Door naar content

Whisky Festival Zuid-Nederland met Smokehead Tequila Finish als favoriet

06 april 2023

Op zondagmiddag 2 april 2023 vond in De Kerk in Oostelbeers de 13e editie van hét internationale Whisky Festival Zuid-Nederland plaats. Namens De Monnik Dranken waren Valentijn Klop, Joël de Kock, Joris Post en Ronald Anneveldt aanwezig op dit sfeervolle festival.

Whiskyfestival Zuid-Nederland

Hoewel het Whisky Festival Zuid-Nederland kleiner is dan sommige van de grotere whiskyfestivals in Nederland, trekt het nog steeds een aanzienlijk aantal bezoekers. Jaarlijks komen er ongeveer 300 whiskyliefhebbers uit de regio en daarbuiten op af. Dit geeft het festival een persoonlijk karakter en biedt bezoekers de mogelijkheid om rustig te genieten van de vele whisky's die worden aangeboden.

Joris Post: “De unieke locatie en de persoonlijke sfeer maken het festival een ‘must-visit’ voor whiskyliefhebbers uit de regio en daarbuiten.”

Glengoyne, Tamdhu en Smokehead

Op het Whiskyfestival Zuid-Nederland liet Joël de Kock de bezoekers kennismaken met een aantal bijzondere whisky’s waaronder de Smokehead Single Malt Whisky Tequila Cask Terminado.

Glengoyne

Zo proefden de bezoekers onder andere de Glengoyne 12 YO, 15 YO en 25 YO. Deze whisky’s zijn afkomstig van de Glengoyne-distilleerderij in de Schotse hooglanden en staan bekend om hun zachte en fruitige smaakprofiel.

Met name de Glengoyne 25 YO is een absolute aanrader voor de whiskyliefhebber die op zoek is naar een bijzondere en exclusieve ervaring.

Tamdhu

Ook de Tamdhu Cask Strength Batch 7, Tamdhu 15 YO en Tamdhu 18 YO passeerden de revue tijdens het festival. Deze whisky’s komen uit de gelijknamige distilleerderij in de Speyside-regio.

Tamdhu staat bekend om zijn rijke en volle smaak, met tonen van zoete sherry en fruitige aroma's. Vooral de Tamdhu Cask Strength Batch 7 is een ware krachtpatser, met een alcoholpercentage van maar liefst 57,8%.

Smokehead  Tequila Cask Terminado

Smokehead Tequila Cask Terminado

De grote favoriet van het festival was toch wel de Smokehead Single Malt Whisky Tequila Cask Terminado. Deze whisky is afkomstig van het beroemde whiskyeiland Islay.

Deze Smokehead-variant heeft gerijpt in tequila-vaten voordat hij werd gebotteld. Hierdoor heeft de whisky een unieke smaak gekregen, waarin de kenmerkende rokerige en zoute smaken van de Islay worden gecombineerd met de zoete en citrusachtige tonen van de tequila.

Bij het proeven van de Smokehead Tequila Cask Terminado viel de bezoekers gelijk op hoe goed de tequila- en whiskysmaken samengaan.

Krachtige en intense smaak

De whisky heeft een krachtige en intense smaak, met tonen van vanille, toffee, honing en fruitige citrus. Daarnaast is er een subtiele hint van zout en rook aanwezig, die zorgt voor een prachtige balans tussen zoet en zout.

Nieuwe favoriet

Al met al is de Smokehead Single Malt Whisky Tequila Cask Terminado een absolute aanrader voor de whiskyliefhebber die op zoek is naar iets bijzonders. In Oostelbeers ontdekte menigeen een nieuwe favoriet!

Rock Island 14 YO Sherry Cask Limited Edition

Rock Island 14 YO Sherry Cask Limited Edition

Valentijn Klop vertegenwoordigt de whisky's van Douglas Laing voor de Nederlandse markt. Hij had een smaakvolle primeur meegenomen naar Whisky Festival Zuid-Nederland; Rock Island 14 YO Sherry Cask Limited Edition

Met de Rock Island 14 YO Sherry Edition zijn twee van de meest populaire Schotse whiskystijlen (sherry en peated) samengevoegd.

