Door naar content

Whisky Festival Noord-Nederland 2023

28 maart 2023

In het weekend van 24, 25 en 26 maart 2023 vond de 16e editie van Whisky Festival Noord-Nederland plaats. WFNN is één van de grootste en bekendste whiskyfestivals van Nederland. Vanuit heel Nederland kwamen de bezoekers naar De Suiker in Groningen.

Al sinds 2005 vindt er in Groningen een whiskyfestival plaats. De organisatie is geheel in handen van vrijwilligers. Tot vorig jaar verzamelden de whiskyliefhebbers zich in Der Aa-kerk in het centrum van Groningen.

De Suiker

Sinds 2022 vindt WFNN in De Suiker op het voormalige Suikerunie-terrein. In dit grote sfeervolle industriële complex is meer ruimte voor de bezoekers en standhouders. Daarnaast is er ook ruimte voor een groot ‘food court’ en de talloze tastings waar men zich voor kon inschrijven.

Bomvol programma WFNN 2023

Voor De Monnik Dranken begon het whiskyfestival eigenlijk al op donderdagavond met het Whisky Diner. Verderop leest u meer over het WFNN Whisky Diner.

Deluxe Tastings

Voorafgaand aan elke sessie vonden er – in het Experience Centre - een aantal ‘Deluxe Tastings’ plaats. Drie daarvan werden verzorgd door De Monnik Dranken;

 • Old Pulteney Deluxe Tasting, Steven Cameron
 • Mars Deluxe Tasting, door Niels Viveen
 • Waterford Whisky, door Neil Conway
Speed Tastings

Ook vonden er tijdens alle 4 festivalsessies steeds 3 Speed Tastings plaats. Deze werden gehouden op de stand van De Monnik Dranken en er konden steeds maximaal 10 personen deelnemen aan deze tastings die ongeveer een half uur duurden.

Vrijdagavond

 • Wereld Whisky Speed Tasting, Ronald Anneveldt
 • Waterford Whisky Speed Tasting, Neil Conway
 • Smokehead Speed Tasting, Joël de Kock

Zaterdagmiddag

 • Balblair Speed Tasting, Steven Cameron
 • Waterford Speed Tasting, Neil Conway
 • Glen Scotia Speed Tasting, Arjan Hartkamp

Zaterdagavond

 • Loch Lomond Speed Tasting, Arjan Hartkamp
 • Wereld Whisky Speed Tasting, Ronald Anneveldt
 • Balblair Speed Tasting, Steven Cameron

Zondagmiddag

 • Glengoyne Speed Tasting, Joël de Kock
 • Waterford Speed Tasting, Neil Conway
 • Mars Whisky Speed Tasting, Niels Viveen
Er viel veel te genieten in het Hoge Noorden

Er viel veel te genieten in het Hoge Noorden

Naast de whisky’s van de hierboven genoemde whiskymerken viel er nog veel meer te genieten bij de stand van De Monnik Dranken.

Zo was Colette Savage van GlenAllachie naar Groningen gekomen om de bezoekers van alles te vertellen over deze interessante distilleerderij uit de Speyside.

Ze liet niet alleen de veelbesproken GlenAllachie 10 YO Batch 8 proeven, maar ook recent uitgebrachte Vintage Cuvée Wine Cask 2012 en de Ruby Port Pipe ‘TAOD 22’.

Wanneer de nieuwste Virgin Oak Serie naar Nederland komt? Daar hopen we zeer binnenkort meer over te kunnen vertellen.

Japanse whisky

Niels Viveen had een eigen stand in de voormalige suikerfabriek in het zuidoosten van de stad Groningen. Niels is een specialist op het gebied van Japanse whisky’s en brengt met enige regelmaat een bezoek aan het land van de rijzende zon.

In Groningen vertelde hij de bezoekers uitgebreid over Japan, Japanse whisky’s en de whisky’s van Mars in het bijzonder. Daarbij liet hij bijvoorbeeld de Mars Komagatake Shinshu Single Cask 3202.

Tegenwoordig zijn er vele Japanse whiskydistilleerderijen, maar Mars Whisky is nog steeds het op twee na oudste whiskymerk van Japan. Mars onderscheidt zich daarbij door het unieke blending- rijpingsproces.

Lees meer over The Rising Star of Japanese Whisky

Nieuwe wereld whisky’s op Whisky Festival Noord-Nederland

Nieuwe wereld whisky’s

Kavalan & Amrut

Dat nieuwe wereld whisky’s niet perse uit tropische oorden zoals Taiwan (Kavalan) en India (Amrut) hoeven te komen werd in Groningen maar weer eens bewezen. De 10 jaar oude ‘sherry oaked’ single malt whisky van Filliers uit het Belgische Deinze kon de bezoekers bekoren.

Ninkasi

Dat ze in Frankrijk niet alleen heel goed kunnen voetballen, maar ook nog eens prima single malt whisky maken bewijst men bij Ninkasi.

