Door naar content

Goed bezochte dagen tijdens het Hielander Whiskyfestival Alkmaar

14 februari 2023

Sinds 2011 heeft Noord-Nederland haar eigen Whisky-festival. In de 500 jaar oude kerk in Alkmaar vond op vrijdag 10 en zaterdag 11 februari 2023 een nieuwe editie plaats. Tijdens het Hielander Whiskyfestival zijn er onder andere heerlijke lekkernijen, kleding en reisinformatie aanwezig, maar er is vooral veel, maar dan ook héél veel whisky te proeven, te ruiken en te ontdekken.

Verschillende whiskyleveranciers presenteren de mooiste merken en sinds het ontstaan van dit gezellige festival is De Monnik Dranken ook van de partij.  

Whisky tour
Tijdens het festival kunnen bezoekers zich aanmelden voor een whisky-tour. Samen met een tour-guide ga je langs verschillende stands om de basisprincipes van whisky te leren. Dit wordt gedaan door middel van het proeven van een door de standhouder uitgekozen whisky.

Mars Maltage Cosmo

Shinshu distilleerderij

Mars Maltage Cosmo

Bij de Monnik Dranken werd de Mars Maltage Cosmo aangeboden. De Mars Maltage Cosmo is een blended malt waarbij whisky van de Shinshu distilleerderij is gebruikt.

De naam "Cosmo" verwijst naar de hoge bergen van de Japanse Alpen waarmee de distilleerderij wordt omgeven. Voor de productie van whisky gebruikt Mars Shinshu puur bronwater.

Net als in Schotland wordt de whisky tweemaal gedistilleerd in Pott Stills. De whisky rijpt in traditionele 'warehouses'. Het klimaat lijkt veel op dat van de Schotse binnenlanden. Maar er verdampt ongeveer twee keer zo veel whisky per jaar ten opzichte van het Europese land.Japanese whisky

Mars whisky

Japanese whisky

De internationale reputatie van Japanse whisky is snel gestegen. Mars is het op twee na oudste whiskymerk van Japan. Qua productieomvang is Mars een stuk kleiner dan de grootste distilleerderij, maar Mars staat wel bekend om zijn topkwaliteit en wordt dan ook ‘The Rising Star of Japanese Whisky’ genoemd.

Naast de Maltage Cosmo stonden onder andere ook de Mars Kasei en Mars Tsunuki Single Malt op de proeftafel. Voor veel bezoekers was het de eerste keer dat zij een Japanse whisky proefden, maar zeker niet te laatste.

Masterclass Speed-tasting

Speed-tasting

Masterclass

Op zaterdagmiddag vond er een speciale proeverij met de whisky’s van Waterford plaats.

Tijdens een speed-tasting werden er 4 verschillende whisky’s uitgeschonken.

Onze whisky-ambassador Ronald Anneveldt wist een exclusieve groep whiskyliefhebbers in 30 minuten te inspireren en te overtuigen voor de wondere wereld van Waterford Whisky.

Waterford

Innovatief, onderscheidend en zonder 'e'

Waterford

Waterford is een innovatief en onderscheidend whiskymerk en richt zich op ervaren whiskydrinkers die klaar zijn voor nieuwe ontwikkelingen op whiskygebied.

Geïnspireerd door de wijnwereld, draait het bij Waterford Whisky om terroir. 

Het idee om Waterford Whisky zonder 'e' te schrijven, zoals in Ierland normaal gesproken gebruikelijk is, komt voort uit de gedachte dat het terroir belangrijker is dan toevallig getrokken landsgrenzen.

Line-up

107599 | Waterford The Cuvee 50% Single Malt Whisky

Het concept van Waterford The Cuvée is geïnspireerd door de wijnwereld, waar het woord Cuvée welbekend is. Het verwijst in de wijnwereld naar het mengen van verschillende druivenrassen om zo de ultieme wijn te krijgen.

109179 | Waterford Wilkinstown 1.1 50%

Op zijn boerderij genaamd Wilkinstown, houdt de bescheiden Ger Kelly zich al jaren bezig met het verbouwen van zijn Gerst. Het is een vlak terrein, gekenmerkt door de riviermonding en beïnvloedt door het maritieme microklimaat. De whisky welke is gemaakt met het gerst van Ger, Waterford Wilkinstown 1.1., is exclusief geselecteerd voor de Nederlandse markt.

107524 | Waterford Organic Gaia 2.1 50%

Organic Gaia 2.1 is de tweede uitgave in de 'Arcadian Series'. Hierin worden boeren gezocht welke buitenbeentjes zijn; inspirerende telers wiens ethos en manier van leven het land en de oude manieren respecteert. Het nastreven van pure smaken staat boven de kwantiteit van opbrengsten.

106594 | Waterford Heritage Hunter 50% Single Malt Whisky

In de volgende stap naar zijn zoektocht naar smaak in whisky, heeft het team van Waterford de oude moutsoort Hunter nieuw leven ingeblazen. Mark Reynier zegt hierover: “Wij willen graag weten hoe de whisky van vroeger smaakte. Om dit te beoordelen, moet je mout van destijds gebruiken en beoordelen. Als de smaak van de moutsoort goed is, moeten wij deze weer gaan gebruiken”.

Terug van weggeweest

Balblair

Terug van weggeweest

Tijdens het festival stonden ook de whisky’s van Balblair op de proeftafel.

Sinds 1 oktober 2022 is De Monnik Dranken de Nederlandse importeur voor de whisky’s van Balblair.

De klassieke distilleerderij ligt verborgen tussen de schitterende hooglanden van Schotland in het pittoreske Edderton en is ook bekend vanwege de film ‘The Angels Share’. Het team van John MacDonald maakt hier in hun eigen tempo de heerlijke Highland whisky.

Wat verder ter tafel kwam

Naast bovenstaande merken waren er nog vele andere whisky’s te proeven, waaronder de Remarkable Regional Malts van Douglas Laing, Speyburn, Old Pulteney, The Glenallachie, Tomintoul, Glen Scotia, Smokehead, Buffalo Trace en The Whistler.

Bedankt

Via deze weg willen wij het geweldige team van het Hielander Whiskyfestival en alle bezoekers bedanken voor een fantastisch evenement.

Back to top