Dit heeft geresulteerd in een zoet-geturfde whisky; de sherry-rijping voegt kenmerken van fruitigheid en kruiden toe aan de voor Rock Island zo kenmerkende turftonen.

Leeftijd is maar een getal

Joris Post en Ronald Anneveldt lieten verschillende Schotse en nieuwe wereld whisky’s proeven aan de aanwezige whiskyliefhebbers. Zo kregen zij de kans om nieuwe merken en smaken te ontdekken.

Onder de Schotse whisky’s die Ronald en Joris hadden meegenomen waren enkele opvallende merken. GlenAllachie is een relatief nieuwe speler in de Schotse single malt whiskyindustrie, maar heeft – onder leiding van Billy Walker – in razend tempo een uitstekende reputatie opgebouwd.

GlenAllachie

In Oostelbeers werden de 8, 12 en 15 jaar oude GlenAllachie whisky's die werden gepresenteerd en deze werden allemaal goed ontvangen door de bezoekers. De GlenAllachie The Cuvee Wine Cask 2012 kon ook geproefd worden en deze speciale editie - gerijpt in wijnvaten - was een bijzonder interessante whisky om te proeven.

Glen Scotia

Ook de Campbeltown whisky’s van Glen Scotia konden geproefd worden: Glen Scotia Double Cask, Glen Scotia 15 YO en Glen Scotia Oloroso Hogshead werden allemaal goed ontvangen door de bezoekers.

Met name de 6 jaar oude Glen Scotia Oloroso Hogshead maakte indruk. Ronald Anneveldt hoorde op een gegeven moment zelfs zijn eigen slogan ‘leeftijd is maar een getal en zegt niets over het karakter’ voorbijkomen!

Nieuwe wereld whisky’s

Naast de Schotse whisky's presenteerden Ronald en Joris ook een aantal nieuwe wereld whisky's, waaronder Filliers 10 YO Belgium Single Malt Whisky uit België, Mars Kasei en Mars Cosmo uit Japan, Kavalan Concertmaster Port uit Taiwan.

Filliers 10 YO Belgium Single Malt Whisky

Filliers 10 YO Belgium Single Malt Whisky

Er was ook veel belangstelling voor Filliers Single Malt Whisky Sherry Oak 10 YO. Deze unieke en verfijnde whisky heeft gerijpt op Europese sherryvaten.

Volle en rijke smaak

Bij het proeven van deze whisky ontvouwt zich een volle en rijke smaak, met tonen van gedroogd fruit, kaneel en noten. De sherryvaten zorgen voor een subtiele zoetheid die de smaken in evenwicht brengt en de afdronk is lang en warm.

Interessante whisky

Joris Post: "Het is een interessante whisky voor zowel de beginnende als de ervaren whiskydrinker."

Bedankt

Langs deze weg willen wij Mitra Drankenspeciaalzaak Hans & Hans Oirschot bedanken voor het organiseren van deze succesvolle 13e editie van Whisky Festival Zuid-Nederland.

Het was mooi om te zien dat de aanwezige bezoekers genoten van het brede aanbod whisky's en zo de kans kregen om nieuwe smaken en nieuwe whisky's te ontdekken.

We kijken uit naar de volgende editie!

Spirits De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment spirits

Spirits assortiment De Monnik Dranken

Naast wijnimporteur zijn wij ook importeur van o.a. whisky, rum, gin, cognac, armagnac, raki en likeuren.

Whisky importeur

Gedurende de jaren hebben wij onze positie kunnen versterken als whisky importeur voor de Nederlandse markt. Momenteel vertegenwoordigen wij met veel trotst bekende distilleerderijen op exclusieve basis die Scotch Single Malt Whisky van naam distilleren zoals: GlenAllachie, Glencadam, Tomintoul, Loch Lomond, Glen Scotia, Glenturret, Tamdhu en Glengoyne.

 

Lees meer over ons aanbod spirits

 

Back to top