gaan.

Proeverijen

Introductie proeverij

Ronald Anneveldt nam de ‘whisky introductie proeverij’ voor zijn rekening. Deze tasting is gericht op beginnende whiskydrinkers.

In een tijdsbestek van een half uur kregen zij een ‘spoedcursus’ waarbij Ronald Anneveldt de bezoekers de basisprincipes van whisky uitlegde. Daarbij liet hij met Speyburn en Spearhead Single Grain een tweetal Schotse whisky’s proeven.

Ook legde Ronald uit van hoe het eigenlijk allemaal werkt op zo'n whiskyfestival.

Tram-sessies

Tijdens het festival werden diverse masterclasses gegeven en daarnaast konden bezoekers zich inschrijven voor ‘Tram-sessies’. Tijdens een tram-sessie reden de deelnemers in een tram door de Haagse binnenstad en Scheveningen. Daarbij genoot men ondertussen van een aantal whisky's.

De Monnik Dranken nam 5 tram-sessies voor zijn rekening; 3 met de whisky's van Douglas Laing en 2 sessies met Glenturret.

Masterclasses

Er is altijd veel animo voor deze proeverijen waarbij de bezoekers 4 tot 6 whisky’s krijgen te proeven.

Er wordt dieper ingegaan op bijvoorbeeld het distillatieproces, de houtrijping en het verhaal achter de whisky’s en distilleerderij. Naast de tram-sessies werden er in het Nutshuis tastings georganiseerd met de whisky's van Old Pulteney, Glen Scotia, Tamdhu, Tomintoul en Glencadam.

Douglas Laing whiskyproeverij

International Whisky Festival 2022

Douglas Laing

Als onafhankelijk bottelaar beschikt Douglas Laing over een schatkamer aan whiskyvaten. Daarmee bottelen zij fantastische whisky’s, zoals bijvoorbeeld de Remarkable Regional Malts of de Exceptional Single Casks.

In Den Haag liet Scott Macdonald de volgende whisky’s proeven:

 • Timorous Beastie
 • Scallywag
 • Old Particular Tomatin 12 YO
 • Old Particular Strathclyde 16 YO
Jamie Morrison van Glenturret op Whisky Festival Den Haag

International Whisky Festival 2022

Glenturret

The Glenturret staat bekend als de oudste distilleerderij van Schotland. Onder leiding van whiskymaker Bob Delgarno hebben de single malt whisky’s van The Glenturret een flinke facelift ondergaan.
Tijdens het whiskyfestival gaf Jamie Morrison de gasten uitleg over de whisky’s van deze pittoreske distilleerderij.

 • Glenturret 7 YO Peat Smoked 2022
 • Glenturret 10 YO Peat Smoked 2022
 • Glenturret 12 YO 2022
 • Glenturret 15 YO 2022
Steven Cameron met whisky's Old Pulteney op IWF 2022 in Den Haag

International Whisky Festival 2022

Old Pulteney

Als één van de meest noordelijk gelegen distilleerderijen van het Schotse vaste land is Old Pulteney één van de snelst groeiende merknamen in de industrie. De Monnik Dranken mocht de festival bottelingen tijdens het International Whisky Festival 2022 verzorgen, dit waren twee single cask bottelingen van de ‘Maritieme Malt’.

Steven Cameron nam de bezoekers van de masterclass mee door de core range whisky’s en sloot af met één van deze single cask bottelingen.

 • Old Pulteney Single Malt 12YO
 • Old Pulteney Huddart Single Malt
 • Old Pulteney Single Malt 15YO
 • Old Pulteney 2008 American Oak Ex-Bourbon Cask excl.DH#1306
Glen Scotia whiskyproeverij op Whisky Festival Den Haag

International Whisky Festival 2022

Glen Scotia

De roemruchte whiskyregio Campbeltown laat de laatste jaren weer volop van zich horen. Zo werd Glen Scotia in 2021 de eerste distilleerderij ooit, die gelijktijdig werd uitgeroepen tot 'Scottish Whisky Distillery of the Year' en de prijs voor 'Best Whisky In The World' in de wacht sleepte.

Iain McAlister, master distiller bij Glen Scotia verzorgde de masterclass van Glen Scotia.

 • Glen Scotia Double Cask Single Malt Campbeltown
 • Glen Scotia 12 YO Amontillado Seasonal Release 2022
 • Glen Scotia 18 YO Single Malt Campbeltown
 • Glen Scotia 22 YO Distillery of the Year Cask Strength
Tamdhu whiskyproeverij op IWF 2022 in Den Haag

International Whisky Festival 2022

Tamdhu

Bij Tamdhu heeft men de rijping op sherry-vaten tot kunst verheven. Met uiterste precisie selecteert men de beste Oloroso sherryvaten uit Spanje. Vroeger was dit standaard in de whiskyindustrie, maar tegenwoordig zijn er nog slechts een paar distilleerderijen die de whisky op uitsluitend sherry-vaten laten rijpen. Gordon Dundas verzorgde de masterclass in Den Haag.

 • Tamdhu Speyside Single Malt Scotch Whisky 12 YO
 • Tamdhu Speyside Quercus Alba Distinction
 • Tamdhu Speyside Single Malt Scotch Whisky 15 YO
 • Tamdhu Speyside Single Malt Scotch Whisky 18 YO
Tomintoul en Glencadam

International Whisky Festival 2022

Tomintoul & Glencadam

Beide distilleerderijen zijn onderdeel van het familiebedrijf Angus Dundee Distillers. 

Hoewel Tomintoul en Glencadam niet altijd even bekend zijn bij het grote publiek, weten ze de whiskyliefhebbers altijd iets moois te bieden. De masterclass die werd gegeven door Reynolds was ook een groot succes.

 • Tomintoul Seiridh Oloroso Sherry Finish
 • Tomintoul 16 YO Speyside Single Malt
 • Glencadam 10 YO Highland Single Malt
 • Glencadam Reserva Andalucia Oloroso Sherry Cask Finish

Bedankt

Langs deze weg willen wij de standhouders, de organisatie en alle bezoekers bedanken voor deze zeer geslaagde editie van het International Whisky Festival in Den Haag.

Back to top