Deze whisky wordt gedistilleerd in twee koperen Charentais-ketels, die speciaal zijn aangepast voor het maken van whisky. De whisky heeft gerijpt op vaten waar chardonnay en viognier in heeft gezeten.

Old Pulteney Single Malt Whisky op Whisky Festival Noord-Nederland 2023

Old Pulteney

Steven Cameron vertegenwoordigde in Groningen de whisky’s van Old Pulteney. Niet alleen op de stand, maar ook tijdens een Deluxe Tasting in het Experience Centre.

Hij liet 5 verschillende whisky’s uit het hoge noorden van Schotland proeven:

 • Old Pulteney 12 YO
 • Old Pulteney Flotilla 2012 12 YO
 • Old Pulteney Huddart
 • Old Pulteney 15 YO
 • Old Pulteney 18 YO

Lees meer over de whisky's van Old Pulteney

Whisky Diner WFNN 2023

Op donderdagavond 23 maart stond het traditionele WFNN Whisky Diner op het programma. Henrice Dijks van Restaurant Blumé aan de Oude Boteringestraat 45 in Groningen had een mooi menu samengesteld.

Het was voor Henrice een mooie uitdaging om bijpassende gerechten te bedenken bij een 7-tal - door De Monnik Dranken - aangeleverde whisky's. Ronald Anneveldt vertelde vervolgens uitgebreid over de geselecteerde whisky's.

Menu

Aperitief

Cocktail met cava en sparkling water
Hooghoudt single cask genever, 24 jaar, 60,1%

Highball met amuse

Arrancini cepese en pani puri met filet american
Buffalo Trace, 40%

Gang 1

Makreel shiso met dille en citroen
Mars Cosmo Blended Malt, 43%

Gang 2

Langoustine met curry van zeewier en koriander met krokante rijst
Kavalan Distillery Select No 2, 40%

Gang 3

Wild zwijn met waldorf garnituur en vinaigrette van gerookte beukenzwam
Amrut Fusion, 50%

Gang 4

Tamme eend met spitskool, gekonfijte bout, gevogelte en jus met sherry
Filliers Whisky Sherry Oak, 10 jaar, 43%

Gang 5

Zuurdesem krent met kweepeer en cremaux du Bourgogne
The Whistler Calvados Cask Finish, 43%

Dessert

Deepfried mars bar met vanille ijs en karamel
Smokehead Rum Cask Finish, 46%

Waterford Whisky op Whiskyfestival Noord-Nederland 2023

Waterford Whisky

Terroir

Bij Waterford draait alles om terroir. Neil Conway was vanuit Ierland overgekomen om o.a. te vertellen over Waterford’s Single Farm Origens, The Cuvee en de organische Gaia.

Smaak van whisky

Waterford Whisky is bedoelt voor de ervaren whiskyliefhebber die zich graag verdiept in het tot stand komen van de smaak van whisky.

Volgens Mark Reynier – oprichter van Waterford – heeft terroir hier grote invloed op en inmiddels is dat via wetenschappelijk onderzoek ook bewezen.

Lees meer over het interessante project van Waterford

Balbair op Whisky Festival Noord-Nederland 2023

Balblair

Balblair is het laatste whiskymerk dat – in oktober 2022 - aan het portfolio van De Monnik Dranken is toegevoegd. Dat neemt niet weg dat de locatie waar de whisky’s van Balblair gemaakt worden al vele eeuwen oud is.

Standing stone

Al in de tijd van de Picten werd het huidige gebied in het noorden van Schotland bewoond. Op het terrein van de distilleerderij staat nog steeds een ‘standing stone’ uit deze tijd.

In Groningen kon men de Balblair 12 Years Old en de Balblair 15 Years Old proeven.

Lees meer over Balblair

 

Bedankt

Allereerst willen wij langs deze weg de vrijwilligers van WFNN bedanken voor het organiseren van dit geweldige whiskyfestival. Daarnaast willen wij onze buitenlandse leveranciers (en Niels Viveen) bedanken voor het promoten van onze whiskymerken tijdens dit weekend.

Tot slot hopen we dat iedereen die een bezoek heeft gebracht aan deze 16e editie van Whisky Festival Noord-Nederland het naar zijn of haar zin heeft gehad en (o.a.) heeft genoten van onze whiskymerken. Graag tot volgend jaar!

Spirits De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment spirits

Spirits assortiment De Monnik Dranken

Naast wijnimporteur zijn wij ook importeur van o.a. whisky, rum, gin, cognac, armagnac, raki en likeuren.

Whisky importeur

Gedurende de jaren hebben wij onze positie kunnen versterken als whisky importeur voor de Nederlandse markt. Momenteel vertegenwoordigen wij met veel trotst bekende distilleerderijen op exclusieve basis die Scotch Single Malt Whisky van naam distilleren zoals: GlenAllachie, Glencadam, Tomintoul, Loch Lomond, Glen Scotia, Glenturret, Tamdhu en Glengoyne.

 

Lees meer over ons aanbod spirits

 

Back to top